Az Eatbrain születése óta öregbíti Jade és a magyar drum & bass hírnevét. Ismertetőjelei – például a fiatal producerek remek zenéinek bemutatása és trekkek kiemelkedő hangzása, valamint a kiadófőnök (és “csendestársa”, Mindscape) tudatos brandépítése – mára az egyik (ha nem “a”) legkeresettebb magyar exportcikké tették a címkét. A rengeteg munkával járó fejlődés újabb mérföldköve a Tales Of The Undead album, amelynek első sampler lemeze április vége óta kapható, a második beharangozó pedig pár napja elérhető. A teljes album digitálisan jövő héten landol a Beatporton, 26-ától pedig az összes valamire való e-üzletben is elérhető lesz (a CD-verzióval együtt).

629Meglehetősen nehéz egy-két trekket kiemelni a válogatásról, hiszen elég sokszínű anyagot hozott össze az Eatbrain. Amíg nem hallottam a trekkeket, egy “sima” neuró LP-re gondoltam, ahol a címkére jellemző magas minőség dominál majd. Az album ezen jóval túlment, hiszen a neurofunk fogalmát bőven kiszélesítve (sőt, a skatulyákat átugrálva) tartalmaz zenéket.

Nem erősségem az egyes darabok elemezgetése, ráadásul szerintem baromi unalmas tud lenni, ha egy-egy szerző elmerül a trekkek technikai-hangmérnöki-stilisztikai jegyeinek részletezésében, tehát engedjétek meg, hogy “köznyelven” – az érdekességeket kiemelve – fogalmazzak a továbbiakban.

Még készült a sampleren már kapható, Mindscape, Jade és MC Coppa-féle Friday the 13th, amikor a kiadó arcaival készített interjú előtt belefülelhettem, ismerős alappal kezdődik tehát az LP. A 2N, azaz Nismo és Norm képviseletében új magyar nevet köszönthetünk a címkén, Chronic Smoke című trekkjükkel az Eatbrain bizonyítja, hogy a manapság oly divatos tipizálás nem feltétlenül helyes mindig, hiszen az inkriminált darab inkább wobble-clownstep (már ha használatos napjainkban a második fogalom). Mindenesetre ötletes, jól szól, simán helye van a korongon. Annál is inkább, mert egy-egy esetben elég nehéz eldönteni egy modern dnb-trekkről, hogy wobble-e vagy neuró (és talán nem is kell mindig mindet kategorizálni). Neurofunk körökben ismert nevek alkotják a Zombie Cats formációt, de mivel nem kaptam felhatalmazást, hogy eláruljam, kikről van szó, a titkot megtartom magamnak. Az biztos, hogy Jade kedveli őket, hiszen két zenével – egy szóló trekkel és egy Concept Visionnel közös darabbal – is szerepelnek az albumon. Ne szaladjunk el szó nélkül Chris.SU és MC Kryptomedic szerzeménye, az Underground Culture mellett, már csak azért sem, mert büszkeségünknek ez az első megjelenése az Eatbrainnél. Jade saját zenéje, a What You Are – amint a producer a KMag-nek az album apropóján adott interjújában kifejtette – az a trekk, amelyen a legtöbbet dolgozott az összes zenéje közül. A poént nem lövöm le, érdemes elolvasni a cikket.

Ugyan az elején azt mondtam, nehéz kiemelni a legjobb zenéket, én mégis megemlítem a Telekinesis atombombáját, az Atlast, melynek hallgatásakor mindig úgy érzem, sosem lehet eléggé felhangosítani. Ha egyszer házat kell bontani, tutira ezt viszem, annyi energia van benne. A válogatás másik nagy pozitívuma, hogy az ismertebb nevek (Dabs, Maztek és a többiek) mellett feltörekvő producereknek (nScape-nek vagy Bowsarnak) is tered ad, csakúgy, mint a korábbi single és EP-megjelenések során.
Az albumot érdemes lesz megvásárolni, és nemcsak azoknak, akik a neurofánk ízét érzik a legédesebbnek, hanem mindenkinek, aki igényes dnb-t akar hallgatni. Ki-kitekint másfelé is, és ugyan elsősorban a neuro/tech hangzás dominál, elég szélesen értelmezi a hangzást. Remek album, az Eatbrain ezúttal sem hibázott.


Share.

About Author

Leave A Reply