Ahogy az elmúlt év, úgy az idei is az albumokról fog szólni, hiszen bő egy hónap alatt jó néhány beharangozó látott napvilágot különböző előadók háza tájáról szerte az interneten, többek közt itt, az IPC hasábjain is. A legfrissebb hosszanjátszó éppen a Kasra által igazgatott Critical műhelyéből érkezik. Az LP jó eséllyel indulhat az idei év legjobb válogatásalbuma kategóriában, úgy, hogy még csak február eleje van…

Various-Underground-SonicsA 2013-as IPC közönségszavazásban az év kiadója címért versenyző Critical Music most is kitett magáért, hiszen ez a válogatásalbum még a szokásosnál is mélyebbre sikeredett.A kísérletezés, az abszolút minimalizmus, a lágyan reszelő likvid, a divatos MC-zés és a sújtólég szögelés kiválóan elfér egymás mellett, de egy valami mégis közös: a Critical védjegyévé vált elektronikus hangzás, amely átszövi az egész koncepciót.

Dub Phizix The Clock Ticks című zenéje már bejárta az internetet korábban, ami nem véletlen, hiszen van benne valami elegáns egyszerűség, és ez igazán szerethetővé teszi. Az Ivy Lab (azaz Sabre, Stray és Halogenix triumvirátusa) a lágyan hömpölygő Baby Gray című trekkel a szokásos minőséget hozza, míg a Noisia és a The Upbeats közös produkciója, a Little Fling meglepően visszafogott. Közben Foreign Concept és DRS kettőse újabb szigorú felezősért felelős, a Falling Stars komor hangulatú kántálása után akár mehetünk is kecskét áldozni. A Marka által útjára indított „gyorsan szövegelős halfstep-hullám” újabb példánya a Sam Binga és Redders által prezentált Lef Dem, amely bármilyen szettet feldob sajátos hangulatával. Enei Slenderje és Stealth Chimerája kimérten fortyog, míg Halogenix Maniac-je és Stray Everytime-ja a kísérletezés vizeire evez, több-kevesebb sikerrel, ezt mindenki döntse el maga. Az abszolút minimalizmus képviselője a Ruffhouse-féle Next Phase és a kiadófőnök DFM-je, majd jönnek a szörnyetegek is szép sorban. Kimért, kompromisszummentes szögelés, méghozzá Emperor (Control), Enei & Kasra (Breath), a sztárpáros InsideInfo & Mefjus (Repentance) és a monumentális germán neuró képviselője, azaz Phace (The Set Up) kezei alól. A digitális bónuszok is a keménykedés jegyében készültek, Emperor és Centra The Saboteur-je igazi „tuskó” darab, Enei Thinline-jának pedig a Blocks & Escher páros készített egy tech step remixet, ami nemes egyszerűséggel döngöl a földbe ósulis Decoder-hangzást idézve. A levezetésért Sabre hip-hop ütemekkel operáló Cashmere For Christmas zenéje felel, ami egy szusszanásnyi pihenőt engedélyez a szigorúság mély tengerében, egyúttal kiváló lezárása az Underground Sonics-nak.

Az igazat megvallva – hatalmas Critical-fanként – még emésztgetem a hallottakat, hiszen olyan brutális zeneadagot kaptam az arcomba, amelyet még meg kell rágni párszor. Nehéz és súlyos trekkek sorjáznak, néhol fellélegezhetünk egy-egy könnyedebb darab erejéig, de a Critical ezúttal könyörtelen és aljas, túlzott fogyasztása pedig függőséghez vezet. Minden bizonnyal az év egyik kiemelkedő válogatásalbuma landolt a boltok polcain, úgyhogy kíváncsian várjuk, mit tartogathat még ezek után a label 2014-re.

Share.

About Author

Leave A Reply