Második kiadványa jelent meg a Chilling On The Couch LP-sorozatnak a holland Scientific Records gondozásában. A válogatás neve azonnal lerántja a leplet a rajta helyett kapott zenék titkáról: krémes basszusok, minimalista dobok, kedves dallamok és atmoszférikus attitűd gondoskodik arról, hogy az albumot hallgatva egy fárasztó munkanap után elnyúljunk a fotelben és átadjuk magunkat a jól megérdemelt pihenésnek.

chilling-on-the-couch

Az művészek listáját végigolvasva kiderül, hogy a kiadófőnök Mav mellett feltűnik néhány ismertebb név is. A szentpétervári Bop albuma nem is olyan rég jelent meg a Medschool-on, ezúttal viszont Mav négy különböző trackjét gyúrta egy remixbe, hozva a szokatlan hangokkal és glitchekkel operáló, teljesen egyedi hangzását. Az orosz kísérletező vonalon Bop mellett a Marso & Gala producer-vokalista párosra fülelhetünk fel. Habár a Tendernessben elbújik az atmoszférikus hangzásban a vokál, korábbi megjelenéseiből kiderül, hogy Gala szembemegy a nagyvilági trenddel és angol helyett oroszul énekel. Kellemes emlékeim vannak az orosz nyelv és a drum and bass találkozásáról, úgyhogy jár nekik a piros pont. A francia Naiburól két szó ugrott be elsőre: kozmikus és akusztikus. A Birds Eye View-ban az akusztika felé billen jobban a mérleg, és ez egy cseppet sem baj, mondjuk Naibu bármit csinál, nem nagyon tud mellényúlni. Az album akusztikus hangzásvilágát Oscillist és Mobility is erősíti. Oscillist Kaliforniában él és alkot, Bandcampje egy aranybánya, az amszterdami Mobility pedig Mavval közösen viszi a Scientific kiadó rádióműsorát.

Olyan nincs, hogy valami drum and bass-illatú, és nincs benne legalább egy brit kéz – LM1, az Offworld Recordings tulajdonosa maga mögött hagyta az amen break-et és elszállósra dolgozta át Mav Time and Space című zenéjét. Ellenben Európa délebbi része sem marad ki a sziesztából, Madridban élő producerek két zenével is képviseltetik magukat: az Inertia trió Mav Skyline-ját remixelte halfsteppé, a zárótrackkel pedig kRoNe repít minket egy távoli mikrogalaxisba – ezt velem annyira maradandóan teszi, hogy neki kell adjam a „kedvenc zeném az albumról” virtuális trófeámat.

Rákerült a Chilling on the Couchra két további producer, akikről még nem esett szó – a legfurcsább szereplőket szándékosan hagytam a végére.

Eissiről szinte semmit nem tudni. A szociális platformok egyikén sem lehet fellelni, de még egy neten elejtett félmondat sincs róla. Teljes titok övezi, ennek ellenére három munkája is rákerült az albumra. Hangzásában a borongósság keveredik a játékossággal: aljas basszusok, sejtelmes zörejek és variatív dobok hihetetlen kidolgozottsággal párosulva. Annyira profi, hogy képtelen vagyok elhinni: ez a srác itt és most debütál. Pedig de.

A válogatás legnagyobb meglepetése mégis kpolar. ’96-ban robbant be első vinilje, a kétezres évek elejéig folyamatosan jelentek meg lemezei leginkább a Subtites és Certificate 18 gondozásában. Kollaborált Teebee-vel, és olyan arcok pörgették zenéit, mint Amon Tobin, Laurent Garnier, Matrix és Fabio. 2003 után hallásproblémái miatt teljesen eltűnt a drum and bass színtérről. Hét éve, 2008-ban hallottunk róla utoljára, In the End című – gyakorlatilag leköszönőnek tekinthető albumát a Warm Communications jelentette meg.
Nem más ő, mint Polar, azaz K, aki hosszú hallgatás után a Scientific-en tér vissza a Flutterrel!

Eléggé elfogult vagyok a chill out és drum and bass fúziójával szemben – évek óta kattanásom –, de nagyon ritkák az olyan kiadványok, ahol a témában alkotó producereket szerte a világról csokorba szedik és egy egyórás válogatás keretében kiadják. Bele lehet futni ugyan liquid vagy akár roller EP-k keretein belül egy-egy nyugisabb trackbe, de a „tűt keresünk a szénakazalban” elv itt is érvényesül. Mivel kevés a hivatalos úton megjelenő zene, nem nagyon létezik olyan címke, melynek segítségével jó arányban bukkanunk hasonló gyöngyszemekre, a motiváltabbaknak néhány kulcsszót, kiadót viszont megemlítenék. Mav a Chilling On The Couch LP-t „chillout-music-at-170bpm”-nek hívja, az ausztrál Silk Recordings 170bpm electronicával fémjelzi megjelenéseit. Pár éve az ukrán Sunchase microbassként tagelte idevágó mixeit, de találkoztam már a microfunk és chill and bass elnevezéssel is különféle fórumokon. A kiadók közül a Scientific-en kívül mindenképpen érdemes figyelni a BMTM-re, az Absysra, a Think Deep Recordingsra, a már említett Silk Recordingsra és a Hospital-gyermek Medschoolra.

Szóval nem lazsálással telik azok élete, akik kifejezetten a „kanapéba süppedős”, 170 bpm körüli elektronikus zenéért őrülnek meg: ilyen válogatások, trackek nem jönnek minden nap szembe. A zenei összhatása mellett ezért is olyan különleges, hiánypótló számomra a legújabb Scientific Records album. Teljesen oda meg vissza vagyok tőle, és titkon remélem, hogy figyelemfelkeltő katalizátorként funkcionál majd a chillt és a drum and basst egyaránt kedvelők körében.

Share.

About Author

Leave A Reply