Az utóbbi napokban alaposan kiértékeltük 2015-öt: egyrészt rengeteg zenei műfaj hazai jeles képviselőjével, másrészt a magyar drum&bass jól ismert producereivel és DJ-ivel, harmadrészt pedig az IPC szerkesztőség tagjaival. A negyedik felvonásban megmutatjuk, hogy 2015-ben melyek voltak azok a cikkek, amiket legjobban szerettetek. Az egy évvel ezelőtti összegzéshez hasonlóan most is számos jó hangulatú interjú került a legolvasottabb cikkek tízes listájába, de befért még egy IPC mix és egy fontos hazai megjelenés is. Ha kimaradtak évközben ezek az írások, most itt a remek, soha vissza nem térő alkalom, hogy elolvasd őket!

2015legolvasottabb

10. Wilkinson – Letisztult hangzás, dinamika és basszus!

Wilkinson az utóbbi egy-két évben rendszeresen felbukkan valahol Budapesten, vagy valamelyik hazai fesztiválon. Ez a rövid telefonos interjú például az április 25-i Akváriumos fellépése előtt készült. A beszélgetésben természetesen helyet kap a Lazers Not Included album, de Wilkinson azt is elárulja, hogy melyik az örök kedvenc Prodigy zenéje.

wilkinson-interju

9. DJ Marky interjú: „A zene maradandó, nem a csörömpölés”

2015 legváratlanabb bulija volt DJ Marky Valentin napi freestyle szettje. A mindössze egy héttel korábban nyilvánosságra hozott rendezvény valószínűleg sokaknak örök emlék marad, és úgy tűnik, hogy Marky is rendkívül élvezte a dolgot. Röviddel a kezdés előtt adott interjújában gyakorlatilag nem lehetett lelőni, annyira fel volt pörögve: egymás váltották a mély gondolatok és jó sztorik… aztán a room8-ben szólt minden a discotól a house-on át a drum&bass-ig.

djmarkyinterju1

8. Ghost Warrior interjú: “Ez az én világom”

Ghost Warrior, avagy Pete neve lehet, hogy sokak számára máig ismeretlen. Pedig ő egyike azon kevés hazai producereknek, aki az első (részben) magyar lemezkiadó, a Subscope megjelenései közt több ízben is felbukkant 2000 körül. A hosszú hallgatás után mostanában újra aktív zenész 2015-ben Doc Scott legendás címkéjén, a 31 Records-on jött ki egy minimalista, erősen ambient inspirálta EP-vel. Ennek kapcsán mesélt az elmúlt húsz évéről, és szerencsére nem hallgatta el véleményét a drum&bass fősodrával kapcsolatban sem.

ghost-warrior-interju2

7. Hazai pálya: LÄRM001

Nagyot ment tavaly is az izgalmasabbnál izgalmasabb négynegyed (és drum&bass) bulijaival a 2014-ben nyitott Lärm klub, ráadásul év végén előállt egy háromlemezes, csak magyar producereket felvonultató albummal is. A merész projekt összes érintett producere nyilatkozik néhány szót ebben a cikkben, és persze magába az albumba is bele lehet fülelni.

larm

6. IPC Mix .72 – Raise Spirit ( + interjú)

Mixsorozatunk továbbra is totál rendszertelenül jelentkezik, de jó látni, hogy ekkora figyelemmel kíséritek az újabb részeket! A legutóbbi, 72. mix felelőse a félig győri, félig egri Raise Spirit volt. A duó egyik tagjával, Gerivel interjú is készült a mix mellé, melyen keresztül kicsit jobban megismerhetjük a Liquicity csapat művészeit.

raise-spirit-629

5. Jubei & SP:MC: Felejtsük el az odaverést, zenéljünk inkább!

A nyár egyik fénypontja volt a Zones buli: Jubei kifogástalanul szelektálta a zenéket, SP:MC-n pedig látszott, hogy a szokásosnál sokkal jobban fókuszál, és mindent belead a szövegelésbe. Nem csoda, hogy egy ennyire ügyes szett után a backstage-ben a fő téma a DJ-zés, az előadók felelőssége és a jól felépített szett rejtelmei adták a fő beszédtémát, melyekkel kapcsolatban a két srác nagyon okosakat nyilatkozott.

jubeispmc1

4. Seba: A mélység művésze

Az új, lélekkel teli drum&bass-t előtérbe helyező sorozat, a Dream:On egyik első fellépője volt a svéd Seba, akiről rengeteg érdekesség kiderült a szettje utáni interjúban. Mesélt többek közt a legendás Secret Operations partysorozatáról, műgyűjtő szenvedélyéről és gyermekeiről. Szóba került a drum&bass szcéna egyik nagy tabutémája is, a Good Looking Records, amiről Seba elég hosszasan magyarázott nem túl szép dolgokat.

seba3

3. SpectraSoul interjú: „Hónapokig szeretőt tartottunk!”

Ritka a háromórás szett mostanában egy hazai partin, ezért örömteli, ha egy olyan jó képességekkel megáldott DJ jut ilyen lehetőséghez, mint Jack a Spectrasoul duóból. Az A38-as fellépése előtti interjú egyik megkerülhetetlen témája az akkor aktuális Mistress LP volt. Emellett a hosszú DJ-szettek előnyeiről is megtudtunk pár okosságot tőle, valamint elgondolkodtató kapcsolatot vázolt a politika alakulása és a kreativitás háttérbe szorulása közt.

spectrasoul-interju1

2. Dieselboy interjú – „Jövőre már 5 lejátszóról nyomom!”

Ki gondolta volna, hogy Dieselboy kiváló szakács, gyűrűket tervez, és a jövőben öt vagy hat lemezjátszóról szeretne játszani szimultánban? Januári vendégeskedése után a magyar drum&bass-rajongók nagy kedvence lelkesen regélt életének legkülönbözőbb pontjairól.

dieselboy1

1. London Elektricity: „Kurvára nem érdekel a pénz, csak a zene!”

Eléggé árulkodik London Elektricity egyenes jelleméről a cím, de a hosszúra nyúlt interjú során több ízben is kiderül, hogy mennyire pozitív személyiség a Hospital kiadó főnöke. Az év végi Hospitality esten hatodik (!) albumát bemutató Tony Colman meghatottan mesélt a nemrég elhunyt Diane Charlemagne-ról, és őszintén megnyílt a családjával, a halláskárosodásával, valamint a bakelit formátum iránti rajongásával kapcsolatban.

LE-Bp

Share.

About Author

Leave A Reply