A csendesen, de magabiztosan előretörő Diffrent kiadó albummal ünnepli 20. megjelenését. Korábban írtunk már az extravagáns címkéről (itt és itt), szóval az Impulsecreator olvasóinak talán nem kell teljesen elölről kezdeni a zsiráfos label bemutatását. Aki mégis erre szorul, annak a december 16-án megjelenő Evolution Of The Giraffe LP remek összefoglaló. A vinilen, cédén és digitálisan megjelenő anyag az absztrakt/kísérletező drum and bass, illetve a 170 bpm feletti bass music világába kalauzol.

DIFF020 Sleeve_629Az idei év drum & bass termése igen bőséges volt, és külön öröm, hogy az elvontabb, a fősodortól lényegesen eltérő hangzások kedvelői is könnyedén megtalálhatták számításaikat. A Diffrent – nevéből adódóan – ennek az ágnak az elkötelezett képviselője, ezt az album is alátámasztja. Sok fiatal tehetséget vonultat fel a válogatás, néhányukról alig hallottunk, de van közöttük olyan is, akinek az idei év volt a “bemelegítés”, 2014-ben pedig a figyelem középpontjába kerülhet (ilyen például az M-Zine & Skepticz & MTWN belga négyesfogat, mely nagyon komoly megjelenéseket tartogat 2014-re).

“Hagyományos” drum & bass ritmusképletet egyetlen zenétől kapunk. Az Arkaik-féle Wax visszafogottsága ellenére is igazi szörnyeteg, nagyon mélyen hömpölygő basszusa a profi hangcuccok igazi csemegéje. Helyet kapott az albumon a “romantika” is a nemrég a KMag-nek vendégmixet készítő Kolectiv tolmácsolásában. A férfivokálos Slow az újvonalas Spectrasoul vagy DBridge trekkeket idézi. A melankólia Fybe:One Last One-jában is megjelenik (egy kiszámíthatatlan szintiparádé-köntösben), ahogy a londoni producer másik trekkje, a Physical is az esős-borongós napok aláfestője lehetne. Természetesen egy kis morcosságért sem megy a szomszédba a Diffrent, hiszen M-Zine, Skepticz & MTWN, Shiver és Arkaik & Coma gondoskodik róla, hogy a sorozatgyilkos hajlamú hallgatók is megtalálják számításaikat.

Első hallásra nem voltam elragadtatva az LP-től. Emészteni kell, többször is meghallgatni és nyitottan hozzáállni, mert valóban nem a szó szoros értelmében vett drum & bass-szel állunk szemben. A vájtfülűeknek kiváló csemege lesz, aki pedig a “hagyományos” dnb-t kedveli, az is remek ízelítőt kaphat a stílus elvontabb soundjából.

Tracklist:

 1. Fybe:One – The Last Minute
 2. Dominic Ridgway – Siren
 3. Kolectiv – Slow
 4. Jekyll – Horcurso
 5. Dexta & Mauoq – Slugger
 6. M-Zine & Scepticz & Mtwn – Choices
 7. Arkaik – Wax
 8. Shiver – Forfeit
 • Arkaik & Coma – Gain VIP (CD Bonus)
 • Chills – Everyone’s Mad VIP (CD Bonus)
 • Fybe:One – Physical (Free Download)
 • Jekyll – Garrison Dogs (Free Download)

Share.

About Author

Leave A Reply