Belgium legismertebb producere természetesen Netsky, erős azonban az utánpótlás. Az ország elsősorban a mélyebb, néhol kísérletező, máshol “okos”, összességében letisztult zenét alkotó producereknek ad otthont. Közülük is kiemelkedik az M-Zine  & Scepticz páros, amely nemrég a Doc Scott-féle 31 Recordings címkéjén jelent meg. Aktuális lett hát egy rövid, exkluzív interjú, melyre a srácok készségesen vállalkoztak.

mzineskepticz1_629Samurai, Avantgarde, Dispatch, 31 Recordings, Demand, Diffrent… Hosszú a listája azoknak a kiadóknak, amelyeken megjelentetek. Melyikre vagytok a legbüszkébbek?

Alapvetően örülünk neki, hogy mindegyik fenti címke szereti és kiadja a zenéinket. Ha mindenképpen választani kell, akkor azt mondanánk, a 31 Recordings katalógusában szerepelni egy nagy mérföldkő számunkra. Ezen a labelen nőttünk fel, az összes vinilje megvan.

Hogyan kezdtétek a zenélést?

Először DJ-ztünk, a produceri munka csak ezután következett.

Hogyan írnátok le a hangzásotokat? Írtok zenét más stílusokban is?

Semmilyen értelemben nem akarjuk beskatulyázni magunkat, mindössze szeretnénk egy-egy hangulatot átültetni zenébe. Időnként vállalkozunk néhány 130-140 bpm körüli trekkre is, amikor olyan kedvünk van.

A hangzásotok eléggé kísérleti, mély, ugyanakkor komplex is. Ez a produceri filozófiátok? Mi hajt benneteket?

Bármi lehet motiváló erő egy jó stúdiózáshoz egy jó kajálástól kezdve, a filmeken át a hétköznapi zenehallgatásig.

Milyen a szcéna Belgiumban? Kik manapság a feltörekvő tehetségek?

Szép kis mennyiség van jó producerekből napjainkban, akik folyamatosan a neves kiadók figyelmének középpontjában állnak. Itt van például Mtwn, akivel időről időre együtt is zenélünk, említhetjük a Bredrent, akik a mélységben nagyon otthon vannak, a Mental Forces a dubos hangzást éli, és persze itt van Phase, akivel közös zenénk jelent meg a 31 Recordsnál.

Az M-Zine & Scepticz és a Mtwn a legjobban csengő belga drum and bass-név napjainkban. Mondhatjuk, hogy a ti mélyebb, kísérleti hangzásotok jellemzi az ország dnb-jét? (Természetesen Netsky-t nem idevéve.)

Nem mondanánk, hogy ez a tipikus sound errefelé, sőt, nem hiszem, hogy általánosságban beszélhetünk belga hangzásról. A dolgok elég sokfelé szerteágaznak, ami normális, hiszen minden producer a saját hangzásának érzetét akarja átadni, és fejleszteni a zenéket.

Min dolgoztok manapság és mit tudhatunk meg a közelgő megjelenésekről?

Nemrég jött ki két vinilünk, egy a 31 Recordsnál, egy a Diffrentnél. A következő release egy kollab-EP lesz, ahol több diffrentes haverral jelenünk meg. Ja, mostanában jelent meg két zenénk az Avantgarde-nál, menjetek, vegyétek meg őket! : ) Egyébként folyamatosan újdonságokon dolgozunk, úgyhogy tartsátok a szemeteket Facebook-oldalunkon!

Kik a kedvenc zenészeitek? Mit hallgattok, ha kikapcsolódásra vágytok?

Manapség elég sokszor hallgatjuk Djrumot, és gyakran szól hip-hop is (pl. Action Bronson vagy Drake).

Kizárólag párban dolgoztok, vagy külön-külön is írtok zenét?

Szigorúan duó vagyunk, nagyon ritkán stúdiózunk egyedül.

Mi a véleményetek a nemzetközi szcénáról? Szerintem napról napra jobb és frissebb. Mit gondoltok, merre halad a dnb?

Reméljük, a stílus a mostanihoz hasonló tempóban fejlődik majd. Rengeteg a jó promoter, akik kiváló partikat csinálnak itthon és külföldön.

Mit gondoltok rólunk, magyarokról?

Többet is ismerünk közületek. Üdv nagy szeretettel Gammának, a Spinline-nak, Chris.SU-nak, Mindscape-nek! Amúgy még sosem voltunk Magyarországon, de csak jót hallottunk: nők, kaja, pálinka…

Share.

About Author

Leave A Reply