Három évvel az album megjelenése után most látott napvilágot Jubei To Have & Have Not LP-jének négyszámos remixkollekciója. Az eredetiket a Blocks & Escher duó, Skeptical, Om Unit, és az Ulterior Motive vette kezelésbe.

meta041_jubei

Jubei debütáló albuma a 2013-as Metalheadz kiadványok legjobbjai közé tartozott, és szerintem sem sikerült rosszul. A sokszínűséget a kellő mennyiségű közreműködővel, és az izgalmas dubstep-kísérletekkel nagyjából sikerült biztosítani, és ez végül megmentette az anyagot a Jubei-re időnként jellemző egyhangúságtól. (Évinek adott tavalyi mélyinterjújában viszont csöppet sem keltette unalmas srác benyomását, sőt!)

A remixelésre kiválasztott három zene is a jobban sikerültek közül való, a dubstep viszont erről az EP-ről teljesen hiányzik, ez nekem fájó pont volt. A Goldie-val közös The Prayer foglalja keretbe a remixanyagot, az első szám ennek a Blocks&Escher-féle újragondolása. Az intró tökéletes, bár sok újdonság nincs benne. A remixerek már az elején elsütötték azt a finom kis vokálmintát, ami az eredetinek csak a közepén jelenik meg, és majdnem két perc építkezés után csapnak bele a lecsóba. Az pedig nem más, mint egy Noisia-szagú széjjeltördelt dobszóló, ami nem rossz, sőt, egész jó, de én nem az EP legelejére tettem volna.

A folytatás az Incognito, Jerome Thomas vokáljával, ezt Skeptical turbózta fel. Az eredetinél a zenei alapot kicsit semmilyennek éreztem, a vokál viszont zseniális. Skeppy verziója egyérteműen jobb lett, hozzáadta azt a bizonyos kidolgozottságot, ami hiányzott. Ez tipikusan az a szám, amit a producernek és a remixernek már eleve együtt kellett volna megcsinálnia.

A DRS-szel és Marcus Intalex-szel közös Tip the Scales újragondolásában az Ulterior Motive a dobokat alakította át nagyon, amitől az egész trekk oldszkúl ízt kapott, és sokkal izgalmasabb lett.

Az utolsó szám a The Prayer második remixe, Om Unittól. Szerintem ez az EP csúcsa, a legkülönlegesebb munka. Az eredetire rá sem ismerni, csak egy-két ismerős hangmintát lehet időnként elcsípni a sötét halfstep lüktetésből. Hatalmas ereje van a zenének, nem gondoltam volna, hogy a Prayer-ből ilyesmit is ki lehet hozni.

Jubei-nek megvan a tehetsége, hogy emlékezetes zenéket írjon, de gyakran kerülnek ki a keze közül összecsapott, unalmas cuccok. A To Have & Have Not LP-t ugyan nem mondanám annak, de kifejezetten jót tett ennek a három számnak a frissítés. És lehet, hogy csak én érzem úgy, de Goldie egója sajnos kicsit megint túlzott szerepet kapott, mert szerintem attól, hogy egy szám az ő nevét viseli, még nem biztos, hogy megérdemel két remixet egy ilyen album esetében.

Share.

About Author

Leave A Reply