Igen jól teljesít Goldie kiadója 2016 első felében. A számos friss producerrel is operáló címke – a szcénára napjainkban amúgy is jellemző módon – ezúttal meglehetősen sok, mára veteránnak számító névvel rukkolt elő a tavaszi hónapokban. Annyira, hogy még egy vélhetőleg sokak által várt Dillinja repress is belefért az elmúlt hónapok unalmasnak cseppet sem mondható történéseibe. Egy kiadvány kiragadása helyett egy szemelvény következik az elmúlt időszak Metalheadz-megjelenéseiről.

metalheadz

A tavaszi kört Goldie láthatóan nagy kedvence, Mako kezdte, aki a legendás címke Platinum szériáján bizonyíthatta, hogy helye van a családban. A producer korábbi XX szériás kiadványáról jól ismert The Gully VIP verziója mellett további két, hangzását tekintve a kiadóra szabott szerzemény található az EP-n. Azt mindenki maga döntse el, hogy ez mennyire jó, illetve mikor válik ez majd unalmassá.

A soron következő kiadványt a mára szintén brandnek számító Total Science páros jegyzi, akik egy erősen retrospektív három (illetve digitálisan öt) számos anyaggal neveztek be. Az A1 és a B2 zenék valahol a ’90-es évek homályában tündökölnek, míg a B1 egy későbbi, mondhatni modernebb hangulatot varázsol az amúgy találó címet viselő maxinak.

Sokak arcára csalt vélhetőleg gyermeki mosolyt a hír, hogy a – mára egy tagúvá apadt – Commix Painted Smile-ja végre fizikai formátumban is napvilágot lát. A szintén három szerzeményt felvonultató anyag kettő eddig kiadatlan és egy „visszatérő” számot tartalmaz, szigorú Metalheadz ízt hagyva mindenki fülében. Véleményem szerint azonban a mára legendás Painted Smile-nak lett volna inkább helye az egyszámos oldalon.

Ha az eddigi nevek nem elégítették volna ki a nosztalgikus igényeket, akkor John B (igen, az a John B!) és Heist – aki a Rufige Kru házi hangmérnökeként is ismeretes – mindent megtesznek azért, hogy eszünkbe jussanak a kiadó korábbi katalógusának darabjai. Az extravagáns megjelenéseiről híres Beta Recordings főnök kettő meglepően jó darabot szállít. Míg az A-oldalon található Lava egy mérges, fémes dobokkal átitatott, sejtelmes hangképekkel operáló darab, addig a B-oldal inkább egy tánctérre szánt, némileg likvides anyag.

A Goldie elképzeléseit megvalósító J. Muir pedig két mélyebb, és egy meglehetősen korai M.I.S.T-hangzásra hajazó szerzeményt prezentál. A kettő sötétebb hangvételű szám esetében itt is a fémes, minden ízében korai Metalheadz-hangzás dominál, míg a B-oldal egy jó váltás lehet egy pörgős szettben.

A tavaszi sort a nemrégiben második albumával jelentkező Artifical Intelligence-páros és SB81 szintén Platinum megjelenése zárja. Meglepő lehet talán, hogy az alig fél éve megjelent album után újabb háromszámos maxival jelentkezik a páros, de a tőlük megszokott minőség nem megy ennek rovására. Egy videoklippel ellátott és MC-vel színesített, egy reszelős tánctér, és egy lazítós, kellemes likvid a jutalma a kíváncsi hallgatónak.

Nem úgy a Metalheadz esetében SB81 néven munkálkodó wolverhamptoni drumfunk titán Nolige, aki könyörtelen, zajos és zaklatott három számmal emelkedett Platinum-szintre. Méltó helyre került a 90’s – Memories Of YouPache hármasa, erősen a ’90-es évek hangzásvilágát visszaadó darab ez a maxi.

Nagyon úgy fest, hogy a Metalheadz nyáron sem tart pihenőt. A júniust sikerült egy igazi meglepetéssel nyitni, hiszen a kiadó mostanában ritkán rugaszkodik el a drum&bass tempótól. Detboi négyszámos Joyride EP-je kizárólag 130 bpm-es, jungle-ből és UK hardcore-ból merítő dalokat tartalmaz, amik annyira súlyosak, hogy már egy hallgatás után sajnálni fogod, hogy ezek nagy valószínűséggel nem fognak szembejönni veled a következő hetek, hónapok fesztiváljain.

Scar-ék új albuma viszont itthon is felbukkan hamarosan, egy kvázi LP-launch szett keretein belül az orfűi Bass Camp fesztiválon (ahol egyébként Commix is feltűnik majd!). Survival és Script ezúttal is igyekszik egyszerre érzelmekkel teli hangzást szállítani és klasszikus headzes elemekkel operálni. Egészen biztos, hogy nem fognak csalódást okozni a rajongóknak.

Egy hasonló összefoglaló néhány hónapon belül ismét esedékes lesz, hiszen a hírek szerint lesz bőven Metalheadz megjelenés a jövőben is. Hallani pletykákat például Jubei remixekről, Goldie, Dom & Roland, Blocks & Escher, One Mind, Halogenix albumokról, valamint Dub Phizix, Pennygiles, Villem és még több Commix maxiról!

Share.

About Author

Leave A Reply