Megérkeztek 2022 első nagy zenéi! A januári lemezajánlóban akad feszes DLR & Alix Perez, laza Chimpo & Salo és savas Spinline zene, a cikk megjelenésével egy időben frissült Spotify playlistben pedig még több olyan drum&bass és jungle track, ami az év első hónapjában jelent meg és kár lenne kihagyni.

DLR & Alix Perez – Blips (1985 Music X Sofa Sound)

A Blips feszes témája, az apró részletekben megbúvó funk és a sci-fi elemek elég pontosan idézik fel azt a 2000-körüli hangulatot, ami a drum&bass szcénát uralta akkoriban. Egyszerű és csodálatos darab!

Chimpo & Salo – I Don’t Care (Box N Lock)

Tavaly a Keep You Round-dal ez a páros leszállította az év egyik leglazább zenéjét, hiba lett volna nem tovább görgetni ezt az együttműködést. Az I Don’t Care egy pillanatra sem okoz csalódást, maradunk továbbra is a drum&bass rollerek ejtőző, visszafogott és lélekkel teli oldalán. Salo vokálja ismét fülbe mászik.

Echo Brown & Lenzman – Nokia Days (The North Quarter)

Lenzman kiváló címkéje egy Echo Brown EP-vel indítja az újévet, melyről az első track egy elegáns liquid roller, a Nokia Days. A korai M.I.S.T. darabokra hajazó track minden eleme álomszerű: mintha felhők közt suhannánk az idegszálakat kisimító dallamvilággal, angyali vokálokkal és puha mélyekkel.

Spinline – We Love Acid (Sofa Sound)

Végre új Spinline megjelenésnek örülhetünk! A hazai dnb színtér legendás hármasa két maxival, összesen négy zenével rukkolt elő DLR kiadóján, a Sofa Sound-on. Az anyag címadó trackje egy lecsupaszított roller, melynek fő témája egy állandóan formálódó, tekergő acid savazás. Remek példa a We Love Acid arra, hogy miképp lehet minimális eszköztárból valami igazán karaktereset és izgalmasat kreálni.

Gremlinz & Jesta – Alpha Departed (Metalheadz)

Egy nagyobb lélegzetű projekt (talán egy album?) előtt két „új” zenét villantott fel Gremlinz & Jesta Goldie kiadóján, közülük egyik a vészjósló és feszült Alpha Departed című track, mely egyébként a 2018-ban kiadott Departed korábbi verziója. A producer páros ezzel a számmal pontosan eltalálta a megunhatatlan drámai és komor Metalheadz-stílust.

4AM Kru & Shantéh – Good Thing Remix (Embrace The Real)

Az éneklős, nem igazán agyalós dzsungelek szerelmeseinek újabb gyöngyszemet szállított a 4AM Kru. Ezúttal egy újragondolással van dolgunk: a csapat fogta a dancehall felé is kacsintgató énekesnő, Shantéh tavaly megjelent Good Thing című dalát és átültette jungle környezetbe. Így lett az eredeti dülöngélős darabból egy ugrálós epic jungle szám.

S.P.Y & Grimm – You and Me (Darkmttr)

Olyan, mintha a 2014-ben megjelent Cold Harsh Air ikertestvére lenne a You and Me. S.P.Y és Grimm (Total Science-szel kiegészült) akkori zenéjében az volt a csodálatos, hogy egyszerre volt képes szívet megdobogtatni az erős vokállal és dallamvilággal, de alkalmas volt a tánctéren tartózkodók alapos megmozgatására is. Gyakorlatilag ugyanez a helyzet a You and Me esetében is és egyáltalán nem lenne baj, ha jönne még néhány ehhez hasonló darab a brazil mester új kiadóján.

Need For Mirrors – Ponyo (Zoltar)

Ha épp nem Marcus Intalex vagy Jonny L munkássága előtt tiszteleg Need For Mirrors (amivel amúgy semmi baj, sőt), akkor a fősodortól meglehetősen eltérő darabokat ont magából. Ide kapcsolódik az angol producer új, Ponyo névre keresztelt zenéje is, aminek legfőbb inspirációja talán a korai techno hangzás volt. Legalábbis érezni benne valamiféle oldschool ízt, de közben a rendhagyó minták és zörejek összesége valami egészen frisset, izgalmasat és nehezen bekategorizálhatót eredményez.

PinkPantheress – Nineteen (Nia Archives rmx) (Parlophone)

A fájdalmasan rövid zenékkel rendelkező pop-jungle/garage princess és TikTok sztár, PinkPantheress tavaly megjelent To Hell With It című albumából kiadott egy remix-csomagot, ami természetesen tele van fájdalmasan rövid, de remek zenékkel. Az egyik legjobb remix elkövetője a lo-fi jungle princess, Nia Archives, aki az eredetileg meglehetősen chill-es Nineteen-t helyezte át a rá jellemző DIY-dzsungel világába. Cuki!

Kusp – 1000% (Sine Audio)

A korábbi években Lynx-szel sokat kollaboráló Kusp új száma ragga-mintákból, precízen szabdalt dobképletekből és ősrégi sci-fi filmek zenéit idéző dallamvilágból áll össze. Érdekes zene, ami egyediségével képes kitűnni a mostanában megszokott tengernyi jungle megjelenésekből.

A fenti tíz számot és még rengeteg kiváló januárban megjelent zenét az alábbi IPC Spotify playlistben is megtalálod!

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply