Jadea rendkívül sikeres és elismert neuro zászlóshajó, az Eatbrain főnöke most újabb kihívás után nézett. 2019. február 22-én jön ki a Fraktal Sound első megjelenése, a Luminous EP a The Outsiders-től. Ennek apropóján kukkantottunk a színfalak mögé.

“A fraktálok végtelenül komplex geometriai alakzatok, amelyek két gyakori, jellemző tulajdonsággal rendelkeznek. Az első, hogy a tradicionálisan a geometria által vizsgált, bizonyos értelemben véve „egyszerűbb” és „szabályosabb”, „simább” alakzatokkal ellentétben (mint pl. egy töröttvonalakkal határolt sokszög, vagy egy görbével határolt ellipszis), a fraktálok határoló vonalai vagy -felületei végtelenül „gyűröttek” vagy „érdesek”, illetve „szakadásosak” (szakkifejezéssel, nem-differenciálhatóak). A második gyakori jellemzőjük a rendkívül problematikus, de „laikus szemmel” is jól érzékelhető önhasonlóság.” (Wikipédia)

Hogyan és mikor jött a Fraktal megalapításának ötlete?

Az Eatbrain lassan 10 éves lesz. Ez idő alatt rengeteg tudást szívtam magamba, a kisujjamban van egy kiadó technikai ‘know-how’-ja. Egyrészt ezt szerettem volna kamatoztatni, másrészt ma Magyarország nem túl erős a neuroutánpótlás (kivétel talán Liveon), viszont MVRK es Dub Personal hihetetlen tehetséges srácok, akikre lehet építeni. Gammát remélhetőleg nem kell bemutatni, a Spinline tagjaként már rengeteget letett az asztalra – így minden együtt állt a kiadó megszületéséhez.

Miért pont Fraktal lett a név?

A fraktálok a végtelen ismétlődésről szólnak. Ez a matematikai fogalom nagyon közel áll ehhez a stílushoz, hiszen nem olyan végletekben gondolkodó zene, mint a neuro vagy a jumpup.

Pontosan kik és milyen minőségben vesznek részt a kiadó munkájában?

Kata (vagyis Katame), az Eatbrain office irányítója ebből a projektből még szervesebben kiveszi a részét, mint az Eatbrain-ből: ő a kiadó egyik alappillére. A fent említett három magyar producer is alaptag, illetőleg a frissen igazolt The Outsiders-szel is hosszú távon tervezünk.

Mennyire stabil a deep irányvonal?

A hangulat a fix. Itt nem lesznek brutális zenék (amiket ettől függetlenül imádok :D). De más tempón is simán el tudjuk képzelni ezt a varázslatos világot, legyen az 86 vagy 120 bpm.

Mik a távlati tervek?

Amit az Eatbrain elért a neuróban, az reális lehet hosszú távon a deep vonalon is. De ehhez persze még sokat kell aludni.

Miért pont a The Outsiders jegyzi az első megjelenést?

Szerettek volna már az Eatbrain-en is megjelenni, így meglehetősen motiváltak voltak. Rendszeresen bombáztak megkeresésekkel, de a koncepciót tekintve az ő helyük mindenképpen a Fraktalon van.

Várható-e saját megjelenésed itt?

Jade-ként biztos, hogy nem, de az új projektemmel, a Clashtone-nal előfordulhat.

Ebben az évben kik fognak még biztosan megjelenéssel előrukkolni?

MVRK tuti, neki már többé-kevésbé készen is van a megjelenése, de a másik 2 alaptag is kihoz egy-egy EP-t. A többi legyen meglepetés.


No de kik ezek a srácok?

Ez a nagykorúságot éppen csak súroló holland duó, Jozef van der Veen és Roeland van Rijnberk 2013 (!!) óta foglalkozik zenéléssel. Eleinte inkább egymást inspirálva versengtek, 2016 óta azonban már közös erővel dolgoznak. Olyan nevek figyeltek föl rájuk, mint például a Noisia, Fre4knc vagy Monty. Eddigi megjelenéseiket a Division Recordings, az Invisible Recordings és a Vandal Records gondozta. Kísérletező kedvük, kreativitásuk szerencsére nem ismer műfaji határokat sem.

Katame volt az, aki az Eatbrain-re beküldött demó után rögtön fölvette velük a kapcsolatot. “Ez az EP szerintem nagyon újszerű, rég hallottam ennyire egyedülálló megjelenést. Igazi élmény volt számunkra összeválogatni a srácokkal. Úgy érzem, a négy zene meglehetősen különféle, de tökéletesen kiegészítik egymást, és egyértelműen fölismerhető az Outsiders hangzásvilága. Ne feledjük, hogy nagyjából 17 éves fiúkról beszélünk!

A Luminous iszonyat erőteljes, rögtön a fülünkbe is égett. Az Extraction elhangzott a múlt heti Noisia Radio-ban, ami egyszerre óriási öröm és megtiszteltetés. Talán ez a legnépszerűbb szám, bulikban mindig vadul rá a közönség. A Mysticism nekem álomszerű trekk, minimál vonalon halad, nagyon sima. A Dissolution a személyes kedvencem. Borzasztó izgalmasnak találom a felépítését, és a keleties mintájú vokál generálta titokzatosságát. Kicsit oldschool, ugyanakkor nagyon újító, pont, amire szükség van. :) Nekem ez a szám mutatja meg a legmarkánsabban, hogy ezek a srácok elképesztő magasra juthatnak.”

A label launch Hágában lesz. A hazai színeket az alaptagokon kívül Katame és a Filth Company képviseli.

Nagyon drukkolunk mind a kiadónak, mind a holland párosnak! Reméljük, rengeteg hasonló megjelenéssel fognak minket kényeztetni a közeljövőben.

Share.

About Author

Leave A Reply