Egy nem mindennapi projektről értesülhettek az elmúlt egy-két hétben a szemfülesebb drum&bass rajongók, amiről némi (szokásos) fáziskéséssel természetesen beszámolunk itt, az IPC-n is. A projekt a neves brit fantasy író, China Miéville első, tizenhat évvel ezelőtti regénye köré épül, melynek magyar fordítása októberben jelent meg az Agave könyvkiadón keresztül. A 90-es évek Londonában játszódó urban fantasy történet egyik központi eleme az akkoriban tomboló drum&bass, így logikusan jött az ötlet a kiadónál, hogy ne csak szöveges, hanem hangos kedvcsináló is készüljön a könyvhöz. A Patkánykirály (King Rat) zenei világába a magyar dnb first lady, DJ Ren vezeti be az olvasót, nem is akárhogyan.

patkanykiraly

A Patkánykirály alábbi rövid beharangozója igyekszik kedvet csinálni a regényhez, de aki többre vágyik, itt talál egy hosszabb részletet.

“Különös események készülődnek az ezredforduló előtti Londonban. A hétköznapi élet kulisszái mögött lassan tetőpontjához közeledik egy évszázadok óta tartó, ocsmány viszály. Eközben Saul Garamond egy teljesen átlagos reggelen arra ébred, hogy valaki meggyilkolta az édesapját és sikerrel terelte rá a gyanút. A rendőrségi fogdában felbukkanó, bizarr és ellenszenves jelenés azonban kiutat kínál neki. A megmentőjét Patkánykirálynak hívják, és meghökkentő magyarázata mindent a feje tetejére állít, amit Saul eddig magáról gondolt. 

Saul a London homlokzata mögötti örök éjszakában kezd új életet, és a csatornákban, sikátorokban, elfeledett zugokban próbálja kiismerni valódi természetét. A városban azonban folytatódnak a groteszk halálesetek, és Saulnak nincsen más választása, vissza kell térnie: a fakó téglafalak között, a magasvasutak vágányai alatt, a gyártelepek senkiföldjén egyre hangosabban lüktetnek a drum and bass tört ritmusai, és ellenállhatatlanul csábítják őt a sötétség szívébe.”

DJ Ren pedig ilyen lelkes mondatokkal nyilatkozott kapcsolódó, lentebb hallgatható mixéről az Agave-nek:

“A Patkánykirályhoz mixet készíteni életem egyik legizgalmasabb projektje volt. A regény negyedénél már pontosan tudtam, milyen hangulatot szeretnék összehozni, később a történetben konkrét számok, CD-k kerültek elő, amik történetesen a birtokomban is vannak, aztán a végefelé már a mix íve is összeállt a fejemben. A könyv elolvasása után két hétig csak a trackeket válogattam, egyes jelenetekhez társítottam egy-egy számot, aztán rájöttem, hogy legalább 10 órányi anyagot összeszedtem már, és innentől szigorúbb elveket fogalmaztam meg magamnak. Eldöntöttem, hogy csak 1995-1998 közötti zenéket szerepeltetek majd, olyan szerzőktől válogatok, akik az időszak meghatározó figurái voltak, de igyekszem olyan darabokat is előszedni, amiket itthon talán sosem lehetett hallani. Elhatároztam azt is, hogy az egyértelműen sötét hangulatú mixbe azért mindenképpen csempészek változatosságot. Ennyire mélyre ásva magam a dologba, már nehéz reálisan megítélni, de remélem a közel másfél órányi zenei összeállítás közelebb viszi az olvasót, hallgatót a történethez.”

Tracklist:

01. Source Direct – Snake Style – Source Direct
02. Digital – Lower Dephts – Photek
03. Optical – Dark Skies – Metro
04. Photek – Axiom – Science
05. Hydro – The Zone – Emotif
06. Bill Laswell – Oscillations (Nico remix) – Sub Rosa
07. Dom & Roland – Chained On Two Sides – Moving Shadow
08. B.O.R.G. – Receiver – Advanced Biosystems
09. Rollers Instinct – The Mutant – Emotif
10. Total Science – Espionage – Partisan
11. Adam F – Metrosound – Metalheadz
12. Facs & DJ Red – Fat Cap – Juice
13. Future Forces Inc – Dead By Dawn (The Final Chapter) – Renegade Hardware
14. Doc Scott – Unofficial Ghost – Metalheadz
15. Dillinja – Silver Blade – Prototype
16. Goldie – Hyena – FFRR
17. Grooverider – Where’s Jack The Ripper – Higher Ground
18. Jonny L – Wish U Had Something – XL
19. Ed Rush & Optical & Fierce – Cutslo (Locuste mix) – Prototype

Ha mindezek után kedvet kaptál ahhoz, hogy magadévá tedd a Patkánykirályt, kattints ide! A BP Shopban vásárolt Metalheadz 20 belépőkkel kedvezményesen juthatsz hozzá a regényhez, erről bővebb infót a buli facebook eseményében találsz.

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply