A drum&bass megjelenések őszi szezonja most nem csak a szerzői albumoktól, hanem a válogatásoktól is hangos, a Symmetry és a Hospital kiadók mellett a C.I.A is jelentkezett egy dalcsokorral, hármójuk közül talán utóbbinak van a legérdekesebb története. Elég egyedi szituáció ugyanis az, hogy egy válogatás második részére több, mint 11 (!) évet kelljen várni. A Tuned In 2 esetében pontosan ez történt, a Total Science fiúk most gondoltak egyet, és folytatták az eddig egyrészes sorozatot. Az elgondolás a sok év után sem változott: vettek néhány saját felvételt, pár régóta pörgő nagy név, valamint friss, aktuális arcok erősebb zenéit és rádobták mindezt egy lemezre. Ha annyira jó a felhozatal, mint a Tuned In 2-n, nincs is szükség ennél bonyolultabb koncepcióra.

Q Projectet és Spinbacket, avagy a Total Science duót nem igazán kell bemutatni senkinek, aki egy percnél régebb óta létezik a műfajban. Ők azok, akik annyira otthonosan mozognak a legfinomabb likvidtől kezdve, a mély, minimalista drum&bass-szen és szolidabb jump-up darabokon át a jungle-ig, hogy gyakorlatilag húsz éve képtelenek hibázni. Sosem volt körülöttük akkora hype, mint Goldie, Roni Size, High Contrast vagy a Pendulum esetében, ők inkább kissé a háttérben megbújva szállítják a minőséget folyamatosan. Nincs ez másképp a Tuned In 2-n sem, amin két zenével szerepelnek – ha nem számoljuk a remixeket.


A S.P.Y-jal közös Lowend Theory az LP egyik legnagyobb vadulása, érezni rajta, hogy a főtémáért nagyrészt a brazil producer sötét oldala volt a felelős. Az introban hallható apró csillingelések és részletgazdag megoldások viszont már nagyon is a TS-ra utalnak. Ez a kettősség remekül működik együtt, de nem csak itt, hanem a Cold Blooded-ben is. Ott Riya vékony, angyali vokálja ütközik a minimalista dobképlettel és reszelő mélyekkel, de az összhatás mégsem zavaró, sőt! A fentebb említett két remixért Lenzman, valamint Break volt a felelős, mindkét újragondolást ismerhetjük már az elmúlt hónapok mixeiből. Lenzman egy forró lendületlikvidet kerekített a Past Lives-ból, Break pedig a saját, jól bevált fordulatait ültette bele a Going In Circles-be. Újat egyik zenész sem villant, ám megbízhatóan hozzák a tőlük elvárt szintet.

A lemez puhább oldalát két gyönyörűség erősíti. Zero T és Riya, valamint Sinistarr és Grimm kollabjaiban egyaránt a némileg szomorkás, lélekkel teli hangulat uralkodik, melyhez jól passzolnak a ringatózásra késztető ütősök és a gömbölyű basszusok. Vadulásból, megőrülésből mintha egy kicsit több lenne a finomkodásnál, de a sötétebb atmoszférájú zenék szerencsére vannak olyan szerteágazóak, hogy könnyen meg tudjuk különböztetni őket. Fracture mesteri break-szabdalása például az egyik csúcspontja a válogatásnak (a drop hallatán akaratlanul is screwface-be rándulnak az ember arcizmai), de Spirit meglehetősen „Spirites”, Metalheadzes agymenése és Break zaklatottan csapkodó száma is remekre sikerült.


Valahol félúton a durvulások és a lazább track-ek közt fellelhető néhány egyszerűbb roller is, amik kevésbé emelkednek ki az előző számokhoz képest. Calibre, Beta 2 és Proktah művei viszont rontani nem rontanak a Tuned In 2 összképén, sőt, elképzelhető, hogy ezek közül sokaknak válik valamelyik darab kedvenccé. Egyébként pontosan ez a tényező teszi szokatlanul erőssé a válogatást: nehezen elképzelhető, hogy a rengeteg minőségi szám közül legalább két-háromért ne őrüljön meg a hallgató. Kis nyitottsággal az első perctől az utolsóig élvezhető a Tuned In 2. Érdemes a CD mellett a három lemezes vinilt és a 14-számos digitális megjelenést is átnyálazni, néhány bónusz vár ezen formátumok rajongóira!

V.A. – Total Science presents: Tuned In 2 (CIAUKCD001)

01. Total Science, Kevin J. King, S.P.Y – Pat Lives (Lenzman Remix)
02. Break – Slipstream
03. Calibre – Clipper Man
04. 8 Bits & Q Project – Low End Theory
05. Riya Ft Zero T – Stolen Moments
06. Fracture – The Breaks
07. Spirit – Dream Demon
08. Proktah – Trust
09. Sinistarr & Grimm – Anything
10. Total Science – Going In Circles (Break Remix)
11. Total Science Ft Riya – Cold Blood
12. Beta 2 – Perceptions

Share.

About Author

Leave A Reply