A texasi székhelyű Warm Communications immár tíz éve ontja magából mindenféle nagyobb hírverés nélkül a túlnyomórészt erős megjelenéseket. Akinek ismerős a címke, annak valószínűleg rémlik, hogy a 2000-es évek közepén tetőző drumfunk-őrület idején megfordult itt is a szubkultúra java. Felbukkant néhány szerzeményével a kiadónál Fanu, Martsman, Resound, Equinox és ASC, de később 2008-ban hosszú szünet után a legendás Polar is itt hallatott magáról először egy új LP-vel. Néhány felejthető lemez után úgy néz ki, hogy idén újra erőre kap a label. Májusban érkezett egy 12”-es a manapság szárnyaló Fracture-től, őt pedig egy fiatal tehetség, Stray lemeze követi július közepén.

Úgy tűnik, hogy Stray fokozottan igyekszik távol tartani magát a skatulyába kerüléstől, zenéinek sokszínűsége legalább is erre enged következtetni. Hallhattunk már tőle nyugodt liquid funkot (Oblique), őrülten sűrű dobképleteket (Raising The Bar rmx) és sötét minimalizmust is (Passive Agressive rmx). A Warm Communications 22-es sorszámú korongján folytatja a kalandozást az életévek tekintetében szintén 22-nél járó producer. Az A oldalon található The Pursuit misztikus dallama és ideges effektjei olyan egyszerűek, mintha egy régi Casio szintin (aminek a demo zenéje egy Wham szám volt) pötyögte volna be Stray őket. Az aprólékos dobok az alkalmankénti amenes felütésekkel, valamint a funky bassline viszont már profizmusra vallanak, és tulajdonképpen helyre is billentik a tracket. A kísérletezés a másik oldalon is folytatódik, ahol az utóbbi hónapok felkapott hangzásán próbál csavarni egyet emberünk. A Halogenix-szel közös Poison lehetne akár a Marka félresikerült kistesója is. A szövegelés itt nem annyira egyértelmű, szét van effektezve és meg-megcsuklik, illetve nem is jut annyira hangsúlyos szerephez, ahogyan az rokona esetében tapasztalható. A lényeg itt is a hangulatteremtésen van, amit a srácok remekül művelnek: komor, ködös, nem éppen bizalomgerjesztő atmoszférájú számmal állunk szemben.

Ajánlott mindazoknak, akik szeretnék a gyűjteményüket gyarapítani egy fősodortól eltérő, minőségi darabbal. Aki pedig több Stray-t szeretne hallani, annak itt egy friss mix a sráctól: Kongkast #174 feat. Stray.

Stray – The Pursuit / Poison feat. Halogenix (Warm Communications, WARM022)


Share.

About Author

Leave A Reply