PrintHarmadik nagylemezével erőteljes fordulatot vett FaltyDL. Az amerikai producer Planet Mu-s munkássága számomra mindeddig úgy tünt, egy kiforrott, határozott zeneiséget mutat: egyedi értelmezése a brit rave-korszak törtjeinek (jungle hardcore, UK garage) és az amerikai négynegyedeknek, létrehozva ezzel egy különleges, némileg klausztrofób, sokszor zavarbaejtően nyers, de izgalmas 2 step/techno mutációt, melyben szépen kihallható a két múzsa, Boxcutter és a kiadófőnök Mike Paradinas hatása. A Love Is A Liability és a You Stand Uncertain – már címűkben sem pozitív – lemezei után több szempontból is egyenesbe jött Drew Lustman: a Straight & Arrow kislemez is jól mutatja, hogy az új zenei közeg (kiadó: Ninja Tune, remixerek: Four Tet és Gold Panda) egy kiegyensúlyozottabb, felszabadultabb hangulattal párosul.

A Hardcourage a szerző saját elmondása szerint is tudatosabb lemez. A kísérletezések helyett azt érezni, hogy sikerült minden hangjegyet pontosan oda illesztenie, ahova akarta. Nem csoda, hogy a lemez akár vidámnak is nevezhető, hiszen az is kiderült, időközben rátalált a szerelem és a dalok egy részét kedvesének dedikálja. Ilyen pl. a For Karme, a lemez egyetlen “lassú száma”, ami egy kicsit ki is lóg már-már elégikus-érzelmes dallamaival és felezett, dubstep tempójával. Az ennél sokkal cizelláltabb, jazz-szerűen játékos billentyűkkel, szintikkel légiesített UK funky-k határozzák meg a nagylemez felét, így a kicsit Julio Bashmore-ra hajazó (és ez sosem baj), mosolyra késztető Uncea, vagy a nagyon funky Kenny Rolls One. Utóbbira és a Straight & Arrow-ra egyébként én látatlanban megesküdnék, hogy Floating Points csinálta, csak elkeverték a nindzsák! A jazz és a funk inspirálta zsánerek másik sorvezetője az albumon Falty korábbi megjelenéseiről is tetten érhető, Theo Parrish, vagy Moodymann nevével fémjelzett, perkákkal teli, afrobeat-es house ütemek. Míg a Finally Some Shit – The Rain Stopped monotonitásával hódit, addig a Friendly Fires indie-dance banda énekesével, Ed Macfarlane-nel rögzített She Sleeps (videoklip) kellemesen lüktető, ütemében mély, vokalitásában emelkedett hangulatával színesíti az LP-t.

A Hardcourage amellett, hogy jól példázza a zeneírás érzékeny, külvilágra és belső történésekre egyaránt reflektáló kreatív mivoltát, egy pezsdítő, lélekemelő tánczenei utazás mélygarázson innen, sorházon túl, melyben bárki melegségre találhat a hátralevő hideg téli estéken.

FaltyDL – Hardcourage (ZENCD192)

01. Stay I’m Changed
02. She Sleeps feat Ed Macfarlane (Friendly Fires)
03. Straight & Arrow
04. Uncea
05. For Karme
06. Finally Some Shit/The Rain Stopped
07. Kenny Rolls One
08. Korben Dallas
09. Re Assimilate
10. Bells

A teljes album meghallgatható itt.

Share.

About Author

Leave A Reply