Továbbra is pihentetjük Közönségszavazásunkat, ám egy rövid évösszegző keretein belül megmutatjuk nektek, hogy szerintünk melyek voltak 2016 legfontosabb drum and bass albumai. A trendekkel, azon belül is a streameléssel és a személyre szabott playlistek készítésével szembemenően az albumformátum 2016-ban is rendkívül jól tartotta magát a drum and bass-ben, rengeteg emlékezetes anyag született. Ha valamelyik LP kimaradt, mindenképp ajánlott meghallgatni  például a mellékelt Spotify-linkeken , mert ezek azok, amiket jó eséllyel sok év múlva is emlegetni fogunk.

10. Volatile Cycle – Reaktiv (Renegade Hardware) [Stream]

A lassan végleg leköszönő Renegade Hardware címke egyik utolsó nagy dobása volt két feltörekvő tehetség, a Volatile Cycle albuma. A duó egyszerre merít a legendás kiadó lánccsörgős, klasszikus hangzásából, és tartja a lépést a mai neurofunk trendekkel. A mindössze kilenc trekket számláló Reaktiv LP-vel a két angol srácnak sikerült egy határozott, kemény belépőt produkálni a neuro/tech világába. Katt ide a kritikáért!

9. Calibre – Shelflife 4 (Signature) [Stream]

Calibre sorozata, melyben leporolja a ki tudja, milyen mély fiókjában évek óta pihenő zenéket, már a negyedik részéhez érkezett 2016-ban. Elképesztő, hogy ez az ember mennyi zenét ír, az pedig már szinte hihetetlen, hogy a parlagon hagyott számaiból képes összerántani az év egyik legjobb albumát is. A Shelflife 4-en hemzsegnek a remekművek, elég csak a szolidan klimpírozó Latin Way-re, a koszosan house-os Spirit Catcher-re vagy a techno világába utaztató Underfire-re gondolni. A DJ Marky-val közös Amen Tune nélkül pedig likvidfunk szett nem létezhetett 2016-ban. Katt ide a kritikáért!

8. Emperor – Dispositions (Critical) [Stream]

Emperor  amint azt tavaly májusi albumkritikánkban írtuk is  nem elégszik meg azzal, hogy ügyesen tud veretést írni. A Dispositions ennek szellemében született, kitágítva a tech/neuro kereteket, mert a producernek elmondása szerint nem igazán tetszik, amerre a hangzás halad manapság. Alapvetően keményebb, menetelősebb anyag, de a menő bigroom neurón túli világból.

7. MachineCode – Mechtropolis (Eatbrain) [Stream]

Hazai büszkeségünk, az Eatbrain kiadó 2016-ban bebetonozta magát a legjobb drum and bass címkék közé a történetmesélős, elképesztő grafikával turbózott megjelenéseivel, melyek közül az egyik nagyobb lélegzetű projekt a MachineCode LP-je volt. Current Value és Dean Rodell kettőse minden számmal a neurofunk és techy dnb egy-egy külön szegletébe utaztat. A Mechtropolis nem fél kilengeni az álomszerű, mégis indusztriális rollerek irányába, ugyanakkor kegyetlenül képes légkalapács módjára is lecsapni.

6. Mikal – Wilderness (Metalheadz) [Stream] + DLR – Dreamland (Dispatch) [Stream]

Döntetlen eredmény is született szerkesztőségünk évösszegzőjén: Mikal és DLR albumait végül egyaránt a hatodik helyre soroltuk házi szavazásunk során. A Metalheadz jegyzi Mikal első szólóalbumát, DLR második önálló LP-jét pedig a Dispatch gondozza. Okos, mély, alapvetően tech-orientált cuccok ezek, amiken azért ott vannak a régebbi idők lenyomatai is, és nem utolsó sorban hibátlanul bemutatják a két kiadó jelenlegi hangzását.

Richie Brains – Who Is Richie Brains (Exit) [Stream] + VA – 20/20 Vol. 2. (20/20 LDN) [Stream]

Meg kell említenünk “versenyen kívül” két kakukktojást. Az autonomic sound, a juke és footwork, a jungle-revival, valamint Amit munkásságának hatásai az utóbbi években egy vagy inkább több új alműfajt szültek, melyekkel kapcsolatban a mai napig heves viták alakulnak ki. Nehéz eldönteni ugyanis, hogy a halftime, footwork jungle és hasonló, 160-170 bpm körüli, dnb-ből, hiphopból és egyéb műfajokból merítő zenék a drum&bass istállójához tartoznak-e, vagy inkább a sokféle stílust összefogó „bass music” címke illik jobban rájuk. Ezen új hangzások zászlóvivői 2016-ban két meghatározó albummal is hallattak magukról. DBridge agyszüleménye, a Richie Brains projekt okozta az év legnagyobb izgalmait, hiszen sokáig nem lehetett tudni, hogy pontosan ki(k) áll(nak) a tucatnyi forró dub mögött, melyek a tavasz folyamán sok Exit-körüli DJ mixében előfordultak. Végül kiderült, hogy a rendkívül izgalmas és változatos LP hét (!) művész (OM Unit, Alix Perez, Fracture, Stray, Sam Binga, Chimpo és Fixate) közös stúdiózásának eredménye. A szcéna egyként ejtette le állát. A társaságból többen Ivy Lab-ék második grandiózus válogatásán is szerepeltek néhány feltörekvő tehetséggel karöltve. Természetesen itt is gyönyörködteti a hallgatót a sokszínűség, és nem mellesleg elképesztően jó hallani azt  mindkét albumon , hogy a jungle és drum&bass közel 25 évnyi fennállás után is képes megújulni, előre mutatni. Az biztos, hogy hangzásilag a tízes listánk többi szereplőjéhez képest kilóg mind a Who Is Richie Brains, mind a 20/20 LDN Volume Two, viszont fontos momentumai voltak 2016-ban a drum&bass szcénának (is).

5. Kimyan Law – Zawadi (Blu Mar Ten) [Stream]

Megismételni sem egyszerű, de minőségben túlszárnyalni első saját albumukat már csak a legjobbak képesek. A Bécsben élő Kimyan Law-nak mindez látszólag könnyen ment, hiszen a két évvel ezelőtti Coeur Calme kísérletező és ambientes hangulatát ügyesen továbbvitte és kiegészítette filmzenés vagy törzsi motívumokkal. Ha a 2016-os felhozatalból csak egy albumra szeretnél visszatekinteni, akkor mindenképp az otthoni hallgatáshoz prímán illő Zawadit válaszd. Katt ide a kritikáért!

4. VA – CIA 20 (CIA) [Stream]

Húszéves a Total Science vezette CIA, a bulit pedig egy válogatásalbum fölött csapták az érintettek. Sorjáznak rajta a címkéről vagy holdudvarából ismert régebbi és újabb nevek: Calibre, Digital & Spirit, Break, S.P.Y… Amilyen színes a névsor, olyan az album is: van itt minden a klasszikus hangzástól a a likvidközeli melódiákig, a visszafogott rollerektől a szigorúbbakig.

3. Dom & Roland – Last Refuge of a Scoundrel (Metalheadz) [Stream]

Az utóbbi időben több nagy nevű, korábban (m)értékadóként megismert kiadó indult el a drum and bass populáris(abb) irányaiba. A Metalheadz  egy-két kilengéstől eltekintve  maradt a szigorú minőségi kontroll zászlaja alatt, ennek jegyében pedig 2016-ban megszületett Dom & Roland új albuma, a tavalyi év egyik gyöngyszeme. Mentes a modern dnb unalmas sablonjaitól, szarik a divatra, egyszerre veret és simogat, párhuzamosan mutat újat és használ jól ismert eszközöket. Nagyon ajánlott mindazoknak, akik besokallnak a hangmérnöki bravúrokkal előállított, pengeéles, laboratóriumi dnb-től, és visszatérnének a zenéhez.

2. LSB – Content (Soul:R) [Stream]

Hosszú utat tett meg LSB a 2007-es, bingós debütálása óta, a Content album volt a drum and bass élvonalához vezető úton az utolsó lépés. Közel tízévnyi zenélés után Luke még képes volt meglepetést okozni, az LP minden eddigi anyagánál érzelmesebb és őszintébb. A szívből jövő, hibátlan album javarészt léleksimogató zenékből áll, néhány morcosabb roller szakítja meg csupán. Egyértelmű fénypontja a Missing You, amely az év legfontosabb likvidfelvételévé nőtte ki magát. Valószínűleg sokunk torkába odatette azt a bizonyos gombócot, és számos partizó vagy otthoni hallgató szeméből kicsordult pár könnycsepp a Tyler Daley és DRS közreműködésével készült trekk hallatán.

1. Break – 10 Years Of Symmetry (Symmetry) [Stream]

Amint a sampler lemezről szóló cikkben írtuk, Break nem hibázik, megbízhatóan szállítja a jobbnál jobb zenéket. A kiadója tizedik születésnapját ünneplő album is kifogástalan lett, csakúgy, mint a korábbiak. Sokszínű anyag ez: a vokálért a jól ismert Kyo és a vendég MC Fats felel, kollaborátorként feltűnik a Total Science és a Spectrasoul, helyet kap a lélekmelengető gitárbasszus és az arcremegtető Break-reece, itt egy halfstep lépked, amott egy sötét roller tekereg, a végén meg érkezik a jungle. Profi!

Őket is szerettük még:
Scar – The Orkyd Project (Metalheadz) [Stream]
Riya – Sublimation Deluxe Edition (Spearhead) [Stream]
Lynx – Vault 1 (Detail) [Stream]
BCee – Thanks For Joining Us (Spearhead) [Stream]
VA – Dispatch 100 (Dispatch) [Stream]
Homemade Weapons – Negative Space (Samurai) [Stream]
Technimatic – Better Perspective (Shogun Audio) [Stream]

Share.

About Author

Leave A Reply