Az idei év nagyon erős volt albumokban, de a december még az éves átlagnál is termékenyebbre sikerült. Az is bizonyítja mindezt, hogy az  utolsó hónap nagylemezeit csak egy kétrészes cikkben tudjuk bemutatni. Clarity és a Trace vezette 117 Records LP-jének önálló cikket szenteltünk, most pedig lássuk, melyek voltak  december további kiemelkedő albumai!

1-kesz

Submotion OrchestraAlium (Counter Records)
A leedsi együttes első két albumát az Exceptional (illetve testvére, az Exceptional Blue) gondozta, az Alium viszont már a Ninja Tune alá tartozó Counter színeiben jelent meg. A jellegzetes elektronikus-jazzy-vokális-melankolikus (és még milliónyi jelzővel illethető) hangzást kedvelőknek most sem okoz csalódást a zenekar, a muzikális gépzene iránt érdeklődőknek pedig kiváló belépő a stílusba.

VA – Drum&BassArena 18 Years (Drum&BassArena)
A mértékadó brit Drum & Bass Arena egy háromcédés válogatással ünnepli 18. szülinapját. A stílszerűen a jelennel, a múlttal és az exkluzív trekkekkel foglalkozó album igazán sokszínű. Neuro és wobble, liquid funk és rollerek, megatrekkek a Bad Companytól Emperorig és Mefjusig, Krusttól a Noisiáig és Rockwellig – a lista impozáns. Slágerparádé a javából, így nagy megfejtést nem kell várni, de a feltételezett célt sikerült elérni: szórakoztató válogatás lett.

VA – Space Station 94 (IM:Ltd)
Válogatással zárja az évet az IM:Ltd is. A Space Station 94 című albumon a kiadó jól bejáratott nevei (pl. Mortem, Glen E. Ston, AndyPain & Z Connection) mellett mellett szóhoz jut többek között DJ Trax & Naibu, Soul Intent vagy Amaning is. Űrbéli búvárkodás, melyen ugyan nincsenek igazán kiemelkedő trekkek, de koncepciója miatt hangulatos, többször is hallgatható.

SevenSeven (Uprise Audio)
A tavalyi év egyik emlékezetes albuma volt a deep/okos dubstep kedvelőinek az Uprise Audio Live From The Future című válogatása. A Seven vezette kiadó a boss albumával zárja 2014-et. A remek LP hol sci-fibe illő hangulattal, hol szépséges hölgyvokállal operál, elindítod, és mint egy történet, utaztat. A hangzást kedvelőknek feltétlenül ajánlott, azoknak pedig kifejezetten javasolt, akik még mindig azt hiszik, hogy a dubstep egyenlő Skrillexszel.

VA – Future Beats – The Album (31 Recordings)
Jó látni, hogy egy hosszabb szünet után Doc Scott ismét megtalálta helyét a drum &bass-ben, és ezzel párhuzamosan fel is élesztette a Metalheadz-hez vagy Exithez hasonlóan legendás kiadóját. A 31 Recordings címke új életének első nagy mérföldköve a Future Beats, melyen a földalatti dnb minden vadhajtása feltűnik. Sötét tónusú halfstepek, elborult elektronikát idéző kísérletezések, könnyedebb (de nem harsány), dubos rollerek és nyakatekert dobképletek jellemzik a hatlemezes, 24 számos giga-válogatást. A producerek névsora pedig valóságos sztárparádé, hiszen olyan nevek hozzák legjobb formájukat, mint Calibre, Ital Tek, Sinistarr, Klute, Marcus Intalex, George Commix, Moresounds, J:Kenzo és Loxy. Kizárt, hogy ezen a válogatáson ne találjanak maguknak kedvencet a minőségi drum & bass-ért rajongók.

VA – 10 Years Of Shogun Audio (Shogun Audio)
Két egymástól jól elhatárolható vonalon mozog a Shogun Audio tízéves fennállását ünneplő válogatás újdonságokat tartalmazó lemeze: az egyik rész a neuro/stadion kedvelőit fogja csalogatni, a másik pedig a liquid funk rajongóinak kedvez. Illetve akad egy kakukktojás is, mivel a mindig más dimenzióban létező Rockwell ismét valami olyat hozott össze a Play Some Normal Music-kal, amit csak sokadik hallgatás után lehet megemészteni (bármi is ez, remekül hangzik). A 10 Years Of Shogun Audio egyébként gyűjteményes darab: a kézzel fogható, Friction és K-Tee aláírásával ellátott pakk tartalmaz 6 bakelitet az új zenékkel, egy mixet, egy válogatást a Shogun-himnuszokból, doku-DVD-t, posztert és matricákat.

Share.

About Author

Leave A Reply