lemezborzeA kör szűk, mégis tágas – legalábbis ízlés tekintetében, hiszen nem csak DJ lemezek cserélnek gazdát az interjúalanyunk által havi rendszerességgel megrendezésre kerülő “Lemezbörze És DJ Simogató” elnevezésű kis összejöveteleken. A csillogó fekete plasztik rejthet ténctérrobbantó ősjungle darabokat, vagy akár az aranykorból származó hiphop klasszikusokat, egy magára valamit is adó lemezgyűjtő rászánja magát havonta egyszer (ez általában a hónap utolsó vasárnapja), hogy kilátogasson és remegő kézzel túrjon bele egy-egy dobozba, hátha megleli a hiányzó darabot a Metalheadz gyűjteményéből. Az érintett személy nem más, mint Badihali, aki szívesen válaszolt  kérdéseinkre. 

Kérlek mutasd be pár mondatban az eseményt/rendezvényt! 

Két költözés ráébresztett arra, hogy az évek során rengeteg olyan lemezem lett, amit már nem használok, de valamiért őrizgetem. A feng-shui szerint állítólag minden olyan tárgyunktól meg kell szabadulnunk, amit 5 éve nem használunk. Csináltam már otthon lakásbörzéket, ahova meghívtam a haverokat turkálni. Az ötlet valahonnan innen jön. Először a Roham bár fogadta be a rendezvényt, amiben Vesztényi “Gonnok” Balázs barátom segített. Az elsőt nyáron csináltuk, senki nem volt a városban. Ha jól emlékszem éppen a Bánkitó Fesztivál zajlott, mert Tomanek talán onnan esett be a végére. Vele együtt volt 7 vevő és 4 árus. Ennek ellenére jó forgalmat csináltunk, és a dolognak hamar híre ment.

Ellentétben a “Nagy Tesvérrel”, a PECSÁ-ban rendezett Lemezbörzével nálunk a kínálat jobban a DJ-ket, illetve a tánczenéket gyűjtőket célozza meg. Kora délután kezdünk, tehát ott lehet az a DJ kolléga is, aki előző este fellépett. Vagy az éppen nálunk turnézó vendég DJ. A DJ simogató alatt pedig azt értjük, hogy itt végre a szakma találkozhat egymással, hiszen ritkán futnak össze az éjszakában. A börze tehát nem is igazán a lemezek kereskedelméről szól, hanem egy esemény, ahova jó eljönni, mert itt végre nyugodtan beszélgethetsz a kedvenc lemezlovasoddal bármiről.

Sokan elhozzák a gyerekeiket. Nekik, a digitális formátumok korában szocializálódottak számára óriási élmény a csillogó fekete korong, amin barázdák futnak körbe, amin a zene “tárolva van”, nem is beszélve a kézbe vehető borítókról. Megható őket látni, amikor kezükbe vesznek egy-egy lemezt.

Mik a részvételi feltételek, akár eladói akár vásárlói oldalról? 

Először  is nincs helypénz, sem belépő, nem kell regisztrálni, bárki jöhet. Az Akvárium Klub hivatalos Facebook rajongói oldalát kell figyelni, ahova mindig kiteszik a havi programot, amiből meg lehet tudni, hogy abban a hónapban pontosan melyik vasárnap lesz a börze. A hónap végén általában, amiért kritika is ér minket, de úgy gondoljuk, hogy ilyenkor a vevők olcsóbban juthatnak hozzá a lemezekhez, illetve a hóvégi számlák miatt többen elhozzák a megunt lemezeiket.

Milyen hangordozókkal lehet érkezni ha valaki eladni akar, és milyen hanghordozók közül válogathatnak az eseményre látogató érdeklődők?

Elsősorban bakelitet lehet eladni, de nincs megkötés. Korábban voltak, akik CD-vel próbálkoztak, mostanában ők eltűntek. Egyszer volt egy fotós, aki a koncertfotóit árulta, őt sem zavartuk el. Vagy az S10 kiadó szokott még jönni pólókkal, és náluk van CD is. Szóval változó a kínálat.

Mi az a sleeveface?

A sleeveface, azaz a “lemezboritóarc” fotók készítése netes műfaj. Talán a Tumblr-en láttam először, nem tudom. Fogj egy lemezborítót, tartsd úgy az arcod elé úgy, hogy a kép minimum érdekes, jó esetben vicces, attraktív legyen. A börzén rendszeresen fotózunk, és eközben valaki megjelent az arca előtt egy lemezzel, amin egy fej volt. Hogy ki volt az már nem tudom, de egy ideje minden börzén csinálunk ilyen képeket. Az emberek már maguktól jönnek, van aki direkt a fotózás kedvéért. Ez tulajdonképpen egyfajta viral marketing részünkről, hiszen az emberek szeretik ezeket a képeket megosztani és így olyan ember is hall az eseményről, akit amúgy nem érnénk el. Pár jól sikerült sleveface:

sleeveface

 Mikor lesz a kövekező esemény?

 2013. február 24-én a Kulturzsibivel egy napon. Fent tehát bolhapiac lesz, lent pedig lemezbörze, ami után pedig DJ-k zenélnek.

Share.

About Author

Leave A Reply