Svájc hallatán a csokoládéra, a sajtra, vagy a svájci bicskára gondolunk először… vagy inkább a drum&bass-re? A műfaj már az egész világon jelen van, naponta örvendeztetve a közönséget új előadókkal és minőségi zenével. A svájci SiLi nemrég landolt az elektronikus zene sűrűjében, stílusa és kreatív hangzása pedig tökéletes összhangban van a tehetséges D’n’B producerek legújabb hullámával. SiLi egyike azon előadóknak, akikről valószínűleg sokat fog hallani a dobok és basszusok világa a következő időszakban.

(Click here for the English version)

Nemrég óta vagy jelen ebben a műfajban, de már most nehéz elsiklani a neved felett. Mesélnél nekünk egy kicsit magadról és, hogy mi vonzott ehhez a sosem pihenő zenei irányzathoz?

A nevem Silas és Svájc az otthonom. Rengeteg dolog érdekel, ezek közül az egyik pedig a drum&bass. A zene már kisgyermekkorom óta az életem része, édesapám sok klasszikus zenét hallgatott, de a nővérem house CD-i és d’n’b podcast ajánlásai, illetve néhány olyan Playstation 2-s játék, mint a Fifa Street vagy a Need for Speed Underground zenei listája, azt kell mondjam, mind nagy hatással voltak rám. 8 és 16 éves korom között zongora leckéket vettem és egy iskolai zenekarban is játszottam kb. 2 évig, ahol volt szerencsém más hangszereket is kipróbálni.

Nem sokkal ezután sikerült beszereznem egy Native Instruments féle Maschine Mikro workstation-t és hip-hop beateket tanultam összerakni vele. Nagyjából ebben az időben jött szembe velem a UKF Dubstep csatornája és olyan előadókat kezdtem el hallgatni, mint Doctor P és Flux Pavilion, így már igazán nem volt nehéz eljutni a dobok és basszusok világába.

Úgy tűnik, a családod zeneileg nagy hatással volt rád. Miután emellett a vibráló zenei irányzat mellet döntöttél, hogyan jött a neved ötlete? Van valami különleges jelentése? Hogyan kapcsolódik hozzád?

A való életben ez a becenevem, semmi különleges nincs benne. Tény, hogy ez csak a nevem rövidítése, de az is igaz, hogy néha bolond vagyok és olyankor bolondos dallamokat is készítek. Más ötleteim is voltak a névre menet közben, de valahogy sosem volt kedvem váltani.

A SiLi egyébként is könnyen megragad az emberben.  Tehát egy műfaj és egy név, amivel elindultál, azóta pedig már több zenéd is megjelent… Mi a célod producerként a jövőben? Milyen irányt tervezel követni?

Csak megyek, amerre érzem, hogy mennem kell. Liquid számokkal kezdtem, mostanság azonban már a műfaj kissé sötétebb oldala is érdekel. Bármi megtörténhet. Van egy listám azokról az előadókról, akikkel találkozni szeretnék és a kiadókról, ahol szívesen megjelentetném a zenéim, illetve egy teljes albumot is jó lenne összerakni. A Liquicity fesztiválon játszani egy másik nagy álmom, ha minden jól megy, ezt már jövő júliusban kipipálhatom. 😉

Reméljük, hogy a fesztivál szezon hamarosan jobb napok elé néz. Az idei év rettentően nehéz volt a világnak, a zeneiparnak pedig különösen. Te hogyan látod ezt a szituációt? A karantén idején több időd volt a zenei projektekre?

Azt kell mondjam, ha nem kellene annyit dolgoznom mostanában, tonnányi dalt tundék írni, de sokkal több a munkám, mint ezelőtt bármikor. Néhány óra szabadidő, amit hétvégente a zenére tudok szánni, mostanában ez a legtöbb, amit tehetek. Persze, ez szinte havonta változik, így egy hónap múlva már teljesen másként nézhet ki a helyzet…

Hogyan néz ki egy átlagos napod? Hogyan találsz inspirációt a mindennapi életben?

Felkelek, elmegyek kocogni, veszek egy hideg zuhanyt, majd hozzákezdek az aznapi feladataimhoz. Mostanában főként adatkezeléssel és szoftverekkel foglalkozom, egy kis családi vállalkozásnak is dolgozom, amely olasz és helyi svájci termékek árusításával foglalkozik kisebb-nagyobb cégek, illetve privát vásárlók számára. Emellett 2D animációs oktatóvideókat készítek a kormányunk egyes részlegeinek, más művészek zenéihez adom a végső simításokat, 3D látványvideókat szerkesztek és néhány egyéb dolgot…szeretem a kihívásokat. Azt hiszem, a barátaim motiválnak a legjobban, de bárhol képes vagyok inspirációt találni. Egy hosszú lista lenne, folyton változó előadókkal, zeneszámokkal, videókkal, könyvekkel, podcastokkal…

Tényleg szereted a kihívásokat, ezt a listát látva nem is csodálom, hogy hetente mindössze néhány órád marad a saját zenei projektjeidre, de még így is sikerül időt szakítanod más producerekkel való közös munkára. Szerencsére nyomon követhetem néhány kollaborációd és azt gondolom remek dolgok várnak rád a jövőben!

Köszönöm! Azért az ilyen tervek nem mindig jönnek össze, de jó móka, amikor igen. Mindig jó érzés olyan csapatban dolgozni, ahol a felek kiegészítik egymást. Az egymástól való tanulás lehetősége is a közös munka óriási részét képezi, véleményem szerint. Még mindig próbálok találni valakit, aki nagyon jó a zeneelméletben, ugyanis szeretnék magasabb szintű akkord progresszióval dolgozni.

Hogyan találod meg az összhangot más producerekkel? Honnan tudod, hogy ki a megfelelő személy egy közös számra?

Csak beleugrok a csetelésbe és megpróbálom átadni a gondolataim. Nem igazán tudom, mi alapján szelektálok, általában csak tetszik egyesek zenéje vagy hallok benne olyat, amihez úgy érzem, hozzá tudnék tenni.

Több kiadón keresztül is jelentek meg számaid, melyiküknél látod magad a jövőben?

Rengeteg lemezkiadó közül lehet már választani! A legjobb persze az lenne, ha találnék egyet, ahol a különböző stílusú számokat együtt tudnám kiadatni, de valószínűleg ugyanúgy több helyen jelenik majd meg minden, ahogy eddig is.

Mennyire vagy kritikus a saját magaddal szemben? És más producerek munkáival kapcsolatban? Összehasonlítod valaha a számaidat másokéval?

Még szép… irtó kritikus vagyok a saját projektjeimet illetően!  Azt hiszem, ez a munkamorálom, illetve úgy általában a személyiségem része. Amikor egy-egy tracken dolgozom, muszáj kikapcsolnom a belső kritikus énem és eggyé válnom a zeneszerkesztővel. 😊 Vannak olyan kiadott számok, amelyeket abszolút csodálok, de legtöbbször inkább csak emlékeztetnek arra, hogy mi minden lehetséges és új ötleteket adnak a saját szerzeményeimhez.

Mikor várható a következő megjelenésed? Mesélnél nekünk arról is egy picit? Hogyan néz ki számodra a jövő év?

Már elkészült néhány megjelenés, az egyik nincs is olyan messze. Mindemellett egy nagyobb projekten is dolgozom, egy olyan ismert kiadóval közösen, amelyiknél még soha nem szerepeltem. A menedzser nemrég úgy döntött, hogy nagyobb volumenű lesz a program, mint ahogy eredetileg terveztük… ha pedig minden jól alakul, a következő 2 évben egy albumon is elkezdhetek dolgozni.

Úgy tűnik, sok izgalmas és ígéretes lehetőség vár rád, mi pedig nagyon várjuk, hogy hallhassuk az eredményt. Ha most nem bánod, lenne néhány fogósabb kérdésem is. Kérlek nevezd meg az 5 örök-kedvenc drum&bass számod! Tudom, tudom…

Hűha, lássuk csak… (a sorrend természetesen nem számít):

  • Skeletone & Silence Groove – Brothers
  • Dawn Wall – Devil’s Night
  • Artificial Intelligence – Nobody
  • Encode & Receptor – Suka
  • K Motionz – Golem

Van olyan, amikor SiLi egy kicsit silly (bolond)? Kérlek avass be életed egyik vicces momentumába!

Mindig! (Nevet.) Szeretek viccesen mozogni, táncolni és bugyuta karaktereket játszani. Úgy 5 évvel ezelőtt Velencébe utaztam a barátaimmal. A hotelben, ahol megszálltunk, nagyon hosszú volt a folyosó, így random elkezdtem a közlekedőn úgy mozogni, mint egy rossz titkos ügynök, bukfencezve és fegyvert mutatva az ujjaimmal. A többiek nagyon jól szórakoztak és még videóra is vették az utolsó részt, ami végül szinte minden barátunk telefonján ott volt. Sokuknak elvileg segít ez a videó a nehéz időkben, aminek jobban nem is örülhetnék.

Hagynád, hogy belenézzünk a ‘Legutóbb játszott’ Spotify listádba és azt esetleg hangosan le is játszuk? Persze csak elméletben… Ha esetleg nemet mondasz, mi az oka? Találnánk rajta olyan dalt, amelyet kínosnak érzel hallgatni?

Imádnám! Nem szégyellek egy olyan dalt sem, amit hallgatok. Talán az egyetlen, amit szeretek és mások talán kínosnak minősítenek, az Beabadoobee Dance With Me című száma. Egyébként, ha találsz olyat, ami kínosabb, mint a Spase Peepole vagy DJ Detweiler Turn Down For What remixe, nagyon szívesen fogadom.

Mindenkinek megvan a maga titokban hallgatott száma, én pedig nem ítélkezem. Ha egyetlen üzenetet küldhetnél a világnak, mi lenne az?

Soha, de soha ne add fel! <3

Nagyon fontos, és azt hiszem, mindannyiunknak meg kellene fogadnia. SiLi, köszönjük az idődet és sok sikert kívánunk a jövőben! Szeretnél valami egyebet hozzáadni az eddigiekhez?

Köszönöm a lehetőséget, valamint szeretnék köszönetet mondani a barátaimnak és azoknak, akik a zenémet hallgatják, illetve annak a két embernek, akik nagyon fontos szerepet játszottak idén a drum&bass szempontjából: Diego a Delta9 kiadótól és Elliott a liquiddnbftw Youtube csatornától. Szeretnék még néhány nevet említeni: Madi, Ele, Giulia, Nemean és a CooleCampingCrew többi tagja, Andrea, Dava, Karsten, Jasha, Lucas, Dan Temam Lockee és Ryck, köszönet nektek is.

Share.

About Author

Comments are closed.