Második születésnapját ünnepli a drum&bass-szért szívből rajongó zenészekkel teli Tribe csapat október 22-én, akikről itt az IPC-n eddig sajnos kevés szó esett, de ezen most változtatunk. A koronavírus ellenére rengeteg kisebb-nagyobb The Tribe rendezvénnyel találkozhattunk a budapesti éjszakában (és délutánban) az elmúlt két év során, úgyhogy ideje picit közelebbről megismerni ezen bulik rezidens DJ-it.

Adenine, BTS, Blaze, Daveny, Ignition, Moodular, R.O.N., RMR és Zentie együtteséből áll jelenleg a The Tribe; közös bennük, hogy a műfajra már sokkal korábban, egy-két évtizeddel ezelőtt kattantak rá és azóta is hatalmas lelkesedéssel tartják ujjaikat a drum&bass ütőerén. Az alábbi „rövid” körkérdésen keresztül megtudhatod, honnan indultak a srácok, mely ágazatait képviselik a stílusnak és kik a kedvenceik. Természetesen a megismerés legjobb módja a személyes találkozás, tökéletes alkalom erre az október 22-i The Tribe Birthday Bash, ahol ott lesz a teljes csapat (részletekért katt ide)! 

Mesélj arról, hogyan és mikor kattantál rá a drum&bass-re és kezdtél bele a DJ-zésbe!

Adenine: Valamikor 1996-1997 környékén lettem függő a Tilos rádiónak köszönhetően (big up Totoya Club és Dzsungel Könyve). Kicsit későn érő típus vagyok, így csak 2019-ben vágtam bele a DJ-zésbe. Azóta viszont rohamléptekkel hozom be a lemaradásomat és több más stílusban is otthonosan érzem már magam.

BTS: ’98-ban véletlenül lekeveredtünk a Trafó Pincébe, ahol Korai’s Banditos pakolta a dnb-t. Azonnal megfertőzött. Suli után egy év otthon vidéken, ahol semmi nem volt, net sem. Keddenként egy műholdas rádiót hallgatva libabőröztem és vettem fel kazira Ed Rush & Optical, Matrix, Roni Size, Cause for Concern stb. zenéket. 2000-ben kerültem fel újra Bp-re, amikor belefért, mentünk: Tilos partik, Almássy tér, West Balkán stb. 2006 után jött egy majdnem dnb mentes 10 év. Kiestem a bulikból, zenékből, aztán 2017-ben elmentünk Bukemre és azóta élem (újra).

A dj-zés egy fiatalkori álmom volt. Anno nem voltunk tűzközelben, elérhetetlennek tűnt az egész. Amikor pár éve szembesültem vele, hogy egy dj cucchoz nem kell eladni az egyik vesémet, vettem egy kontrollert. 2019-ben véletlen megismertem Zentie-éket a Retoxban, hamar megvolt a közös hullámhossz. Év végén elkezdték a Tribe Open Deck-et, ahol bárki zenélhetett egy kicsit. Cimbik nem hagytak békén, és december 6-án beálltam életemben először a pultba. Akkor összesen egy publikált mixem volt, semmi rutin, para volt és egyben nagy élmény (utólag is hála mindenkinek érte). Innen indult minden.

Blaze: A drum&bass-szel való első találkozásom nagyon megmaradt: 2003-ban a szegedi távolsági buszon egy raszta srác fejhallgatójából kihallatszódva. Katt. DJ-zésbe ehhez képest meglehetősen későn, csak 2016-ban kezdtem. Megvettem az első lemezjátszóim es elkezdtem gyakorolni a már meglévő lemezeimmel.

Daveny: A DJ-zésbe jóval korábban, már 12 évesen belekóstoltam. Akkoriban család gondozásában volt Magyarország egyik legnagyobb klubja (Galaxy Disco Club, Miske) és apum is hobbi DJ volt, így adott volt minden ahhoz, hogy korán belekezdhessek. A drum&Bass-t viszont ehhez mérten viszonylag későn, 2009-ben ismertem meg, addig house, funkhouse, techno volt a fő irány. Egyetemistaként a Schönherz Qpán felfigyeltem a Terázanya csapjad! (Pendulum – Tarantula átirat) zenére, a rendezvény záróbuliján pedig végig a DnB sátorban voltam. Még ott eldöntöttem, hogy ennek a műfajnak jobban utánajárok.

Ignition: Nagyjából 2003 környékén kezdődött az ismerkedésem a drum&bass-el. Egyik barátom jött oda suliba egy Anima Sound System kazettával és egy Roni Size számmal (ha jól emlékszem a Lucky Pressure volt), hogy haver ezt hallanod kell. Nem sokkal később látogattunk el a Kopaszi-gátra egy Rewind estre és ott eldőlt, hogy ez az a stílus, amit kerestem eddig. :D Itt még csak a zenével ismerkedtem, a DJ-zést 2004-ben kezdtem egy teljesen kezdetleges otthoni setup-pal ami egy DVD lejátszóból, egy PC-ből és egy két sávos keverőből állt. Később vettem két lemezjátszót, de akkor még nem voltak lemezeim sem.

Moodular: 2007 környékén a haverjaim elvittek egy buliba, azóta tart a szerelem. A DJ-zés sokkal később jött, a tavalyi évben kezdtem csak el vele igazán foglalkozni.

R.O.N: 2002-ben első középiskolás évemben kaptam egy DJ Marky kazettát , onnantól nem volt megállás, teljesen ráfüggtem a stílusra. Drum and bass-t 2007 óta keverek, de előtte általános iskola ötödik osztályától csináltam a suli bulikat és hangosításokat.

RMR: A DJ-zés szeretete még általános iskolában és gimiben alakult ki hip hop vonalon. 2002 körül meghallottam Breakbeat Erat, Omni Triot és beleszerettem a stílusba. Hamarosan a Bad Company – Inside the Machine és az LTJ Bukem – Journey Inwards lettek az etalonok számomra. Élőben csak később kezdtem játszani dnb-t, 2013-2017 között Miskolcon lettünk rezidensek Boós Ferkó barátommal, emiatt tettem rá újra a stílus ütőerére a kezem, és igyekszem tartani a lépést most is.

Zentie: 14 éves koromban, amikor az őszi sulis táborban zenéket mutogattunk egymásnak az osztálytársakkal, előkerült egy másolt válogatás CD amin az első szám az E-Z Rollers Tough at the Top volt, instant szerelem! Az egész életem háttérzenéje dob és basszus alapú azóta. Innen is bigup W. Tominak hogy elhozta a CD-t a táborba! :D A DJ-zés sokkal később jött (2014), nagyon mélyponton voltam és a zene volt az egyetlen pozitív dolog akkor az életemben, így saját magam szórakoztatására kezdtem vele foglalkozni. Mit ne mondjak, rendesen kihúzott a sz*rból :D

Hogyan jellemeznéd a stílusod? Melyik saját mixed mutat be téged legjobban?

Adenine: Úgy gondolom, hogy jól választom meg a lejátszott zenéket. Mindig egy raklapnyi muzsika van nálam és a megérzéseimre hagyatkozva válogatok. Sokat B2B-zek Daveny barátommal így szerintem egy közös fellépés felvétele mutat be jól: DaveNine @ Pavilon Kert (Open Air Drum & Bass) 2021.07.17.

BTS: Liquid, soulful, deep és roller, a lakossági dnb-t nem bírom. Van egy lassú vonal is, de ez inkább csak kísérletezés a saját szórakoztatásomra. Jelenleg a deepet kicsit jobban élem, de hangulatfüggő. Covid alatt gyakran streameltem. Aki benézett ezekre, az kapott kb. mindent, ha végig velem volt. A mix kérdés nem is olyan könnyű. Melyik mutat be leginkább? Mondjuk a legutóbbi streamem, illetve a Soulful Only mixem.

Blaze: Soulful & liquid & deep – ezek a jelzők elég jól körülírják a stílusom, úgy gondolom. Az alábbi mixem pedig egészen jól megmutatja ezt: Blaze – Soulful Sessions 002

Daveny: Leginkább Andy C mixelési stílusa az, ami hatással volt rám, és ami az én stílusomat is jellemzi. Változatos zenék együtt, double droppolva, feszesebb, gyorsabb mixelésekkel. Persze ha a helyzet úgy kívánja, lassítok, hagyom kifutni a zenéket teljes értékükben.

Ignition: Sötét! Én ezzel az egy szóval tökéletesen jellemezni tudnám a stílusom. :D Mindig is a mélyebb elvontabb, de táncolható zenék vonzottak, amivel el tudom vinni a közönséget az underground legmélyebb bugyraiba, ugyanakkor meg tudom mozgatni a táncteret. A régi énemet a legjobban ez a mixem jellemezné (2012.02.03. Deeper Side mixed by Ignition). Ez a mix szívből jött, semmilyen formális elemnek, elvárásoknak nem akartam megfelelni, csak felraktam a kedvenc zenéimet. Az újabb énemet pedig a legutóbbi mixem jellemzi nagyon jól: Sub FM mix by Ignition 2021.10.06. Mivel én még a régebbi korosztályt képviselem ezért nehéz megtalálnom az új számok közt a számomra legkifejezőbbeket, de ebben sikerült összeválogatni. :) Szeretek kísérletezgetni is a zenékkel, próbálom kerülni a sablonokat, persze a közönségnek is kedvezni kell, ezért sok időt töltök egy-egy mix összeállításával, hogy megmaradjak önmagamnál.

Moodular: Soulful, Deep, de a keményebb zenék esetében is mindig laza és vibey. Nincs jelenleg aktuális mixem feltöltve, mostanában a zeneírás van inkább előtérben.

R.O.N: Nehéz lenne bekategorizálni magamat, kicsit mindenevő vagyok, de ha választanom kéne inkább a lágyabb ütemeket szeretem. Ez a mix mutat be legjobban: IPC Mix .85 – R.O.N

RMR: Mindenevő vagyok: a liquidtől a techstepen át a neuroig mindenben találok trackeket, amit imádok. Odavagyok a melankolikus hangzásért és a mélyekért, ezért ilyen mixet dobok ide: Tribe Radio – RMR Liquid Session (Drum & Bass) 2021.01.01

Zentie: A stíluson belül nagyon szerteágazó… inkább azt mondanám, hogy őszinte zenéket játszom, ami mögött rengeteg érzést találok, és ezt próbálom átadni a hallgatóságnak – és persze ez saját magam terápiája is. Talán ez a mix többet elmond: VicaVersion_Lucky13_April 2020 — Zentie_Break Free (Vinyl Only)

Adenine, Blaze, BTS, Daveny

Kik a hőseid a drum&bass világából és miért?

Adenine: Adam F, mert a Dirty Harry minden idők talán legjobb trekkje. LTJ Bukem és MC Conrad azért, mert a Progression Sessions 6-nál kevés jobb mixet ismerek. És természetesen az egész Tribe, fantasztikus csapat csupa jó emberrel.

BTS: Hőseim? Az emberek, akik hallgatnak. A család, barátok, akik elviselnek, és olykor tartják bennem a lelket.

Blaze: Mindannyian a hőseim, akik megfelelő alázattal es odaadással művelik ezt a “sportot” évek, vagy már évtizedek óta. Azért ‘no comment’ jelleggel pár, hozzám közel álló név:  Marcus Intalex, Calibre, DRS, Goldie, Lenzman.

Daveny: A már említett Andy C egyértelműen a hősök közt szerepel nálam. Mellette Keeno-t nagyon kedvelem, holott zenéit szinte csak elvétve játszom. Nagyon szimpatikus az életútja, hogy egyetemi szinten tanulta a zenét, közben egyre inkább a DnB irányába váltott, ezzel kiváltva heves reakciókat tanárainál. Merte vállalni azt, amerre a szíve vezérelte, és az óta is full-time dobbasszus DJ és producer. További kedvenceim Break és Bou.

Ignition: Elsőként Teebee-t emelném ki mint “hőst”. Lenyűgözött régen a mixtechnikája, a szelekciója és nem utolsó sorban a scratch technikája. Imádtam, ahogy egy-egy zenéjét áthúzta, vagy épp alá scratch-elt. Producerként is szerettem, mert egy az egyben tükrözte a világomat. Noisia-ékkal is így vagyok, számomra ők voltak a meghatározók, az útmutatók a zenei irányzatomban. Corrupt Souls-ékat is kiemelném ezen a ponton, szintén szerelmes voltam a hangzásukba, valamint Kemal-t és Technical Itch-et akik a maguk “kocka bass” zenéikkel tudtak meglepni. :D A mai vonalból Fre4knc-t és Amoss-t tudnám kiemelni. Az ő hangzásuk, ami szerintem verhetetlen. Természetesen van még sok olyan előadó, akiktől szívesen játszom, de sajnos véges a válaszadás terjedelme. :D

Moodular: Bárki, aki próbál tenni a szcénáért és a zene szeretete vezérli.

R.O.N: DJ Bal , Bratwa , Skc , Safair, Longman, Incident, DJ Marky, Calibre, Marcus Intalex, Total Science, Loxy, Ink, Concord Dawn, Ed Rush, Dillinja, Universal Project, Alix Perez, Lenzman. Az oka egyszerű, általuk szerettem meg ezt a stílust örökre.

RMR: Nem az vagyok, aki tud(ni akar) az előadókról, de az a szerénység és alázatosság, amit Calibre tanúsít, elképesztő számomra. Az szintén, hogy mennyire érezhető bizonyos live acteken a zene és a DJ-zés szeretete, mint pl az Upbeats bulikon, csak hogy megint végletes legyek. :)

Zentie: A lista túl hosszú lenne… Commix, Lenzman, Tokyo Prose, SpectraSoul zenéi többszörösen megmentették az életemet, szóval nekik rengeteget köszönhetek, viszont közeli barátok akiket a műfaj által ismertem meg szintén hatalmas hősök – itt kiemelném Z. Évit, aki akkor is kitartott mellettem, amikor totál el voltam tévedve, valamint nagyon nagy shout T. Nikinek és B. Marcinak is! Love and Bass!

Mi a számodra legkedvesebb emlék az elmúlt két évből, ami a Tribe-hoz kapcsolódik?

Adenine: A legelső fellépésem az Ó utcában! Nagyon vártam, készültem (kösz Daveny a segítséget!), izgultam és úgy tűnt minden rendben lesz. A hirtelen megjelenő 200 külföldi turistára viszont nem számítottam és alaposan berezeltem. Ennek ellenére jól sikerült a fellépés és utána már csak nevettem az egészen. Köszönöm még egyszer azoknak, akik ott voltak és bátorítottak!

BTS: Van pár, az egyik az első Pavilon Kertes bulink a Városligetben “covid után”. Először zenéltem délután (nappal, világosban). Full para volt, de nagyon jól sikerült, imádtam. A másik kedves emlékem az egyik Analog Music Hall bulink idén nyáron, ahol játszottunk délután könnyedebb muzsikákat, majd este is mixeltünk kicsit mindannyian. Én zártam a partyt, izgalmas és felejthetetlen élmény volt!

Blaze: A Paul SG buli a Retoxban még tavaly év elején minden elemével együtt, Paul post-party posztjával bezárólag. Abban számomra minden benne volt, ami miatt szeretem/szeretjük ezt a műfajt.

Daveny: Egyértelműen a Pavilonos bulik. Úgy gondolom, hogy azokon a bulikon megmutatta a csapat, hogy mennyire össze tudunk dolgozni egy közös, nagy élményért. Szenzációs helyszín, remek közönség, jó hangosítás és remek kooperáció a DJ pult másik oldalán is.

Ignition: Mivel én vagyok az újonc a csapatban ezért nehéz erre válaszolni :D Talán ha ki kéne emelnem egyet az az első közös bulink lenne a Gardenban most júniusban. Izgultam, hogy mit játszak, mert úgy éreztem én vagyok a “fekete bárány”, mivel én nem szoktam lágyabb hangvételű zenéket felrakni és féltem, hogy a közönség sem lesz vevő arra, amiket vittem. Szerencsére ennek a totális ellenkezője volt és nagyon jól éreztem magam a szettem alatt, hogy ennyire élték az ott lévők a produkcióm. :)

Moodular: A nyári “full crew” pavilonos buli. Nagyon jó vibe volt végig, úgy gondolom ezért csináljuk ezt az egészet.

R.O.N: Az első az, hogy sikerült megtalálnunk egymást Zentievel, hasonló gondolatokkal ,ami a mai napig működik. A második, amikor a Retox bárba annyira jól sikerült belőni a Dub Phase hangrendszerét, hogy amikor Zentie felrakta a Teed – Garden Calibre remixét megkönnyeztem annyira szépen és mélyrehatóan szólt. Nagyon rég éreztem ilyet. Harmadik, hogy sikerült Paul SG-t és szaxofonos társát (Grna) elhívni, olyan szettet nem mindennap hall az ember, nálam az év bulija volt.

RMR: Az egyik idei szabadtéri bulink alkalmával gondoltam meglepem a közönséget egy klasszikusokat felsoroltató mix-szel. Ez odáig fajult, hogy a második felében a sikítástól és fütyüléstől (ami szerencsére nem kifütyülés volt) nem hallottam a fülesből semmit. Igazán jó visszajelzés és élmény volt, sok éve nem éltem át hasonlót.

Zentie: Túl sok van. :D kiemelném azért, hogy az idei Pavilonos bulijainkon esett le igazán, hogy a Tribe nem csak egy crew, ez egy igazi dnb család beleértve a vendég fellépőket és a lenyűgöző közönségünket is. Azt hiszem talán ez a realizáció AZ, és valójában mindig is ez volt a cél :)

Ignition, Moodular, RMR, R.O.N., Zentie

Melyik három idén megjelent zene kötelező darabja a szettjeidnek mostanában?

Adenine: Kötelező darabok nincsenek, de a három kedvencem az idei évből gyakran felcsendül:
Pola & Bryson – Neverend
Kings Of The Rollers – Shella (Halogenix Remix)
John B – Up All Night (Data 3 Remix)

BTS: Nem tudok hármat kiválasztani. ;)
Future Cut & Marcus Intalex – Plastic (Quadrant & Iris Remix)
Photek – Knitevision (Nami Edit)
Quadrant & Iris – Cold Brew
Alix Perez – Trinity (Skeptical Remix)
Data 3 – Atomic
Bredren – Hedgehog

Blaze: Submorphics – Live With The Pain (feat. Phat Kat & Steo)  – The North Quarter
Lenzman – Down For Whatever (Jubei Remix) – The North Quarter
Cnof – Jazzy Delight – Occulti Music

Daveny: Bou, Bru-C – Streetside
Offline, En:vy – Can you say
Total Science, Phaction – Lightweight (Break remix)

Ignition: Ha már mindenképp ragaszkodsz az idei megjelenésekhez akkor az alábbi sorrendet tudnám felállítani:
Invadhertz, Qua Rush – Damn (Fre4knc Remix) (Delta9 Recordings)
Fearless – Black Dragon (Impak Remix) (Gutting Audio)
Data 3 – Atomic (Flexout Audio)

Moodular: Változatos szettekre törekszem, de ez a 3 track abszolút visszatérő:
Mindstate – Walk Away
Visages – Gymnopedies
Data 3 – Saturn Ditch

R.O.N: Satl – Sunshine Blues
Myth – No Delay
Monty – F4DE

RMR: Igyekszem mindig más számokat játszani, de ezek a trackek fogtak meg leginkább eddig idén:
Fox, Satl, [KSR] – Sunshine Blues
Selecta J-Man, Rider Shafique – Stay True
Future Cut – 20/21 (DLR Remix)

Zentie: Jubei & dBridge – Show Me. Sajnos nincs több. :D számomra ez egy pöppet gyenge év volt. De bónusznak ide dobnám a Commix – Kosmos 2251-et és a Serum, Paul T & Edward Oberon – Take My Breath Away-t.

Boldog szülinapot The Tribe crew! A cikk létrejöttéhez köszönet a segítségért Zentie-nek!

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply