Az Aarauban felnőtt Flowrian több mint tízévi munkája napjainkban érik be teljesen. Tavaly megjelent, Cinnamon Garden című albuma csak a kezdet volt, hiszen diszkográfiáját azóta több Good Looking release is ékesíti, zenéit pedig a legnagyobb nevek pörgetik. Többek között a jazzről, LTJ Bukem kiadójáról és a liquid funk helyzetéről diskuráltam a svájci producerrel.

FlowrianBio

Kezdjük azzal, hogy elmondod, milyen is a svájci szcéna.

Mivel Svájc egy kis ország, a szcénája is az. Meglepő módon mégis kéthetente vannak drum & bass bulik. Ezek legnagyobb része a kemény vonalat képviseli, amely nem igazán az én világom. A mélyebb, jazzy hangzás egy sokkal kisebb szelete a stílusnak.

Zenéidben gyakran megtalálható a jazz. Esetleg van is benne tapasztalatod?

A zenei munkásságom legeleje óta fejlődik az érdeklődésem a lehető legtöbb irányban. Ráadásul édesapám a blues és több jazz-hangzás elkötelezettje volt, édesanyám pedig néptáncot tanított. Szóval elég gyakran voltam körülvéve mindenféle zenei hatással. Középiskolában gitározni tanultam és ugyan manapság keveset játszom rajta, egyértelműen segített abban, hogy fejlődjenek a zenei érzékeim.

Ha már jazz: kik a példaképeid?

Nem igazán vannak példaképeim. Ha megkérdezel egy sikeres zenészt, ő sem mondja azt, hogy egy ikon követése miatt futott be. Viszont nagyon szeretem Lee Morgan, John Coltrane, Art Blakey, Melody Gardot és Lonnie Liston Smith zenéjét, vagy napjainkból Brad Mehldau, Robert Glasper, Keith Jarrett dolgait.

Hogyan kerültél kapcsolatba az electronikus zenével és a drum & bass-szel?

Iskolás koromban a techno és a house éppen utat tört magának azon a környéken, ahol felnőttem, és a lemezboltok is elkezdték árusítani a mixalbumokat. Szóval, mint akkoriban minden fiatal, én is rengeteg elektronikus zenét hallgattam. A bátyám legjobb barátja mutatta meg nekem az első Progression Sessions mixet LTJ Bukemtől és MC Conradtól. Szóval legelső tapasztalatom a drum & bass-szel rögtön a Good Looking volt.

Hogyan alakult a pályafutásod zenészként? Rögtön a d&b-vel kezdtél?

A karrieremre a lassú, de biztos, tartós fejlődés jellemző, azt hiszem. Évekig tartott, mire professzionális elektronikus zenésszé váltam, főleg azért, mert mindent magamtól tanultam meg a zeneszámok elrendezésétől a szekvenszer használatáig, az utómunkálatokig, a promók kiküldéséig… Amúgy nem drum & bass-szel kezdtem. Amint az imént említettem, eleinte minden a technóról szólt, szóval én is errefelé indultam el egy Commodore 64-essel.

Milyen érzés a Good Looking csapat tagjának lenni?

Úgy érzem magam, mint az atléta, aki öt évig edzett, hogy megnyerje a maratont. Amikor eljön a nap, fut és nyer! A Good Lookingon megjelenni mindig is célom volt, az álmom valóra vált.

Melyik a kedvenc zenéd a kiadó több mint 20 éves történelméből?

Nehéz kérdés. Rengeteg a kiváló zene, mint a Cedar-féle Equinox, vagy a Skyline Pariah-tól. Aztán ott van LTJ Bukemtől a Journey Inwards, amely még csak nem is drum & bass, mégis szétcsúszok tőle a mai napig. Szeretem még Sian albumát, a Rhino Flowert, mely a Cookin’ címkéjével jelent meg. Kiváló lemez.

Milyennek látod napjaink liquid funk szcénáját? Mit gondolsz, merre tart?

Több más hangzáshoz képest elég kicsi most a liquid, ez nehézzé teszi azt is, hogy az ember megéljen belőle. Viszont így az is lehetséges, hogy a zenészek olyan trekkeket írjanak, amilyet igazán szeretnének, nem pedig olyat, amilyet kell. Ez a tény pedig élvezetessé teszi a hangzást és barátságosabbá is a többihez képest.

Véleményed szerint kikre kell odafigyelni manapság?

Őszintén szólva nem túl gyakran hallgatok drum & basst. Szóval nálam inkább más, vegyes stílusú zenészek vannak rivaldafényben. Ilyen például Funki Porcini, Kid Koala, Twit One és Bonobo. Ami a d&b-t illeti, kiemelném az egész Jazzsticks Recordings csapatot és az olyan kiváló producereket, mint Makoto és Calibre.

Mit tervezel a jövőre?

Mindenekelőtt lesz néhány megjelenésem a Paul SG-féle Jazzsticksnél és a Good Lookingon. Ugyan csak egy éve jött ki Cinnamon Garden című albumom, a merevlemezem azóta megtelt ötletekkel és számkezdeményekkel, szóval lassan itt az ideje egy új CD megjelenésnek. Reményeim szerint a zenei kalandjaim még több helyre visznek majd el, hogy játsszam és terjesszem a hangzást, amit szeretek.

Share.

About Author

Leave A Reply