A nemrég az Impulsecreator hasábjain is bemutatott (és exkluzív IPC mixet készítő) Fade az elmúlt hónapokban sem tétlenkedett. Korábban is kifejezetten aktív producerként volt ismert, munkája pedig Song Of The Stars címmel szerzői albumban teljesedik ki. Az LP-t Fade saját kiadója, a Faded Music gondozza – a címke ötödik kiadványaként.

artwork_ipcFade egészen kiskora óta szereti a science fictiont, kedvenc könyve a Roger Zelazny-féle 9 Prices of Amber, de az utopisztikus műveket is előszeretettel forgatja. A Song Of The Starst az ember és a világűr kapcsolata, a humán faj kozmikus utazása ihlette. A hangzásvilágot a szokásos, Fade-féle visszafogottság és kísérletezés jellemzi, a korong témájának megfelelően űrbéli témákkal fűszerezve. Amint az ukrán producer mondja, az album egy hosszú utazás az „O” osztályú csillagoktól a világűr legkülső, fagyos teréig.

Song Of The Stars kezdetben nem ilyen hosszú anyagnak indult, de három szám megírása után Fade rájött a koncepcióra és a két éve elkezdett EP-t a tavalyi évben tette tizennégy számossá. Külön elismerés jár neki azért, hogy miközben az album anyagát készítette, szépen gyarapodó single megjelenéseire is volt ideje úgy, hogy munkája nem vált unalmassá, egysíkúvá.

A világűr hangulata szinte minden zenét átjár, legyen az egy szkafanderben lélegzős-sejtelmes darab, mint a nyitó Acoustica, a címadó Song Of The Stars, melynek hallgatása közben szinte látni lehet a kozmikus térben vándorló űrhajót, vagy a Baikonur, mely szinte egy űrrepülő fellövését írja le. Az egész LP – amint Fade munkássága is – a kísérletezésből merít, ennek remek példája a Shrink Wrap, ahol különféle zajok, furcsa, csörömpölő komputerhangok között zakatolunk. Kifejezetten tánctérre való zenét keveset találni az albumon, de az értő fülek ezt valószínűleg kicsit sem fogják bánni. A rongylábúak hiányérzetét az Andy Painnel és Z-Connectionnel készített bomba, a Target és a Buck The System enyhíti. A lassabb tempó kedvelői sem maradnak kielégítetlenül, hiszen az albumon helyet kapott az 1961, egy breakbeat/bass music darab is.

Fade – 25 éves kora ellenére – rendkívül érett albumot hozott össze, mely a tavaszi megjelenés ellenére nálam egyértelműen esélyes az év végi top 5-ös helyezések egyikére. Tiszta, érthető koncepció, egyedi, kísérletező, kliséket elvető hangzása a vájt fülű vásárlók kedvencévé teheti.

Share.

About Author

Leave A Reply