Trace neve az elmúlt időszakban ismét egyre gyakrabban felbukkan, amely talán annak is köszönhető, hogy egyszerre két vasat tart a tűzben: A 117 Records “Secret Society” LP-jéről nemrég irtunk, most viszont ismét a nagy múltú DSCI4 címkéről lesz szó.

spy_technologies_7

A legendás DSCI4 ’99-ben indult útnak, azóta közel 70 megjelenésen van túl, amelyen több, ma már széles körben ismert magyar producer is helyet kapott. Az, hogy manapság Chris.SU és SKC, vagy a Mindscape zenei munkássága a példa értékű magyar export-cikkek közé tartozik, részben a DSCI4-nek is köszönhető. Az évek előrehaladtával azonban a kiadó sajnos egyre inkább háttérbe szorult, majd 2012-ben Trace meghozta a szívszorongató döntést, hogy egy “Final Chapter” címmel ellátott LP-vel végleg (képletesen szólva) elengedje a kiadó kezét.

Pörgessünk előre cirka két évet és mi történik? Az Interneten megjelenik egy hír egy új SPY Technologies LP-ről. Jogos a kérdés, hogy vajon ez a csávó nem tudja elengedni a múltat, vagy pusztán borzasztó ügyes marketing szakember? A SPY Technologies 7. részét eleinte némi egészséges szkepticizmussal fogadtam, mivel féltem, hogy a Zombi Cápák Támadása 5-höz hasonló tartalom fogad majd. Tévedtem, nem kicsit.

A 12 trekkes válogatás albumot Loxy és Gremlinz trekkje nyitja amely alapjaiban határozza meg az album főbb motívumait. A dzsungel elemekkel vegyülő klasszikus Renegade Hardware hangzást, illetve Universal Project munkásságát juttatja eszembe. Nincs túlvariálva, a sunyi basszus és a jungle drum roll határozza meg a zenét, némi atmoszférával megspékelve.

Az albumon feltűnik a Nocturnal formáció is, akiknek Vagabond-ja inkább minimalista, valamint Sol ID és Trisector is, akiknek sejtelmes hangulatú száma mellett gond nélkül megfér egy Logam-féle Threat Control vagy a Fade City Galore-ja. Utóbbiak már inkább a modernebb hangzásvilágot idézik. Az album szereplői közt ott van még Verb is a Total Control-lal, amely a címéhez hűen inkább “káoszkodik”, a többi szerzemény ehhez képest visszafogottabb.

Az egykor neurofunkot népszerűsítő kiadó a SPY Technologies7-tel immáron leginkább a visszafogott, intelligens jungle szerelmeseinek kedveskedik. Tény, hogy nem az innováció határait feszegeti, de rendkívül egységes és minőségi anyag. Megkeresésünkre pedig Trace elárulta, hogy esze ágában nincs lezárni a kiadót, sőt, hamarosan érkezik egy EP is, melyen már a berlini Survey neve szerepel.


Share.

About Author

Leave A Reply