Új, What We Bring című EP-jének szeptemberi megjelenése alkalmából kicsit szétnéztünk az egyik legismertebb olasz d&b exportcikk, Maztek háza táján.

maztek_web

Matteo Cavo kisebb korában helyi zenekarokban gitározott, idővel azonban DJ bátyja révén inkább a lemezjátszók kezdték el érdekelni, majd 18 évesen belecsöppent a római drum & bass életbe. Azt mondja, zenészként óriási hatással voltak rá a korábban sosem hallott bassline-ok, ahogy nevezi, számára ez az “elektronikus zene rock & roll-ja”. A Maztek nevet egy gyerekkori barátjától kapta, akivel akkoriban sokat buliztak együtt a Róma környéki illegális rave-eken Roni Size-ra, Fabio & Grooverider-re, a Bad Companyra… Matteót mindig is érdekelte az ősi maja, maori és azték kultúra, így amikor ez a bizonyos barát egyszer említette neki a maztékokat, egyből megtetszett neki a név.

Szerinte idővel a bulik hangulatában valami megváltozott, ezért inkább elkezdett saját zenéket készíteni és 2005-ben megalapította kiadóját, a Subculture-t is. Itt az ő zenéin kívül olyan nevek jelentek meg a későbbiekben, mint N.phect, Future Signal vagy Proktah.

Pár évvel ezelőttig egyébként még főállású grafikusként kereste a kenyerét és ehhez próbálta igazítani a zeneírást: “Minden reggel korán keltem, hogy munkakezdés előtt folytathassam az előző este félbehagyott trekkem, amit elvittem magammal az iPod-omon és napközben azt hallgattam, munka után pedig minden kezdődött elölről.”

Idővel azonban ezt egyre stresszesebbnek érezte, nagyon zavarta, hogy nem tud eleget foglalkozni azzal, amit igazán szeret, így meghozta a saját bevallása szerinti legjobb döntést az életében és követve az álmát onnantól csak a zenére koncentrált. “A kezdet nehéz volt, de sosem bántam meg ezt a lépést. Úgy gondolom, ha van egy álmod, vagy valami, amiben igazán hiszel, mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy ennek élhess.”

A kezdő producereknek is ezt tanácsolja: “Dolgozz úgy, ahogy neked jó, inspirálódj, fejleszd a technikádat, vigyél a zenédbe egyéniséget és egy darabot a lelkedből, ez jó kiindulópont. Légy türelmes, soha ne add fel!” Ha kedvenc virtuális szintijéről kérdezik, a Massive-ot említi a Native Instruments-től (és általában véve is nagyon bírja az NI cuccokat.)

A drum & bass-en kívül közel áll hozzá a dubstep, a trip-hop, a techno, a hip-hop és a grime is. Mikor egy interjúban arról faggatták, mit jelent számára a neurofunk, így válaszolt: “Mindent. Tökéletesen ki tudom magam fejezni benne, mindig is elbűvölt a science fiction, a cyberpunk jövőképek és az űr világa. A neuróban mindenzt megtalálom.”

Zenéi az évek során a Subculture-ön kívül olyan neves kiadókon jelentek meg, mint a Hospital, ProgRAM, Icarus Audio, Sinuous, Modulate, Syndrome, Citrus, Close 2 Death és a Renegade Hardware. Legújabb EP-je pedig BTK címkéjén, a Dutty Audión látott napvilágot éppen a napokban. Az EP címadó száma az MC Nuclear-rel készített What We Bring.

Készített már kollabot a szintén olasz Aeph-fel és Dabsszal is, de  Optiv, Sleeper Cell, Billain, N.phect, Malsum és a Foreign Beggars is szerepel az impozáns listában.

Nem áll meg nála az élet a közeljövőben sem: Dizzy Step című száma szerepelni fog a következő Program válogatáson (várható megjelenés: 2013. szeptember vége), befejezte az új EP-jét a Hardware-nek, amely november környékén jön majd ki, készülőben van több remix is a C4C-nek, Mindscape-nek és jönnek kollabok is (többek között InsideInfóval, Cernnel, Mefjusszal).

Hip-hop/grime/trap téren is aktív, például a Dope D.O.D. srácoknak készít alapokat és közös zenék várhatók a Virus Syndicate-tel is.

A világ számos pontján fellépett már Angliától Puerto Ricóig. Naptára állandóan tele van, idén szeptemberben a Nocturnal Wonderland-en játszik Dél-Kaliforniában, Andy-C, Hype és Netsky mellett, novembertől pedig a Hardware Sessions-t is elindítják Rómában. Ahogy meséli, a d&b egyre népszerűbb Olaszországban (persze nem annyira, mint az éppen nagyon felkapott electro és dubstep), még neves rockbandák is fel szokták kérni egy-egy remixre.

Szabadidejében teljesen “normális” életet él: a kutyájával és a barátnőjével vagy a haverjaival lóg, imád kirándulni, raftingolni és utazni. Ha otthon épp nem zenét ír, hobbiból grafikákat készít, vagy ahogy mondja: “hülyeségeket írogatok a Facebookra”.

Share.

About Author

Leave A Reply