Hosszabb kihagyás után ismét megjelenéssel jelentkezik a magyar diszkóbass első számú képviselője, a Magical Gravity. Nem tévedés: a csapat háromtagú, még ha nyilvánosan általában csak Ádám és Olivér is mutatkozik. Az “ismeretlen” tagról, a mögöttük álló évekről és a jövőről beszélgettem a két fiatal producerrel, akik egy mixszel is meglepték olvasóinkat.

ipcmix
A DJ-pultokban és a bulik táncterén is csak kettőtöket látni, pedig a Magical Gravity valójában egy trió. Hol rejtegetitek a harmadik tagotokat?

Ő alapvetően techno producer, teljesen más világ. Svetec néven hardtechnót csinál, Steam Shape-ként “sima” technót, de korábban a minimállal is foglalkozott. Mindig is szerette a drum and basst, de annyi fellépése van, hogy nem férnek bele a dnb-gigek is. Csinálja a saját projektjét, turnézik (például járt Venezuelában is). Nemrég igazolta le a Cubbo, egy jó nevű ügynökség, úgyhogy eléggé elfoglalt lesz a jövőben is. Szóval nem rejtegetjük, csak ő egy másik világ, de nagyon szereti velünk kiélni a drum & bass-szel kapcsolatos dolgait.

Egyébként honnan ered az ismeretségetek?

Gimnáziumi osztálytársak voltunk mindhárman. Svetec már akkor is csinálta a technót, mi pedig bőven gyűjtöttük a lemezeket, DJ-zgettünk. Svetec jelezte, hogy beszállna mellénk, így hárman lettünk.

Csináltatok bulikat is?

Euphoria néven akkoriban több nagy nevet elhívtunk: nálunk játszotta első magyarországi szettjét Camo, elhoztuk a Brookes Brotherst, HLZ-t (a későbbi Need For Mirrorsból), és pörgetett nálunk sok magyar. Ez egy-két évig ment, aztán abbahagytuk. Kapcsolatrendszerünk sem igazán volt és nem is nagyon értettünk hozzá. Viszont ha mást nem is, azt mindenképpen nyertük a dologgal, hogy nagyon jóban lettünk a meghívottakkal, a Brookes Brothersszel és Camo & Krooked-ékkal például a mai napig gyakran beszélünk.

A munkamegosztás hogy néz ki nálatok?

Svetecnél szoktunk összejönni, ott egyszerre adott minden feltétel. Neki előbb megvolt minden technika, mert előbb is kezdett el zenét írni. Plusz nála vannak a presetek, az elmentett hangok, a projektek, a pluginek, értelemszerű tehát, hogy ott stúdiózunk.

Amikor bő két éve megjelent a Viper/Metro válogatásán a Best of Friends, azt hittem, hogy nagyon beindultok, és olyan gyors karriert sikerül befutnotok, mint a Camo & Krooked párosnak. Ennek ellenére egészen 2013 végéig kellett várni a következő rilízre. Mi volt az oka ennek?

Sokan nem látnak bele ebbe, pedig ha így lenne, tudnák, hogy rengeteg munka van egy-egy jól szóló zenében. A hangzásnak kiforrottnak, tisztának kell lennie, kell, hogy legyen stílusod, ezen pedig dolgozni kell. 2008-ban megcsináltuk a Singular Joyt. Ekkor még nem volt annyira központi kérdés a zenélés, nem is öltünk bele annyi időt és energiát, ráadásul mindketten kint voltunk az Egyesült Királyságban, Svetec pedig itthon maradt, úgyhogy ez is nehezítette a dolgokat. Amikor visszajöttünk Magyarországra, akkor beszéltük meg, hogy a Magical Gravity-dolog egy rendszeres zenélés lesz és komolyan vesszük. Ezután jött a Best of Friends, ami igazság szerint nem is szólt olyan jól. Az azóta eltelt két évben a hangzásunkon dolgoztunk.

Mi vagy ki segített benneteket ebben?

Rengeteg tutorial videót néztünk, ezen kívül Camo & Krooked, illetve különösen Metrik volt az, aki számos tanácsot adott.

Mostantól már rendszeresebben lehet tőletek megjelenésre számítani?

Ezt tervezzük. Például február 24-én jön majd ki a Mainframe-en a debütáló EP, a négyzenés Supersonic. Ezen kívül lesz egy single, készül két kollab a Raise Spirittel, ezekből az egyik – egy saját zenével együtt – John B kiadóján, a Beta Recordingson jön majd ki. Lesz egy remixünk az Astronaut nevű elektró csapatnak, és van még más is, ami egyelőre nem publikus.

Hogyhogy a Mainframe gondozza majd az EP-t?

Kiküldtük a zenéket jó pár helyre, és DisasZt jelzett, hogy kellenek neki. A Mindscape-féle Ultrasonik remixünk után küldük el neki az EP anyagát, ő pedig azt mondta, hogy kiadná. Amúgy is nagyon szeretjük a Mainframe-et, úgyhogy örültünk a lehetőségnek.

Milyen az utánpótlás diszkóbass fronton? A közelmúltban több tucatnyi új producer tűnt fel, kik azok, akiket kiemelnétek közülük és akiknek nagy jövőt jósoltok?

Itthon a Raise Spirit, akik nagyon ügyesek, jó fejek, jó velük együtt dolgozni. Aztán ott van Hooves, aki a jövő Culture Shockja vagy Wilkinsonja lehet. Az angol Dimension is nagyon feljött, zseniális zenéket ír (jó eséllyel landolhat akár a RAM-on is), őt Cyantific kiadója igazolta le.

Imádom megkérdezni mindenkitől, bár senki sem válaszol rá szívesen: szerintetek mi a d&b jövője? Egyre változik, hangzások jönnek-mennek-alakulnak, de vajon merre tartunk?

Most a csapból is ez folyik. Ha a BBC-t vagy a Petőfi Rádiót bekapcsolod, ott is ez szól. Fresh Diplóval kollabol, Matrix & Futurebound angol rádiós listákon ér el előkelő helyezéseket… A Hospitality bulikon is 10-20-30.000 ember van jelen. A pár évvel ezelőtti helyzethez és a dubstep térnyeréséhez képest ez nagyon nagy dolog, előadóként pedig kifejezetten élvezetes. Ami a jövőt illeti, valószínűleg még kevésbé lesz britközpontú a drum and bass, még jobban kitágul majd a világ.

Saját terveitek?

Minél több rilíz, minél több buli (külföldön is), és van sok producer, akiket szeretnénk remixelni.

Letöltés / Download:
IPC Mix .67 – Magical Gravity 

1. The Prototypes – Pale Blue Dot – Viper forthcoming
>>> Magical Gravity – Best Of Friends – Viper
2. Loadstar – Give It To Me (DC Breaks Remix) – Ram
>>> Supreme Being – The Pussy Club – Image Muzik
3. TC – Into The Jungle – Don’t Play
4. Drumsound & Bassline Smith – Breakin’ Badboy – Technique
5. Magical Gravity – Supersonic – Mainframe forthcoming
6. Cyantific – Ice Cream – CYN Music
7. Smooth – Drone – Viper
8. Hooves – Misfit – Anyodyne Audio forthcoming
9. Magical Gravity – Epilepsy feat. Raise Spirit – Mainframe forthcoming
10. C4C – Nothing Lasts Forever (Trei Remix) – Icarus Audio forthcoming
11. Dimension – Command – CYN Music
12. Body & Soul – Stir Up – Mainframe forthcoming
13. Laxx – The Unknown (Emperor Remix) – Never Say Die forthcoming
14. Mindscape – Ultrasonik (Magical Gravity Remix) – Mainframe
15. Showtekk & Justin Prime feat. Matthew Koma – Cannonball (Earthquake) (Matrix & Futurebound Vocal Mix) – Spinnin’ forthcoming
16. Doctrine – Ajna (Third Eye) – Radar forthcoming
17. Body & Soul feat. MC Daxta – Just A Story – Mainframe forthcoming
18. Dimension – Pathogen – CYN Music
>>> Culture Shock – Surprise – Ram
19. Metrik & Friction – Legacy – Hospital
20. Shapeshifter – Giving Up The Ghost (Trei Remix) – Truetrone forthcoming
21. June Miller – Operation Ivy – Ram
22. Gamma – Chavland – Plasma Audio forthcoming
23. Drumsound & Bassline Smith – Can U Feel It VIP – Technique forthcoming
>>> Xample feat. Lomax – Contra – Ram
24. A.M.C. feat. Phantom – Raise It – Universal Music
25. Drumsound & Bassline Smith – Phantasm – Technique forthcoming
26. Skism – Experts (The Prototypes Remix) – Never Say Die
27. Mindscape – Brightness – Eatbrain
28. The Prototypes – Lights – Viper forthcoming
29. Dimension – Crowd Reaction – CYN music
30. Magical Gravity – How Many Times – Mainframe forthcoming
>>> Hamilton – Deep In My Heart – Ram
31. Rollz – Electric – Hospital
32. James Arthur – Get Down (Smooth remix) – Simco forthcoming

Share.

About Author

Leave A Reply