Igaz, nagyjából ők maguk az elektronikus zene ezen ágának történelme, a két renegát most mégis olyasmivel áll elő, amire már régen szüksége volt ennek a műfajnak.

Fabio és Grooverider a ’80-as évek vége óta járják a klubokat világszerte, és már akkor a kalózrádiók és illegális partik közkedvelt DJ-i voltak, amikor én még tervben sem voltam megszületni. Ennek bizony már közel 30 éve. A páros jó helyen volt jó időben, amikor az acid house letarolta a londoni szórakozóhelyeket, ők mégsem álltak meg a jól bevált stílusnál. Egy jó adag, főleg a turnéjuk alatt gyűjtött belga techno-t, hip-hop-ból csent break-eket, hardcore-t és a néhol kissé sötét acid house-t vegyítettek, és így lett a Chocapic. Na, az biztosan nem, de ez az út vezetett a jungle-be és segítette elő a drum&bass megszületését.

A legendás figurák a nulláról hozták be a dnb-t, játszották a frissen megjelent számokat és két, saját lemezkiadóval, a Creative Source-szal és a Prototype-pal segítették az újonnan született stílus még újabb művészeinek munkáját. A partik forgatagából hamar a Kiss FM és a BBC Radio 1 stúdiójába jutottak és hetente megjelenő One in The Jungle, majd később a Drum&Bass Show című műsorukkal egészen 2012 áprilisáig tartották lázban a dob és basszus kedvelőit, véleményezték az újabb és újabb megjelenéseket a szcénában és tartották versenylázban a DJ-ket.

Raymond Bingham (Grooverider) és Fitzroy Heslop (Fabio) a Mendoza’s egész estés bulijai, majd a már nagyobb tömeget vonzó Heaven DJ pultja mögül hamar az elektronikus zenei világ közepén találták magukat és azóta sem mozdultak el onnan, amit a hamarosan megjelenő 4 lemezes, RAGE nevet viselő válogatáslemezük is bizonyít. A lemez apropója a Rage bulisorozat 30. évfordulója, és az összeállítás visszarepít minket ezen események korszakába, felidézve az akkori underground hangzásvilágot. Ha valakinek nem lenne elég csak hallgatni a számokat, minden trackhez jár kommentár is a két DJ-től, csak, hogy mindenki számára világos legyen, honnan is indult ez az egyedi stílus és miért is volt ez az elmúlt 50 év egyik legnagyobb lépése a brit elektronikus zenei világnak. Az első két forduló május végén került a polcokra, a másodikra azonban június közepéig kell majd várni, de az biztos, hogy megéri.

Az első két részt lentebb hallhatod, a harmadik és negyedik rész zenéibe pedig itt és itt fülelhetsz bele.

Share.

About Author

Leave A Reply