Egyre gyakrabban találkozni a budapesti éjszakai életben a Raise Spirittel. A magyar páros neve a sokak által olyannyira várt szombati Wilkinson-bulin is feltűnik. A parti apropóján Gerit, a duó egyik felét interjúvoltuk meg, aki egy mixszel is megörvendeztet titeket.

raise-spirit-629

Letöltés / Download
IPC Mix .72 – Raise Spirit

Keeno & Whiney – Dignity Found – Hospital Records
Raise Spirit – When You’re Ready – Liquicity Records
>> Loko – Hold You Tight – Ram Records
Wilkinson – Overdose VIP – Ram Records
Metrik – I See You – Viper Recordings
Dj Marky & Bungle – No Time 2 Love – Innerground Records
Anushka – Never Can Decide (Ivy Lab Remix) – Brownswood Recordings
Technimatic – Night Vision – Shogun Audio
Culture Shock – Raindrops – Ram Records
DLR – Control The Sound (feat. Total Science) – Dispatch Recordings
T & Sugah – Higher – Liquicity Records
Break – Duck For Cover – Symmetry Recordings
Keeno – As One (feat. Pat Fulgoni) – Med School Music
Netsky – Tomorrow’s Another Day VIP – Playaz (not sure)
Bachelors of Science – Don’t Hold Back – Code Recordings
Lenzman – Wordsworth – Metalheadz
Origin Unknown – Lunar Bass (Commix Remix) – Ram Records
Dr Meaker – Freaks (feat. Cappo D & Sharlene Hector) – Circus Records
Total Science & S.P.Y – Legion – Metalheadz
DRS – The View (feat. Tyler Daley) – Soul:R
Urbandawn – Warpdrive – Hospital Records
Break – Strictly Entertainment – Playaz
DRS – Raindrops (feat. Lenzman & Pete Simpson) – Soul:R
Hybris – Timeloop – Invisible Recordings
Elliott Mac – Like It Is (You and Me) – Ram Records
Astronaut – Rain (Raise Spirit Remix) – Monstarcat Recordings

Budapesten rendszerint te képviseled a Raise Spiritet, holott ez nem egy egyszemélyes projekt. Mit kell tudni a partneredről? Ő is egy afféle “rejtőzködő” tag, mint Svetec a Magical Gravity-ben?

Igen, nagyon sokan csak engem azonosítanak a Raise Spirittel, de minden alkalommal hangsúlyozom, hogy ketten vagyunk. Roland inkább a produceri teendőkben vállal szerepet, így jelenleg nincs megfelelő technikai tudása a mixeléshez. Ezen kívül a nagy távolság áthidalásának problémája miatt képviselem én a csapatot, hiszen ő Eger mellől származik. Ez persze nem jelenti azt, hogy a jövőben egy magasabb szinten ez ne változzon.

Hogyan kezdtétek a zenélést? Először a DJ-zéssel indítottatok, vagy a stúdiózásból fejlődtetek DJ-vé?

Még a tinédzserévek alatt, egy teljesen más stílusban ismertük meg egymást producerként. Később a zenei ízlés változásával mindenbe bele-belekóstolgattunk, de akkora szabadságot és egyediséget, mint a drum and bass, egy stílus sem adott. Később, ahogy jelentek meg zenéink, úgy vált egyre indokoltabbá a mixelés elsajátítása, hiszen akkor kaptuk első meghívásunkat egy Bladerunnaz-bulira.

Milyen munkamegosztással dolgoztok? Gyakran ültök össze, vagy mindenki a saját stúdiójában ügyködik?

A már említett nagy távolság miatt leginkább online munkamegosztással dolgozunk. Roland Cubase-t használ, ő a dallamfelelős. A fő koncepció Logicban áll össze, mivel én több időt fordítok a dobokra és a mixingre. Az eltérő DAW-ok miatti kompatibilitási problémát wavok küldésével tudjuk megoldani. Bár ez elég relatív, hisz legújabb zenénket Roland írta szinte teljesen, és talán nem árulok el nagy titkot, ha kijelentem, hogy a Liquicity-n fog megjelenni. Mivel ez igen kifizetődő eddig, egyelőre nem tervezünk lényeges változtatást e téren.

Hazánk neurónagyhatalom, a könnyed diszkólikvid és “stadionroller” hangzás nem annyira elterjedt producereink körében. Titeket mi indított ebbe az irányba?

Az embert nap mint nap rengeteg impulzus éri, sok olyan érzés keríti hatalmába, amiket megfelelő kreativitással a zenében tökéletesen ki tud fejezni. Nálunk ez a lágy, érzelmes dallamokban jelenik meg. Persze ezzel ellentétben a drum and bass minden típusát szeretjük, de az igazi imádat a liquid stílus felé alakult ki.

Kedvenc producerek, DJ-k? Mit hallgattok, ha elegetek van a dnb-ből?

Durván kifejezve mindenevők vagyunk. Ritka az olyan track, amiben nem találunk nekünk tetsző dolgokat. Kedvenceket így igen nehéz kiemelni, talán Camo & Krooked, Fred V & Grafix, Nu:Tone és Logistics testvérek, Keeno, Whiney, Metrik, Chris.SU, Culture Shock, Dimension, akiket megneveznénk. Ritka, hogy elegünk legyen a dnb-ből, de ha mégis ilyen adódik, Roland leginkább klasszikus rockot hallgat, vagy sokszor 50-es, 60-as évekbeli amerikai előadókat, mint Dean Martin vagy Chuck Berry. Én régóta hatalmas Madeon- és Porter Robinson-rajongó vagyok, nagy kikapcsolódást jelentenek a zenéik, valamint rengeteg jó ötletet tudok belőlük meríteni.

Úgy tudjuk, Győrből és Egerből származtok, így minden bizonnyal ismeritek a vidéki dnb-életet. Szerintetek mi történt a vidéki bulikkal? 8-10 éve hatalmas partik voltak Szegeden, Debrecenben, Sopronban, Szombathelyen és még sok más helyen, de mára csak hírmondók maradtak. Mi lehet az oka ennek?

Fiatal vagyok, 22 éves, így akkora tapasztalatom nincs ezekkel a bulikkal kapcsolatban. Amikor mi foglalkozni kezdtünk ezzel a stílussal, akkor már erősen érezni lehetett a tömegzene hódításának és az underground élet ellaposodásának hatását. Amik voltak vidéki bulijaink, azokon nagyon max. 60-70 ember előtt játszottunk. Ez a szám folyamatosan csökkent, így szinte mindenki feladta a drum and bass-rendezvények szervezését. A miértjét mi sem találjuk, de egy példát hoznék fel, ami alapján talán mindenkiben megfogalmazódik a válasz valamilyen formában: legutóbb Chris.SU-val és Incidenttel léptünk fel Győrben, akkor Kis Grófo(!) volt a felső szinten. Mi egész este 25 fős “tömeg” előtt játszottunk, miközben fent egymás cipőjében álltak az emberek.

Külföldön a csodájára járnak a magyar dnb-nek, valljuk be szerénytelenül, nem véletlenül. Fura kérdés lehet, de feltesszük: szerintetek mi a titkunk?

Én személy szerint nem tudnám a zenét nemzetiségek alapján behatárolni. Mindenki, aki elég energiát és időt fordít a saját stílusának kifejezésére, azt el fogják ismerni a világ bármely részén. És azért be kell látnunk, Jade, Chris.SU, Mindscape sem ma kezdte. : )

Kik azok a producerek, akikkel szívesen kollabolnátok egyet?

A felsorolt kedvencek közül bárkivel. Viccet félretéve, ha olyan lehetőség adódik, és úgy érezzük, sikeres lehet a közös munka, hogy kiegészítjük egymást egy másik előadóval vagy csapattal, akkor bárkivel. A magyar előadók közül Chris.SU-val volna hatalmas öröm összedolgozni. Ha sikerülne összeegyeztetni a stílusunkat, akkor véleményem szerint finom kis dolgok sülnének ki belőle, ráadásul jó tapasztalatszerzési lehetőség lenne zeneírás terén. Talán egy próbát teszünk is a közeljövőben.

Milyen megjelenésekre számíthatunk tőletek idén?

Még az előző évről volt egy felkérésünk, hogy Coppával csináljunk egy kollabot az új albumra, ami saját kiadóján (a Comanche Recordsnál) fog megjelenni jó pár nevesebb előadó mellett. Amszterdami fellépésünkön teszteltem először nagyközönség előtt, az alapján jó reményeket fűzök hozzá, hogy az internet közönsége is kedvelni fogja. További két zenével is elkészültünk, egyikre még vokál kerestetik, a másik pedig az új Liquicity albumon jelenik meg. Egyelőre ennyit mondhatunk.

Nemrég láttunk egy régebbi képet rólatok, ahol még vékony karral, tetoválás nélkül pózoltál. Az új kinézet  vastag bicepsz, csukóig varrt kar  a sztárság első jele? : )

Vastag bicepsz? Különös, épp mostanában dobtam le pár kilót (sok buli?). Tetoválást már pöcsös korom óta szerettem volna, mindig is úgy gondoltam, hogy ez az önkifejezésnek egy meglehetősen jó formája, hisz a kezem nagy része a zenével kapcsolatos jegyeket hordozza.

Share.

About Author

Leave A Reply