Újoncok rovatunk legújabb részében ezúttal Csehországba látogatunk. A már jól ismert Hybris és Rido mellett sorban tűnnek fel a kiváló producerek az országban (elég, ha csak az Eatbrain új producerére, a hamarosan Magyarországon fellépő neurofunk-bombázóra, QO-ra gondolunk). Ezt a sort erősíti a még csak 19 éves A-Cray is, aki nemsokára a Phace és Misanthrop vezette Neodigital kiadónál debütál (olyan zenészekhez csatlakozva, mint Mefjus vagy Emperor). Néhol mély, másutt kemény vagy kísérletező, összességében tiszta és “szögletes” hangzása nem véletlenül nyerte el a németek tetszését. Lássuk, ki áll a név mögött!

acrayKérlek, mutasd be magad pár szóban. Mit jelent a nickneved?

Ondřej Krejčík vagyok, a cseh Slaný-ból. A-Cray néven zenélek és drum & bass-függő vagyok. Az Ondřej angolul Andrew, szóval általános iskolás korom óta Andy-nek hívnak a barátaim. A Cray meg a vezetéknevemből ered. Összeraktam ezt a kettőt, mert jónak tűnt a végeredmény : )

Vannak tapasztalataid hangszerekkel? Játszol valamin?

Gitároztam egy rockbandában, de nagyon elfoglalt voltam, így ki kellett lépnem belőle. Zongoráztam is, ami manapság nagyon jól jön a produceri munka során.

Nagyon fiatal vagy, ahogy tudom, mindössze 19 éves. Hogyan kezdődött a pályafutásod? DJ-ztél vagy stúdióztál először?

2010-től csinálok saját zenéket, 2012 elejétől jelentek meg trekkjeim, de minden a DJ-zéssel kezdődött még korábban.

Hogyan írnád le a hangzásodat?

Elég nehéz feladat meghatározni. Azt mondanám, techy vagy modern, ugyanakkor néha eléggé kísérleti is. Imádok a neuro és a mélyebb drum & bass határvonalán lavírozni, szóval legfőképpen ez a terület az, ahol érvényesülni próbálok.

A cseh drum and basst korábban elsősorban a Metalheadz-en is feltűnt Rido és Hybris nevével kötöttük össze, manapság viszont egyre-másra tűnnek fel az újabb nevek: te, az Eatbrain-en nemsokára megjelenő QO, Hemoglobin, akit Sunchase is pártfogol, Computerartist, Entita… Elég gyorsan szaporodik az ottani producer-felhozatal, nem igaz?

Manapság már olcsóbb és egyszerűbb is zenélni, mint régen. A drum and bass-világa kitágult, szóval nem meglepő, hogy megjelentek az új zenészek és az eredményes munkák. Amúgy érdemes másokra is odafigyelni Csehországban. Ott van Tom SMall, aki a Dispatch-en jelent meg nemrég. Aztán persze van két kiadónk, a nemrégen válogatásalbummal előrukkoló, nagy nevek által szupportált Authentic Music és a Deafmuted Records.

Milyen a cseh szcéna? Jó bulik vannak arrafelé?

Remek partik és line upok, kiváló klubok vannak, bár úgy érzem, az emberek mindezt néha nem értékelik eléggé. Ez elég szomorú, de én mindig élvezem a bulikat! Szeretem, ahogyan a csapatok szervezik a partijaikat, folyamatosan a jó zenére koncentrálva, nem pedig a pénzre vagy a hírnévre. Ezért nem hívnak el mindenáron nagy nevű, mainstream producereket.

Országotok fő attrakciója a Let It Roll fesztivál. Jó nagy rendezvény, nem igaz?

A Let It Roll nagyon menő! Mondjuk én személy szerint kicsit több mélyebb hangzású producert hívnék a rengeteg neuró helyett : ) A fesztivál óriási, muszáj eljönnötök és élvezni. Amikor tavaly először játszhattam a Let It Rollon, nagyon izgatott voltam, de eddig ez a legjobb fellépés-élményem.

A cseh DNBPortal oldalnak készített mixedben hallható egy-egy forthcoming zenéd a Neodigital kiadótól és a Titantól. Mi a helyzet ezekkel?

Ezeket a zenéket tartom az eddigi legjobb teljesítményemnek. Nagyon örültem, amikor a srácok megkerestek, hogy érdeklik őket a trekkjeim. Ez manapság a leginkább motiváló számomra.

Volt már megjelenésed a magyar Giocator igazgatta Black Seeds kiadónál is. Ismered valamennyire az itteni szcénát?

Rengeteg producer nevét jegyzem meg nap mint nap, éppen ezért igazából fogalmam sincs, hogy ki honnan való. Mindenesetre a Black Seeds-en kívül (amit egy nagyszerű kiadónak tartok és örülök, hogy valamilyem szinten része lehetek) elsőre Chris.SU, a Spinline és SKC neve ugrik be. Remélem, jól emlékszem és mind magyarok : ) 

Min dolgozol mostanság?

Az Untitled Hybrid Tune hamarosan megjelenik az Authenticnél, aztán ugye lesz a Neodigital és a Titan rilíz, jön még egy vinilem a Citruson és egy nagyon régi zenémet is kiadja a Terabyte Recordings.

Share.

About Author

Leave A Reply