Bár januárban nem termett sok album a basszusfán, februárban már beindultak a gyártósorok, amelyekről legördült néhány említésre méltó LP. Debütáló nagylemezzel rukkolt elő a Cloud 9+, szülinapozik a Vision és a Technique, Dom & Roland felfedezett egy nagyszerű tehetséget, Fanu instrumentál hip-hopot újított, Ahmad aliasszal deep-minimal korongot tett le az asztalra Acid_Lab, Forbidden Society a tőle elvárható veretést prezentálja, és persze itt van Spor ingyenesen tölthető Caligója is. Lássuk az első két hónap nyolc figyelmet érdemlő albumát!

album_2015_01-02

Ahmad – Intaference LP (Architecture)

Az Ink vezette Architecture neve garancia a mély hangzásra, a búvárkodást igénylők pedig Ahmad albumát hallgatva sem fogják visszakérni a pénzüket. Emberünkre Acid_Lab alteregó alatt sem a céltalan veretés volt jellemző, de most még jobban alámerült. Az Intaference LP egy igazi 170 pluszos deep-dub-okosság, mely Loxy, Gremlinz, Mental Forces, Genotype és Kobra közreműködéseivel készült. Sok trekk esetében (ilyen pl. a Breathless vagy az Artemis) kötelező előírás a jó hangfal: a basszusok a Mariana-árokból érkeznek. Two-step ütem nélküli, semennyire sem táncolható, mégis remek album, amely a vájtfülűeknek valószínűleg nagyon bejön.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Cloud 9+ – Supernova (Magneoton)

Az elektronikus zenéhez értő (vagy érteni igyekvő), arról író embert örömmel tölti el, hogy 2015-ben az a Magneoton gondoz egy e-zenei albumot, amely a legismertebb és legnagyobb magyar könnyűzenei kiadóként nem igazán az alternatív stílusok elkötelezettje. A Cloud 9+ debütáló nagylemeze, a Supernova az elefántos címke alatt jelent meg, így megtörni látszik a jég. Persze az is igaz, hogy a zenekar nem az elvont dnb vizein evez, de a stadionhangzást kedvelők igényeit maximálisan kielégíti a 2013-as single után elkeresztelt lemez. Arénadobbasszus, arénadubstep, arénabrék, egy kis metál, és kész is a slágerparádé.


HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Noisia presents 10 Years of Vision Recordings (Vision)

A The Tide / Concussion szólóval indult a Noisia-féle Vision kiadó tízéves története, melyről a holland banda egy retrospektív albummal emlékezik meg. A címke sava-borsa benne van a 24 trekket felvonultató LP-ben a máig őrületet kiváltó Diplodocustól az Exodusig, a Stigmától a Programig vagy az Upbeats-féle Undertakerig. Partimentes esték kiváló alapanyaga, neuróházibulik kötelező kelléke!

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Forbidden Society – Throne Crusher (Forbidden Society Recordings)

Igazi repeszgránát állt össze a cseh producer stúdiójában, amely már rögtön az első trekkel megadja az alaphangot a másfélórás szeleteléshez. A Forbidden Society munkásságát követőknek magáért beszél az album, a neurót erőtlennek érző, de a Therapy-féle henteskedést túlzónak találó fiatal partitársadalomnak pedig kiváló átmenet. Néhány kivételtől eltekintve jól szólnak a darabok, és bár mély értelmet nem kell keresni bennük, a hangzást kedvelők jól fognak szórakozni rajtuk.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Spor – Caligo (Sotto Voce)

Spor régóta várt albuma olyan lett, mint személyiségének megítélése, mióta EDM-re váltott: felemás. Tény, hogy egyes nyilatkozatai olvastán a dnb-társadalom tagjai joggal vonták össze szemöldöküket, és az is tény, hogy “comeback-LP-jéből” többet is kihozhatott volna. Félreértés ne essék, a Caligo nem rossz album. Vannak rajta zenék, amelyek kifejezetten jók, de több olyan is akad, amelyből mintha hiányozna valami. Nagy piros pont viszont jár Spornak az Our Space-ért, amely annak ellenére az album egyik legjobb darabja, hogy csak két perces. A Caligo ingyenesen letölthető innen.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Fatgyver – Talk To Strangers (Redefinition Records)

A drumfunk-basszuságyúk egyik Gábor Áronja, Fanu egy kicsit visszább vett a tempóból, míg Fatgyver néven összedobta instrumentális hip-hop / trip-hop albumát. Ha lennének még itthon füstös kávéházak, ez szólhatna bennük. Funk, jazz, filmzenei hatás, utazós atmoszféra és még sok más hangzás közösül egy hatalmas sample-orgiában, amelynek végighallgatása után elégedetten állhatunk fel a karosszékből.

HALLGASD MEG AZ ALBUMOT A SPOTIFY-ON

VA – 15 Years of Technique (Technique Recordings)

Másfél évtizede dübörög a stadionbéz egyik Mekkájának számító Technique, amely a Noisiához hasonlóan válogatással ünnepel. A színes repertoárt főleg új zenék alkotják. Természetesen több trekkel képviseli magát a Drumsound & Bassline Smith duó, de itt van Tantrum Desire, L Plus és Crissy Criss is. A 18 szóló trekkből és egy DJ-mixből álló anyag kiváló alapanyaga lehet bármilyen alapozásnak.

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Xanadu – Through The Oort Clouds (Dom & Roland Productions)

Dom húzott egy merészet, és egy egész albumnyi lehetőséget adott egy feltörekvő producernek arra, hogy széles körben mutassa meg tehetségét. Az LP-t végighallgatva bátran ki lehet jelenteni, hogy jó döntés volt egy ekkora feladatot Xanadura bízni. A Through The Oort Clouds nagyon okosan járja körbe az underground dnb tematikát, hiszen a visszafogott halfsteptől a tech rollerig sok minden benne van, a kreativitás pedig nemcsak a hangzásban érhető tetten, hanem az egyes eszközök sokoldalú használatában is. Remek anyag, Xanadura figyelni kell!

HALLGASD MEG A SPOTIFY-ON

Share.

About Author

Leave A Reply