A Blu Mar Ten fiúk munkásságáról szerkesztőségünk hosszú évek óta kizárólag lelkesen képes megnyilvánulni, friss albumuk kapcsán is igyekszünk folytatni ezt a hagyományt. 2009-ben az akkor megjelenő Natural History esetében kerestük a pozitívabbnál pozitívabb jelzőket, majd 2011-ben a Love Is The Devil miatt járta át melegség a szívünket. Két év után ismét egy változatos, lélekemelő anyaggal bukkant fel a BMT, melynek összetétele és hangulata jól illeszkedik a korábbi albumokhoz.

blumarten-famous-lost-wordsA Famous Lost Words LP egyik legnagyobb tanulsága az, hogy Blu Mar Ten-ék továbbra sem hajlandóak foglalkozni a drum&bass-ben éppen zajló trendekkel. Tudatosan koncentrálnak a részben atmoszférikus, Good Looking-időkbe visszarepítő hangulatra és a könnyed, likvides vonulatra. Dicséretes hozzáállás ez, viszont magában hordozza azt a veszélyt is, hogy egy-egy új track semmiben sem fog különbözni egy véletlenszerűen kiválasztott négy évvel ezelőtti elődjéhez képest. Az új LP-ről jó példa erre a jelenségre a Half The Sky, a Motor City és az Ariel. Ezekben hallható igazán az időtlen BMT-sound, aminek elengedhetetlen szereplője a mély, érzelmekben gazdag dallamvilág. A néhol már túlzóan melodikus részeket ellensúlyozzák a kissé hektikus és zaklatott dobalapok, valamint a morcos bassline. Nem könnyen fogyasztható darabok ezek, de aki rákattant már korábban a Blu Mar Ten-re, az pontosan az ehhez hasonló track-ek miatt tette.

Az album további fontos elemei a vokális track-ek, melyek közül Agné Genyté neve háromhoz is fűződik. A Somewhere-ben, Break It All Apart-ban és In Your Eyes-ban felbukkanó énekesnő már a millennium idején országosan ismert tinisztár volt Litvániában, komoly lemezszerződéseket kapott, de neki ennyi nem volt elég. Kalandos életútjának volt amerikai és dániai állomása is, de jelenleg Londonban tartózkodik és mozog otthonosan a dalszerzés, éneklés, dobolás, zongorázás és gitározás világában. Sokoldalú zenei előélete természetesen azonnal érződik a három track-ben, melyekben egy tökéletességig csiszolt angyali hang csendül fel. Felbukkan mellette még egy régi ismerős, Robert Manos is. A drum&bass Seal-je ezúttal sem okoz csalódást, a Thin Air-ben légies éneke tökéletesen összeforr az atmoszférikus alapokkal.

Az eddig nem említett számok azok, melyek gondoskodnak arról, hogy a Famous Lost Words ne váljon túl egysíkúvá. A címadó dal, valamint a Remembered Her Wrong és a Night Shift a downtempo, leftfield dnb és autonomic-sound világába utaztat, ami nem meglepő, hiszen ez a nyugalmat árasztó hangzás mindig is közel állt az album producereihez. Ezen otthoni hallgatásra alkalmas gyönyörűségek mellett található néhány táncparkettre szánt darab is, melyek közül a Big Shots emelkedik. A track nevezhető akár az album kakukktojásának is, hiszen a megszokott BMT-jegyekből ebben az esetben alig lehet felfedezni valamit. Tény, hogy nem egy lélektelen rollerrel állunk szemben, akad benne némi zeneiség, de a karakteres basszusfutama miatt egyértelmű, hogy a Big Shots egy több ezer főt felvonultató warehouse-party-ban érvényesülne legjobban. Szintén kilóg a képből a Holding Pattern és a Hunter. Előbbi a Wormhole-korszakot idézi hűen, utóbbi pedig egy jól sikerült kollab Seba-val, de sokkal inkább tetten érhető benne Seba, mint a BMT.

A Famous Lost Words méltó folytatása lett a Natural History-nek és a Love Is The Devil-nek, érdemes bedobni a lejátszóba a teljes albumot, úgy érvényesül igazán.

Share.

About Author

Leave A Reply