A 40. hét az albumok (és album samplerek) megjelenéséé volt. Klute, a Chase & Status, Sub Focus, Camo & Krooked és Jubei is feliratkozik a 2013-as év szerzői albumait jegyzők sorába, de köszönthetünk válogatásokat is. A Mutated Forms népszerű zenéjét többen is remixelték és Photek személyében egy nagy comeback-nek is örülhet a szcéna. Lássuk a mögöttünk álló napok eseményeit!

wastegash-remix-ep

  • Október közepén érkezik Klute újabb szerzői albuma – immár a hetedik -, The Draft címmel. Ennek előfutáraként már a polcokon az első sampler lemez, rajta a Turnarounddal és a Superficial Loverrel. Az LP-n a jellegzetes Klute hangzást képviselő drum & bass trekkek mellett lassabb tempójú, sőt, ambient zenék is helyet kaptak.

  • Jubei is albummal nyitja az őszt. A To Have & Have Not sokszínű anyag lesz, hiszen nem csak drum & bass, hanem dubstep is került rá. Ebben J:Kenzo és Youngsta segédkezett, míg a vokális szupportot DRS , Flowdan és SP:MC adja. Az albumon egyébként DBridge, Marcus Intalex, Goldie és Consequence is megjelenik.

  • Sokakat meglepett az új Camo & Krooked LP, a Hospital-nál megjelent Zeitgeist. Akik ugyanis az osztrák párostól megszokott csűrdöngölésre számítottak, azok alaposan mellétrafáltak: a pici dobokkal operáló, szintis-trancy-szentimentális (korábban a Beta Recordingsnál megjelent trekkekhez hasonló) zenéken kívül van itt négynegyed is, sokféle verzióban megjelenik a funk, ráadásul a srácok a zongoradallamokkal sem fukarkodtak.  Természetesen a (sokszor szinte szó szerint értelmezendő) diszkó nem maradhatott el, de a hangzás sokkal konkrétabb, érettebb, zeneibb. A duóval egyébként interjút olvashattok a Magyar DJ Magazin októberi számában.

  • Sub Focus a RAM címkéjén rukkolt elő a Torus albummal, amelyen egyaránt magabiztosan szállítja a stadionbasszusokat és a röfögős rave-dubstepeket is. Amennyire feszegeti a jó ízlés határait a Turn Back Time, annyira jól sikerült szexi hölgyvokáljával az album legkevésbé elektronikus hangzású zenéje, az Out of Reach.

  • Scope címmel jelent meg a Samurai Music-alkiadó Horo új válogatása. Drum & bass-re gyakran csak a tempó emlékeztet, egyébként egy egyedi hangulatú, sokféle zenei hatásból merítkező LP-t hozott össze DJ Presha. A minőséget többek között Gremlinz, Sam KDC, Clarity vagy Stray garantálja, de számos feltörekvő producer is szóhoz jutott. Vájtfülűeknek kötelező!

  • A Grid Recordings egyik legemlékezetesebb megjelenése kétségkívül a Mutated Forms-hoz kapcsolódik. A trió Wastegash című szerzeménye, valamint a korong másik oldalán található Duct Taped eléggé felpörgette két éve a tánctereket, ezért örömteli hír, hogy előbbiből készült most három újragondolás. A drum & bass remixért a The Upbeats felel, akik az eredetit tiszteletben tartva formálták saját szájízükre és kapcsolták egyel nagyobb sebességbe a Wastegasht. Subzee D egy igazán mozgalmas, militista szörnyet varázsolt a zenéből, ami valahol a dubstep és a uk funky között félúton jár, Josh Butler pedig egy garage-os house track formájában álmodta újra. Saját pályáján mindhárom zene remek darabnak számít, erősen ajánlott rilíz, megjelenés október 6-án!

  • Szeptember végétől kapható a Liquid V kiadó ötödik Club Sessions válogatásának előfutára, amin pontosan olyan zenék szólnak, amit a label és a válogatás neve sejtet: táncparkett-kompatibilis, lélekemelő drum&bass-szek. A legendás Bryan Gee által válogatott négy track készítői egy egészen impozáns névsort tesznek ki: feltűnik Random Movement, Eveson, Level 2 & DJ Chap, és egy kisebb név, Blade is. Indulhat a hátsóriszálás!

  • Photek sem mostanában rukkolt elő utoljára drum & bass megjelenéssel, de alteregója, a Studio Pressure 1996 óta nem hallatott magáról. Egészen mostanáig, hiszen a Photek Productions huszadik rilízét eme alias alatt jegyzi. Reméljük, egy újra beinduló d’n’b karrier kezdetét köszöntjetjük a Borneóval és a Presha XIII-al, amely vinilen október 7-étől kapható, digitálisan pedig 28-ától lesz elérhető.

  • A manapság popsztárokkal is együtt dolgozó Chase & Status saját, Brand New Machine című albumának elkészítésére is tudott figyelni. A számos közreműködő vokalista között Bo Saris is feltűnik, a hangzások terén pedig a páros nem szűkölködött: oldschool rave hatástól raggáig, rockig, trip-hopig, garage-ig terjed a skála. Ami hiányzik, az a drum & bass, de kijelenthető, hogy a páros 170 BPM alatt is profin működik.

  • Az év egyik legfontosabb válogatása, a Mosaic Vol. 2. után már egy Marcus Intalex maxival hallatott magáról D-Bridge kiadója, az Exit, a folytatásban pedig egy szuper EP-re lehet számítani, amit Stray szállít. Okos jungle-juke hibrideket és egy Fracture kollabot rejt az október 28-án megjelenő Matchstick EP, erősen ajánlott darab!

Share.

About Author

Leave A Reply