Amelyik kutya ugat, az nem harap – tartja a mondás. Ha a bölcsességet a zeneiparra vonatkoztatjuk, akár azt is jelentheti, hogy nem feltétlenül azok a jó produktumok, amelyek hatalmas médiahype és általános felhajtás közepette érkeznek. A Demand sosem volt zajos kiadó, de a zenék, amelyeket megjelentet, mindig magas minőséget képviselnek. Nincs ez másképp Eastcolors régóta várt albumával, a Lighthouse-zal sem, amely igazi csemege lesz a drum and bass mélyebb vonalát kedvelőknek.

cover_629_final2

A Lighthouse a szakmának is nagyon bejön, elismerően nyilatkozik róla mindenki az Ulterior Motive-tól Foreign Conceptig és Bailey-ig, sőt, utóbbi azt mondta, az album zenéi sokkal jobbak, mint a manapság megjelenő dnb-trekkek.

Pár éve már írtunk néhány szót Eastcolorsról, akinek munkássága az azóta eltelt időben még több tiszteletet vívott ki magának. Volt szólója a ProgRAM-nél, a Symmetrynél és az Avantgarde-nál is, de neve leggyakrabban a Demand címkéjén tűnt fel. Harmonikus munkakapcsaolat van közötte és a helvét kiadó között, nem is lehetett kérdéses, hogy debütáló nagylemeze hol jelenik majd meg.

Az albumot – hosszú intróként – az MC Fava közreműködésével készült, melankolikus No More Longer vezeti fel, és aki nem ismeri az orosz producert, azt hihetné, nem is drum and bass album sül ki a következő szűk nyolcvan percből.

Az MC Mota vokáljával felturbózott Caught Up aztán megadja az irányt, kijelöli az LP útját a határozott, technikás rollerek világába. Az album címadó darabja is ezen a vonalon halad tovább, némileg dallamosabb hangulatban. Ugyan nincs jogosítványom, de ha lenne, szerintem ilyesmi zenére szeretnék kocsikázni.
A Dreams VIP eredetije a Demand 25. single-jén kapott helyet, és az sem volt gyenge, de ez a saját remix rátesz még egyet. Aljas, lopakodó roller, szinte érzem, ahogy odaszegez a tánctérre. Hölgyvokálon lépkedünk tovább, a romantikus You & Me masszív alapon pihenteti lelkünket, aztán tovább nyugszunk az Everything You Need intróján. De csak azon, mert a drop után olyan basszus-lead ordítja le a fejünket, amelyet nehezen lehet bólogatás nélkül hallgatni.

MC Mota segített be az album búvárzenéjébe, a Siberiába, amely a korábbiaknál is mélyebb hangzást favorizáló hallgatóság püspökfalatja lehet. A pattogós dobokon fekvő atmoszféra és ellentmondást nem tűrő vokál igazi finomsággá varázsolja a trekket. A második droppal érkezik a jungle-íz, aki nem érzi, jelentkezzen fülmosásra. Szintén a 25. Demand single-ön jött ki januárban a Could Be, ami akkor is tetszett, és most is bejön. Ritka mocskos az a hangulat, amit ont magából, Eastcolorstól talán a Crackernél éreztem ezt utoljára.

A keményebb soundra vágyók se keseredjenek el soraimat olvasva, hiszen nekik is akad fény a világítótoronyban. Ilyen például a To Start From The Beginning, melyben a régebbi Break vagy Silent Witness-hangulatot fedezhetjük fel. Közvetlenül utána kísérletezőbb, játékosabb vizekre evezünk a Chords-zal, amelynek nevető basszusai és lead-jei, meg apró dobjai mintha a bolondját járatnák a hallgatóval.
Monoton férfimantra jár körbe az Open Up Your Eyes című, vastag basszusú, parádés halfstepen, a barátságos Evidence-szel pedig már a likvid határait ostromoljuk. Kiváló roller ez is, csakúgy, mint az eddigiek. A Using Time egy fokozattal visszavált, olyannyira, hogy hangzását el is keresztelhetnénk sunrise-halfstepnek – én legalábbis szívesen hallgatnám egy szabadtéri buli legvégén ezt a jungle-finomsásokkal megtűzdelt boldogságot.

A széles körben fogyasztható négynegyedre vágyók a Grozával csillapíthatják éhségüket, de nem marad el a száznegyvenes bass music sem (a Groza Formally Unknown remixével). Az album utolsó öt és fél perce – csak hogy az elvakult dnb-fanok elégedettek legyenek – Detail-é, aki egy Misanthrop-Phace-Noisia vonalon szeletelő neuróval adja meg a kegyelemdöfést a keményebbre éhezőknek.

A Lighthouse remek nagylemez. Kiforrott, egyedi hangzást mutató, sokszínű album, az idei év egyik kiemelkedő szólóanyaga. Bizonyítékul íme a promó-minimix (figyelem, a trekkek sorrendje nem ugyanaz, mint az albumon lesz):

Aki magáévá tenné ezt a kiváló újdonságot, lessen fel a Beatportra, vagy várja meg június legelejét a vinil- és cédémegjelenés miatt.

Share.

About Author

Leave A Reply