A mixajánló-sorozatunk ezen részében kizárólag a Dimensions-re fókuszálunk. A horvátországi fesztivál soundcloud és mixcloud oldalai ugyanis valódi aranybányák azoknak, akik az elektronikus zene kicsit mélyebb, okosabb, ám ettől függetlenül táncos oldalát részesítik előnyben. Az utóbbi néhány hónapban számos kiváló mix került fel (köztük tavalyiak is), természetesen olyan előadóktól, akik az augusztus utolsó hétvégéjére datált ötnapos bulisorozaton is fellépnek majd. Mivel már most több tucatnyi szett gyűlt össze, ezért a teljesség igénye nélkül szemezgetünk, illetve hangolódunk a Dimensios-re.

dimensions-festival

A ‘Dimensions Festival 2014 mix series’ negyedik részéért a Baltimore-ból származó Karizma a felelős, akinek neve lehet, hogy nem cseng ismerősen, de munkásságával biztosan találkoztál már. Emberünk ugyanis tagja volt a rendkívül sikeres Basement Boys zeneíró/dj csapatnak, e név alatt olyanokkal dolgoztak együtt, mint Ultra Naté, Paula Abdul, Michael Jackson, Erykah Badu, Bob Sinclar és Crystal Waters. A közösen producerkedő és remixelő munkát Karizma hátra hagyta, az utóbbi pár évet már szólóban tolta. A műfaj, amiben alkot, viszont maradt ugyanaz a könnyed house és garage vonal, ami korábban is jellemezte őt és csapattagjait. Ha valaki a fenti névsor alapján túlnyomórészt popos hangzásra számít Karizma mixében, az csalódni fog: az egyórás szettben az a fajta tribal-ös, finom house dominál, ami egy forró nyári délutánon tökéletes a lazuláshoz, de a végtagokat is képes beindítani.

Valami lehet a manchesteri levegőben, ugyanis Trus’me már a sokadik olyan arc ebből a városból, aki átlagon felüli sokszínűséggel és tehetséggel írja zenéit, pörgeti lemezeit és nem utolsó sorban vezeti kiadóját. A Dimensions-nek készült mixében a jazz, reggae, soul és funk műfajok kapják a főszerepet, de egyébként jó kapcsolatot ápol a négynegyedekkel is, amiről például tavalyi Treat Me Right névre keresztelt albuma árulkodik. Kiadóján, a Prime Numbers-ön egyébként olyanoktól jelentet meg zenét, mint például Mosca, Actress, Ben Klock, Mr. Scruff, Motor City Drum Ensemble és Move D, szóval tényleg egy sokoldalú művésszel van dolgunk. aki könnyedén ugrál a műfajok közt egyórás szettjében is.

Hatalmas boogie-hangulat uralkodik a Rinse.Fm női rezidensének mixében, ám a szett közepén Josey Rebelle ügyesen eltéríti a hallgatót a savas, acides, szigorúbb irányba. A soul-on, drum&bass-szen, techno-n és house-on nevelkedő hölgy sem azok közé tartozik, akit a műfaji korlátok érdekelnek, szerencsére.

Petar Dundov még tavaly rögzített egy mixet a Dimensions-nek, de érdemes belefülelni még most is, hiszen a horvát elektronikus zenei szcéna legendás embere idén is ott lesz a fesztiválon. Sötét, zaklatott és indusztriális techno számokkal indul a mix, aztán az idő előrehaladtával fokozatosan kisimul, észrevétlenül átúszik a nyugodt house és broken beat világába. Ilyen lehet egy jól megkomponált tengerparti szett a hajnali órákban.

Eddy Ramich nagyjából az a horvátoknak, mint nekünk például Cadik. Bár a Zágrábból származó művész más utakat jár be a zenében, róla is elmondható, hogy pályafutása a ‘90-es években indult és azóta folyamatosan remek ízléssel prezentálja kedvenceit úgy, hogy közben igyekszik szabadon mozogni a stílusok közt. Producerként és lemezlovasként főleg a lélekkel teli számokat preferálja, ebben a mixében például olyan finom diszkós és broken beat-es hatású house zenéket szelektál, amik pillanatok alatt napsütéses, laza tengerparti hangulatba teszik az embert.

Az idén tízéves, Kode 9 által igazgatott Hyperdub sem hiányozhat a Dimensions felhozatalából. Természetesen a kiadó first lady-je, Cooly G is ott lesz a Hyperdub-esten, de egy – sajnos kissé túlságosan – rövid szelekcióval ad némi ízelítőt már most abból, hogy mire számíthatunk tőle. Cooly G a saját hangzását az egészen összetett “deep house tribal dubstep vibe” jelzővel írja körül, ami egyébként teljesen jól összecseng azzal, amit ebben a 32 percben prezentál.

A fenti néhány mix természetesen csak egy apró ízelítő abból, amit az augusztus 27. és 31. közt zajló Dimensions Festival nyújtani fog. A fesztivál rendkívül izmos felhozatalát színpadokra bontva az alábbi videóban láthatjátok.

Share.

About Author

Leave A Reply