Nphonix sokáig a neuro/technoid drum and bass egyik legismertebb orosz képviselőjeként élt a hallgatóság emlékezetében, zenéi többek között a Citrus és a Cyanide kiadónál jelentek meg. Több sikeres Enei & Nphonix zenét ismerünk, de dolgozott együtt BTK-val is. Aztán egy ideje – saját elmondása szerint – belefásult a drum & bass-be, így más irányba indult el. Előszeretettel alkot az elektronikus zene igen széles spektrumán a footworktől a detroit technóig, eme kalandozás eredménye a nemrég megjelent Reach Out és Tactix EP. Zenéire gyorsan felfigyelt a szcéna, ma már többek között Martyn és N-Type is pörgeti őket, dallamai pedig gyakran tűnnek fel a Rinse FM és a Boiler Room bulikban, adásokban. Az új hangzás részleteiről és a váltás okairól beszéljen maga az érintett!

nphonixNéhány éve még neuro/technoid producerként ismert a közönség. Talán emiatt nem is hittem el először, hogy a Reach Out EP a te kezeid közül került ki. Ez lesz az új hangzásod?

Igen, ez az, amit napjainkban csinálok. Egy ideje belefáradtam a drum & bass-be, végül befejeztem pár 2012 eleji non-d&b trekkemet, amelyből megszületett a Reach Out EP, a Tactix EP és a Hindsight EP, valamint pár, eddig még meg nem jelent zene.

A Reach Out EP meglehetősen sokszínű, hallhatunk rajta például dubstepet, elektrót és juke-ot is. Honnan szerezted a motivációidat? Mit hallgatsz a szabadidődben?

Én így szeretem, eklektikusan. Mindig is sokféle elektronikus és instrumentális zene érdekelt. Évek óta túrom a lemezboltokat és a digitális shopok kínálatát, és természetesnek gondolom, hogy a hangzásom sokfelé kalandozik egyazon időben. Ami az otthoni zenehallgatást illeti, általában a soul, a funk, a jazz és a rock mellett döntök, de néha egy-egy régi popzenét is meghallgatok. Aztán itt van az EDM (vagy hogy is hívják ma az elektronikus zenét?) – kedvenceim között ott van Aphex Twin, a Future Sound on London, az Autechre, Squarepusher, a Boards of Canada, satöbbi, satöbbi, satöbbi… Őket nagyon szeretem feltenni a lemezjátszóra. Napjainkban a drum & bass nem igazán áll közel hozzám, de természetesen figyelem az új megjelenéseket.

Reach Out című zenédet Om Unit remixelte. Hogyan került sor erre?

Jerry, a Shitfing Peaks kiadótól megkérdezte, hogy kiket látnék szívesen az EP címadó trekkjének remixereként. Kicsivel később Om Unit már el is fogadta a felkérést.

A Tactix EP egy kifejezetten erős techno anyag. Amint látom, a techno meghatározó pont az életedben. Jól érzem? Kik a példaképeid?

1999 óta mozgok a technóban, a kezdetektől fogva lenyűgözött a régi, nyers hangzás. Éppen ezért nagyon nagy kitüntetésnek érzem, hogy olyan nagy öregek játsszák a zenéimet, mint Ben Sims vagy Paul Mac. Mindig is szerettem többek között Jeff Mills, Robert Hood, Chris Liebing, The Advent, Carl Craig, Deepchord, Heiko Laux és még sok más zenész munkásságát. A mai szcénának is megvannak a maga csodái: Shed / Wax / EQD, Truncate, Oscar Mulero, Jeroen Search, Psyk, Jonas Kopp, csak hogy néhányat említsek.

Mit kell tudnunk az orosz szcénáról? Sok fellépésed van? Várható, hogy egy kicsit közelebb is jössz néhány DJ-szett erejéig?

A nemzetközi fellépésekből kivettem a részemet, amikor főleg drum & basst csináltam. Nem mondhatnám, hogy sokat utaztatnám a CD-imet manapság. Azt gondolom, még nem tettem le eleget az asztalra ebben az új hangzásban. Ettől függetlenül azért akadnak jó bulijaim Oroszországban és Ukrajnában és remélem, hamarosan jönnek majd a további bookingok Európa többi részén is.

Milyen zenékre számíthatunk tőled a jövőben?

Hamarosan jön majd egy új EP az Audio Culture kiadónál, dolgozok egy lehetséges kollabon a Dope D.O.D.-val az Apollóra, és egy érdekes cubaton remixen a Shifting Peaks-re. Ezek többé-kevésbé hivatalos dolgok, de persze van rengeteg zeném, amit csak most próbálok kiadatni, szerencsére több label is érdeklődik. Idővel kiderül, mi lesz belőlük.

Share.

About Author

Leave A Reply