A Goldie vezette Metalheadztől különleges előkarácsonyi ajándékot kapott a dnb-világ, amely a kiadó utolsó 2016-os megjelenése is volt egyben: Dub Phizix első Headz-es szólómaxiján új oldalról mutatja meg magát.

A márciusi Do One után újra hallat magáról Dub Phizix, ezúttal viszont a Headz-nél, és most valami egész mással. Az új anyagon nincsenek rá jellemző kövér, digitális basszusok, felezett ütemek, vagy csillivilli hihat-témák. Viszont cserébe kapunk egy adag erőteljes, tipikusan Metalheadz-es retróhangulatot.

A Spotlight igazság szerint régi kedvencem. Először majdnem hat évvel ezelőtt bukkant fel, amikor még alkotója újoncnak számított a színtéren. A DRS-szel közösen készített 2011 januári Broken Audio podcastot indította ezzel a tőle elég szokatlan trekkel, de azután el is tűnt. Furcsa fúzió ez, nekem Miles Davis első jazz-rock lemezei jutottak eszembe róla. Az első másfél percben egy kis perkán kívül szinte semmi nem utal arra, hogy drum and bass zenével van dolgunk: lágy ambient padok, titokzatos, alig érthető motyogás a háttérben, wah-gitár, billentyűs csilingelés. Aztán megérkezik a lényeg: egy egyszerű, jazzes téma basszusgitáron, amit később egy széttördelt junglebreak egészít ki, csak azért, hogy mégis beférjen a drum and bass-skatulyába. Semmi veretés, pusztító sub-bass vagy lead, ez a zene maga a nyugalom, Dub Phizix értelmezésében, kifejezetten hóesésbámuláshoz.

A Rotate is egy oldszkúl gyöngyszem, egy tiszteletadás a jungle gyökereknek, szintén hipnotikusan nyugodt hangulatban. Itt is a basszus és a háttérbe vesző szintiszőnyegek körül forog minden, ezt egészíti ki a jó öreg amen break. Az A-oldalhoz hasonlóan ez is a nyugis téli esték kiegészítője, kandalló mellett ülős ambient jungle, ami visszatekint egészen a kilencvenes évek Omni Trio-hangzásáig.

Az a helyzet, hogy én a Do One után kicsit húztam a számat, mert elég összecsapott volt az a két szám, mintha csak úgy hozzánk vágott volna valamit. Ez a maxi viszont mindenért kárpótol. Itt érezhető igazán, hogy Dub Phizix még mindig tud újítani. Nagyon ajánlom.

Share.

About Author

Leave A Reply