Röviddel a budapesti buli előtt sikerült telefonon elcsípnünk a brit tehetséget, Mark Wilkinsont, aki április 25-én ismét frenetikus drum’n’bass hangulatot teremt majd az Akvárium Klubban. Az angol fenegyerek 2010 óta egyre felfelé ívelő pályafutásának egyik eredménye első nagylemezének ezüstté válása, valamint teltházas fellépések világszerte. Interjúnkból kiderül, hogy érezte magát egy évvel ezelőtt nálunk, hogyan készül a szombati fellépésére, valamint faggattuk második nagylemezének megjelenéséről is.

wilkinson-interju

Hogy telik eddig a turné? Miben különbözik a DJ-zés az élő zenekarral való fellépéstől?

Eddig minden szuperül megy! Tulajdonképpen nagyon új és felüdítő az élő fellépés. 5 éve minden hétvégén úton vagyok és DJ-zek, jó egy kicsit valami mást csinálni. Meg kell hogy mondjam, emiatt most sokkal többre is értékelem a DJ-zést.

Az elkövetkezendő pár hónapban sok fesztiválon fogsz fellépni, mint például nálunk a VOLT Fesztiválon is. Várod már? Miben más egy fesztivál és egy klub szett?

Igen, nagyon várom már, a fesztiválszezon a kedvenc időszakom az egész évben, és szerencsésnek mondhatom magam, hogy idén a legtöbbön részt vehetek majd. Az előkészületek szinte ugyanolyanok, de többet tudsz inni egy fesztiválon az emberek között sétálgatva, mint egy klub hátsó sötét VIP szobájában. (Haha)

Amióta játszol, volt olyan közönség, amelyik igazán mély nyomot hagyott benned?

Néhány évvel ezelőtt játszottam a Bestival nevű fesztiválon, ahol olyan fantasztikus volt a hangulat, amilyet előtte soha nem éltem még át. Az ’Every Time’ című trackre megőrültek az emberek, és mivel kiöltözős party volt, így különböző kalapokat dobáltak fel a pultra nekem, amiket aztán fel is vettem.

Visszatekintve a ’Lazers Not Included’ albumodra, melyik szám áll hozzád a legközelebb és miért?

A ’Half Light’-ot mondanám, mert egy masszív eufórikus momentum a szettemben, ami alatt mindenki a magasba emelt öngyújtóval énekel.

Van bármilyen egyedi hangzás vagy megoldás az albumon, amit különösen kedvelsz?

A „breakbeat”-eket, azaz a dobütem-mintákat mondanám leginkább, amikre úgy érzem, mindig hagyatkozhatok. Azok adják az igazán jó dobhangzás gerincét.

Egy interjúban említetted, hogy a második albumod megjelenése 2015-ben lesz aktuális. Várható ez a közeljövőben, vagy továbbra is inkább kislemezek jönnek inkább? Esetleg van olyan kollaboráció, amiről előre tudhatunk?

Nagy valószínűséggel inkább csak 2016 elején várható majd a második nagylemez, bár meg kell, hogy mondjam, eléggé előrehaladtam már a munkálatokban. Sok nagyszerű énektéma lesz izgalmas közreműködőkkel, de egyelőre ennél többet nem árulhatok el.

Milyen érzés volt, amikor felkért a Prodigy arra, hogy készíts nekik remixet a ’Wild Frontier’ kislemezre? Van tőlük olyan kedvenc számod, amit személy szerint nagyon bírsz?

Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy felkértek, az abszolút kedvenc számom tőlük pedig az ’Out Of Space’.

Mit tekintesz az eddigi legnagyobb sikerednek ?

Leginkább a lemezeladásban elért eredményeket mondhatom elképesztő sikernek. Az albumom ezüst lemez lett, az ’Afterglow’ pedig már majdnem arany. Álmomban sem gondoltam volna, hogy a zeném ennyi embert megmozgat majd. Nagyon jó látni, hogy olyan sok ember élvezi a számaimat. De talán a legkiemelkedőbb momentum az volt, amikor először nyílt lehetőségem összeállítani az élő műsoromat. Ez egy olyan sikerélmény volt, amiről mindig is álmodoztam.

Olyan korszaban élünk, ahol a másolás és beillesztés bevált munkamódszerként működik, amit úgy is tekinthetünk, mint egyfajta művészek közötti kölcsönös megegyezés. Egyetértesz ezzel? Mi a társadalmi hozzáállás a másolás és beillesztés szempontjából például a hangminták használatát tekintve? 

Próbálom elkerülni az előre gyártott hangmintákat, egyedül a vokáloknál használtam sample-öket, mert korábban nem tudtam énekest szerezni a trackjeimhez. Most már más a kép, az általam felkért énekesekkel együtt írjuk a vokálokat. Egészen addig nincs baj a hangminták használatával, amíg az okosan történik és változtatnak az eredeti hangzáson. Úgy gondolom, hogy egy nagyobb méretű loop másolása egy másik számból nem valami korrekt módszer.

Mit tartasz a legfontosabbnak a hangzás tekintetében?

Letisztult hangzás, dinamika és basszus!

Melyik három számot használod a legszívesebben a DJ szettedben?

A ’Half Light’, TC – Get Down Low (I See Monstas Bootleg) és Culture Shock – Troglodyte VIP számok mindig szerepelnek nálam egy-egy show alkalmával.

Tavaly májusban jártál nálunk az Akvárium Klubban legutóbb. Hogyan tekintesz vissza arra az estére? Várhat-e a magyar közönség valami különlegességet most szombaton?

Az a show eszméletlen nagy volt, a magyar közönség mindig rengeteg pozitív energiát ad át! Biztosan játszom saját új számokat, ahogyan más előadóktól is. Már alig tudom kivárni!

Wilkinson április 25-én, szombat este lép fel az Akvárium NagyHallban, klikk ide a Facebook eventért!

Share.

About Author

Leave A Reply