Idén új rovatot indítunk, melynek a már jól ismert zenestreamelős applikáció, a Spotify fontos résztvevője. A képlet nagyon egyszerű, mindössze arról van szó, hogy szerkesztőségünk tagjai szigorú minőségi (ön)kontroll mellett összeválogatják az adott hónap legjobb zenéit, melyeket aztán egy playlistbe rendeznek. A listában a drum&bass mellett feltűnnek majd egyéb műfajú trackek is, de a 2015 januári megjelenéseket összegző „mixtape” kétórás játékidejében most a törtek kapták a főszerepet. Jó hallgatózást!

ipc-playlist-201501

A januári zenefolyam egyik kötelező darabja az egyszerű, de hatásos Emergency, melyet a hamarosan Budapesten is fellépő Marcus Intalex és DRS hozott össze közösen. Teljesen puritán dubwise témáról van szó, ami könnyen fülbe mászik. Gyakorlatilag ugyanerről szól Zed Bias egyetlen önálló, 11 éve megjelent drum&bass zenéjének 2015-ös Nu:Tone átirata is, imádnivaló. A deep hangzás kedvelőinek biztosan nem kell bemutatni Oliver Yorke-ot, aki új EP-jével, az Into The Voiddal szállítja minimalizmusának új darabjait. A négyzenés anyag legszigorúbb eleme a Celestial Shadows. Mikal sem sokat törődött a romantikus érzelmekkel, amikor Riottal megírta a Control of People-t. A rövid intró utáni agresszív menetelés – a szám címéhez hűen – mindenkit térdre kényszerít. Enyhülést – de milyet! – az Artificial Intelligence és Steo közöse, a Forgotten Truths hoz. A hömpölygő lead-et ölelő szívfacsaró vokál mintha szuggerálná az embert: muszáj megnyomni a play gombot újra és újra.

A már klasszikusnak nevezhető Beta 2 & Zero T páros első közös Metalheadz megjelenéséről az Election egy feszes pergőkkel és hangsúlyos szinti hangzással ellátott mű, abszolút beváltja a hozzá fűzött reményeket. A kevésbé ismerős Philbee pedig egy mélyebb hangzású zenével került be a listába, melyben a testes dobok ritmikáját az időnkénti pergő rázza fel. Hogy a hangulat ne menjen át túl romantikusba, arról Fierce és Zero T gondoskodik a See Through-val, amely egy teches reece-partit rendez. Figyelem, nyomokban Carriert tartalmaz! Hogy a dallamosság és monotonitás harca véglegesen az utóbbi javára dőljön el, arról Kai gondoskodik. Az ausztrál producer Statically Assigned című trekkje a Violation Music címkéjével jött ki. Egyenes, deep roller, semmi csicsázás, hiszen első a parkett! Remélhetőleg emberünk hamarosan nagy kiadóknál is megmutathatja magát.

A Gerra & Stone páros az Egyesült királyság déli partjairól érkezik az első IPC-s Spotify playlistbe egy underground hangzású feszes rollerrel, mely a Program-en jött ki. A 2012-es Outlook fesztivál producer versenyének győztese, Xanadu debütáló LP-jéről a The Void a nagy kedvenc. Az album különlegessége egyébként hogy eddig Dom & Roland kiadóját kizárólag saját zenéinek megjelentetésére tartotta fenn és most először tesz kivételt, valószínűleg nem hiába. Guilty pleasure témakörben toronymagasan nyer ebben a hónapban az ismeretlen művész (Vandera) által dnb tempóra felhúzott Hyph Mngo bootleg… vajon a dal eredeti szerzője, Joy Orbison is oda van érte? Valószínűleg nem. Formabontó darabokból is kaptunk az elmúlt hetekben: Flako zenéje egy tökéletes hiphop / juke / dnb hibrid, June Millerék pedig valószínűleg RAM rajongók ezreit háborították fel ezzel a vidám, fősodortól teljesen elütő garage-os számmal, amiért jár nekik a piros pont.

Share.

About Author

Leave A Reply