A MethLab kollektíva BNKR alcímkéje a technóból építkező, jéghideg, de nem lélektelen zenékre fókuszál, ahogyan arról az első megjelenés kapcsán be is számoltunk. Allied EP-je után a folytatás is erős: ezúttal a jelenleg Bristolban élő francia War szállít három lecsupaszított számot, melyek prímán illenének bármelyik űrben játszódó film zord jeleneteihez. Tartogat egy kellemes meglepetést is az Invisible EP: egy masszív techno átiratot Djrum-tól.

BNKR002 - War - Invisible EP - Artwork

A DSCI4, Utopia, Dispatch, Horizons, Samurai és Demand megjelenésekről is ismerős War visszafogottan indítja a kettes sorszámú BNKR-t. Sötét, végtelen hosszúnak tűnő szőnyegek mentén haladnak előre az Invisible koszos, hanyagul rendezett perkái, míg a puha basszusok lüktetése transzszerű állapotba repítik a hallgatót. Igazi otthon hallgatós, meditatív darab ez, ami lazán elférne egy Autonomic/Heart Drive mixben. Dobok terén a Snow Blind is kiemelkedő, főleg azért, mert War ebben az esetben sem követi el azt a hibát, hogy a tökéletességig polírozza a zene ide vonatkozó elemeit. Tompán szól a Snow Blind, nagyjából azt az érzést kelti, mint amikor egy poros, tizenöt évvel ezelőtti Bad Company vagy Ed Rush&Optical lemezt dob fel az ember a lejátszóra. Elkoptak a magasak egy kicsit? Persze. Mindennél nagyobb lelke van a zenének, és ott van benne a FUNK, ami a legtöbb mai neurofunkból hiányzik? Igen. Analóg, organikus, törzsi elemekkel tűzdelt, egyszóval szuper trekk.

Egy otthonra és egy táncparkettre készült zene után egy olyan következik, ami valahol a kettő között helyezkedik el. Minimalista, baljós hangulatot árasztó rollerként indul a The Hundred Lights, melyben a fő téma, egy hipnotikus szintifutam csak valahol két és fél perc környékén érkezik meg. Formabontó megoldás a 20 másodperces intrók világában, az fix, mint ahogyan Djrum nyolc percre nyúlt technomenetelése is. Az utóbbi hetekben éppen rendkívül izgalmas megjelenésekkel jelentkező londoni producer követte War elgondolását, és egy puritán, zajos, 132 bpm-en döngölő zenét kanyarított az Invisible-ből.

A második BNKR EP legnagyobb tanulsága az, hogy a más alműfajokat is érintő zenék miatt érdemes a címkét követnie azoknak is, akik egyébként nem rajonganak a neuróért. A label az eddigi izgalmak után további meglepetéseket ígér, szóval jobb lesz figyelni őket.

Share.

About Author

Leave A Reply