A drum&bass szcéna egyként visított fel örömében a napokban, mikor Kemal látszólag a semmiből „visszatért”. Oké, egyelőre nincs új, kézzel fogható vagy letölthető anyag a legendás producertől, viszont a Fantasy FM-en elhangzott kötetlen beszélgetés alapján minden okunk megvan a bizakodásra. Kaptunk egészen hihető ígéreteket új anyagok érkezéséről és korábbi megjelenések is várhatóak a Bandcamp-en, szóval úgy néz ki, hogy csak türelmesen kell várnunk.

A gyakran sajnos érthetetlenül halk beszélgetés után Kemal mixelt is egy órát a Fantasy FM-nél, változatos szettjét – amiben a sajátok mellett például ASC, Benny L, Skeptical, Noisia és Abstract Elements felvételek pörögtek – elérheted itt.

A képzeletbeli magyar Kemal fan club egyik oszlopos tagja lenne valószínűleg Migu, aki kedvence visszatérését egy hosszú Facebook posttal és egy playlisttel ünnepelte meg – mindezt a szerző engedélyével itt, az IPC-n is olvashatod és hallhatod:

A nagy bejelentés apropóján (miszerint nagyon valószínű Kemal visszatérése) a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttem azokat a Kemal-közeli zenéket, amiket szigorúan vinylről rongyosra játszottam 10+ évvel ezelőtt (az igazán nagy klasszikusok, a Messiah, a Bleed és a halom egyéb korai Konflict-cucc erről a listáról kimaradt). Tehát némi személyes megjegyzéssel:

Technical Itch & Kemal – The Calling Vip (Moving Shadow)

“A Tech Itch és Kemal kollabot olyan izgatottan vártam, mint óvodás a cukorkát. Ha jól emlékszem az eredetit gyorsan követte a VIP, ami az előzőtől eltérően csak egy oldalas lemez volt. Az eredeti másik oldalán a Signal Trace, ami igazi nekem való B oldalas zene, imádtam azt is. Ja, minden A ligás dj-nek saját, névre szóló verziója volt a VIP-ből.”

Stakka & Skynet and Kemal & Rob Data – Bios Fear (Underfire)

“A drum’n’bass sakktáblát újrapakoló Clockwork albumra felfért egy Konflict-kollab is, a zseniális Bios Fear. Az album egyik legjobbja, pedig ott volt pár csúcspont!”

Bulletproof – The Nephilim (Kemal & Rob Data Remix) (Cyanide)

“Bulletproof Cyanide kiadójának beindításához kellett a húzó név, így az eredeti zene B oldalára került a Nephilim átirat. A Bleedet idézi, taposós, (már-már hardcore-ba hajló) techno szeletelés.”

Kemal & Rob Data – Gene Sequence (Negative)

“Kicsit kilóg a listáról, ugyanis ő nem volt meg lemezen, így nem is tudtam játszani. A Tech Itch – Killa Bites 2-n hallottam először. Felemás érzéseim voltak (lásd Mutationz Kemal verzió), de éreztem, hogy nagyon is jó ez nekem.”

Kemal – Mutationz III (DSCI4)

“Trace karrierjét végig kísérte a Mutant Jazz, és mindig volt aktualitása (volt?) újabb verziók elkészítésére. A négyszámos EP-n Kemal is helyet kapott, habár az én kedvencem az akkor szárnyait próbálgató Black Sun Empire remixe volt (hú, de veszett vágta az is!). A műanyag érzést csúcsra járatta Kemal saját verziójában (már-már súrolva a giccs határát), sokáig nem tudtam mit kezdeni vele. Azóta sem készített ehhez hasonló drum’n’basst senki.”

Kemal & Rob Data – The Encrypter (DSCI4)

“A plastic sound érának csúcspontja, egyértelműen Messiah-szerű opuszt próbálva utánozni. Hogy sikerült-e, döntse el mindenki maga.”

Faith In Chaos – Possession (Kemal & Rob Data Remix) (Outbreak)

“Már érezhető egy ideje, hogy gurul el az a gyógyszer. Hasonlóan a soha meg nem jelenő Hostile-hoz brutális erejű zene ez.”

Dom & Kemal – Ethnicity (Moving Shadow)

“A Moulin Rouge-t egy újabb Dom és Kemal kollab, az Ethnicity Dom Cronology albumán jelent meg, amiről nagyjából mindent játszottam nagyon sokszor.”

Kemal & Dresden Codex – Glimpse Of Truth (Cryptic Audio)

“Jóval visszafogottabb, mint a korábbi Kemal/Konflict cuccok, a Hostile helyett jelent meg, amikor pánikszerűen törölte annak megjelenését, ha jól tudom. Nagyon ízléses muzsika!”

Paranoid User – Pitch Black / Safe Guard (Cryptic Audio)

“Kicsit csalunk, hiszen mindkét zenét besoroltam, ami egy lemezen jelent meg a Paranoid User alias alatt. A legidegbetegebb, legzaklatottabb Kemal, véleményem szerint nincs egyik a másik nélkül. Hasonlóan a Gene Sequence-hez, őket is a Killa Bites-on hallottam először.”

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply