Debütál új “rovatunk”, melyben a hátunk mögött álló napok fontosabb eseményeit vesszük górcső alá. Terveink szerint hetente, ínségesebb időkben kéthetente jelentkezünk majd a drum and bass / bass music világ említésre méltó történéseivel, hogy senki ne maradjon le a szcéna újdonságairól. Lássuk a 35. hét híreit!

montázs

  • Rendkívül pontos és részletes áttekintő cikk jelent meg a FACT online magazin hasábjain, mely azt elemzi, hogy az utóbbi négy évben miképp kúszott vissza a “groove” a drum&bass-be. Az írásban többek közt D-Bridge, Fracture, OM Unit és Sam Binga nyilatkoznak arról az egyre terebélyesedő mozgalomról, ami az Autonomic podcastokkal indult, a footwork belépésével folytatódott és jelenleg egyre nagyobb teret hódít magának szélesebb drum&bass körökben is, olyan megjelenésekkel például, mint OM Unit friss Metalheadz EP-je. A kötelező olvasmányt ide kattintva nyithatod meg, a szóban forgó EP három track-je pedig lentebb hallható.

  • Hétfőtől kapható a zeneboltokban a Spearhead-főnök BCee új albuma, a Lost & Found. A 2011-es, nagy sikerű Beat The System után újra a jellegzetes BCee-hangzással találkozunk. Az LP-n az egészen lágy dallamoktól a dubstepen át a kicsit mogorvább hangzású zenékig terjed a skála. Nagy hangsúlyt kap a vokál, amely majdnem minden trekkben hallható. A producer számos vokalistával dolgozott együtt, közülük David Boomah a legismertebb drum & bass körökben, de kiemelt szerepe volt Rocky Nti-nek és Philippa Hannának is. Ha az album az előző logikájára épül, akkor hamarosan lesz belőle egy remix verzió is, így újabb egy-két évre elegendő BCee zenét tárazhatunk be.

  • A hét az okosbass vonalon mozgolódóknak is kedvezett: a Horizons Musictól megszokott módon gyönyörű artworkbe csomagolt új kiadványát az olasz Dabs neve fémjelzi. A már megjelenés előtt sokat pörgetett Skull & Bones kopogós/kattogós grúvja és MC Kwality jellegzetes, törzsi beütésű vokálja valószínűleg hamar a közönség kedvencévé válik. A lemez túloldalán található Dabs-Mortem kollaboráció, az Hourglass egy kevésbé szokatlan mély roller (mely bár nagyon kellemes, de nem igazán mutat fel újat a kiadó korábban megjelent hasonló zenéihez képest).

  • Makoto 1999 és 2002 között készült munkáit összegzi a Producer 8 című album, melyet természetesen a Good Looking gondoz (csakúgy, mint a zenék korabeli megjelenéseit). A dupla korong (10 önálló trekk + egy mixelt verzió) középpontjában a jazz áll, melyet house-ban, amenben, likvidben fogalmaz meg a japán stúdiómágus.

  • A nagy múltú DJ Mag összeszedte a drum & bass-történelem szerinte legjelentősebb 100 zenéjét. A szerkesztők igyekeztek minél szélesebb körből szelektálni és sokféle hangzást érinteni. Így került a listába Rufige Cru, LTJ Bukem, Roni Size és Dillinja zene is, de a modern hangzás sem marad képviselő nélkül, hiszen Alix Perez, Break, Hazard vagy Sub Focus is képviselteti magát a lajstromban. Egyes zenék listába kerülésén talán lehet vitatkozni, de azt el kell ismerni, hogy impozáns válogatást hoztak össze a készítők.

  • A Noisia és a Foreign Beggars (hamarosan hazánkban koncertező) közös bandája, az I Am Legion ingyenesen meghallgatóvá tette a Spotify-on az elvileg jövő héten megjelenő albumát. Az LP a holland trió és napjaink egyik legnépszerűbb hip-hop bandájának esszenciája, a rajongók minden percét élvezni fogják.

Share.

About Author

Leave A Reply