Régóta nem jelentkeztünk villámhírekkel, pedig a drum&bass és egyéb urbánus zenék körül továbbra is zajlik az élet. Ezúttal DJ Marky, Drumagick, Seba, Black Sun Empire, State Of Mind, Digital, Fierce, Zero T, Beta 2, Flako és S.P.Y újdonságairól számolunk be.

function-records

Az Earthquake, Flashlight és Hot Right Now után újabb nagy durranásra készül DJ Fresh, ezúttal a MOBO és Brit Awards díjakat is bezsebelő Ella Eyre-vel. A fülbemászó, lassított amenes Gravity február 8-án jelenik meg hivatalosan, de a rádiók már hetek óta lelkiismeretesen pörgetik. Nem csoda, hiszen a Rudimental-os srácokkal is együttműködő Ella meglehetősen magas színvonalon énekel a zenében, ennyi pedig valószínűleg elég lesz Fresh-nek ahhoz, hogy az eddig világszerte több, mint 2,5 millió példányban eladott „lemezeinek” számát megnövelje néhány százezerrel. Az eredeti szám mellett kapható lesz temérdeknyi remix is, melyet olyan arcok jegyeznek, mint például Erick Arbores, Capa és Zeds Dead. A két legizgalmasabb újragondolásért viszont az UK Funky-ban és bass music-ban jártas Roska, valamint a drum&bass szcéna egyik legjelentősebb lemezlovasa, DJ Marky a felelősek. Előbbi az ős-electro és a funky közt egyensúlyozva szállít egy súlyos remixet, utóbbi pedig egy finom zongorafutam által vezetett liquid rollert prezentál. Marky feldolgozása pofonegyszerű, mégis működik: esélyes, hogy a következő hónapokban gyakran felcsendül majd a lélekkel teli drum&bass esteken!

A hét közepétől kapható a duóból egyszemélyes projektté zsugorodó Drumagick szólója. A Joao Sobral vokáljával készült, egyszerűen csak Brazilian D&B című trekk igazi nyári hangulatot varázsol a télbe. Gitár, ének, és máris készen van a sláger. A vokális és instrumentális verziók mellett három DJ-tool örvendeztetheti meg a lemezlovászokat.

Gyakorlatilag semennyit sem kellett várni az új Secret Operations maxira: a kiválóan sikerült 21-es sorszámú Seba & Paradox korong után február 16-tól már kapható is a folytatás, ami egy szóló anyag a kiadó fejétől. Seba ismét az indusztriális, techno által inspirált énjét mutatja meg két zene erejéig. Míg a Berberian Sound törzsi elemekkel vegyülve, felezett tempóban, finoman vezeti be a hallgatót a techno rideg és sötét világába, addig az Inside Yourself a gyárépületek legmélyére utaztat. Utóbbit csak haladó Seba rajongóknak ajánljuk!

Atombombával felérő EP-t hozott össze a Black Sun Empire és a State of Mind. A holland-kiwi együttműködés eredményeként megszületett Until The World Ends EP a BSE kiadóján, a Blackout Music NL-nél robban. Modern, vastag neurót kapunk, melyben egyaránt felfedezhető mindkét csapat hangzása. Az EP remek felütés a producereknek és a labelnek egyaránt: ha ez lesz 2015 iránya, akkor elég sok kiváló rilízre számíthatunk.

A valódi drum&bass hangzás rajongói hatalmasat nyertek azzal, hogy Digital az elmúlt hónapokban egyre jobban újraaktivizálta magát. Mostanra már felsorolni is nehéz lenne, hogy mennyi kiadón jelent meg emberünk erősebbnél erősebb zenékkel az elmúlt bő fél évben. Egy fontos tennivalója még volt Digitalnak, hiszen saját kiadóját még nem támasztotta fel. A tennivalók listájáról lassan ezt is lehúzhatja a neves producer, hiszen a Function Records február végén bő négyéves tetszhalott állapotát hátrahagyva tér vissza az élők sorába egy kiváló megjelenéssel. A három tracket tartalmazó 35. Function kiadvány Digital és Response kollaborációjával indít, ami egy jóféle amen-agymenés, tehát klasszikus Digital cucc. Aztán a folytatás már-már meghökkentő: érkezik az évek óta dubplate-en sokkoló Deadline Dub Phizix remix! Ki gondolta volna, hogy ez a kicsit vicces, minimalista és meglepő fordulattól sem mentes feldolgozás valaha megjelenik? A meglepetések sora viszont itt még nem ér véget, harmadik tételként ugyanis megkapjuk a rave-korszakot hűen idéző, nyálas vokállal és súlyos mentasmmal tarkított Forever-t. Kötelező darab lesz!

Alig hűlt ki a Fierce-szel az újjáéledt Quarantine első megjelenésének apropóján készült interjú, máris itt a következő single a címkétől. A kiadótulaj kollabpajtása ezúttal is Zero T, aki most sem a lágyabbik oldalával szállt be a projektbe. A kiadóra oly jellemző sound mindkét trekken átüt, igazi morcos, táncos darabok születtek a közös munka eredményeképpen. “Mindennek a DJ-zés az alapja” – jelentette ki Fierce az IPC-nek adott interjúban. Nos, tessenek beszerezni ezt a rilízt, mert lehet velük táncoltatni!

Egy rejtett gyöngyszemre, Flako január 26-án megjelent EP-kére hívnánk fel a figyelmet! A főleg elektronikában és hiphop-ban jártas chilei származású zenész legutóbb az Eglo Records-on működött együtt a különleges hangú Fatima-val, jelenleg ajánlott anyaga viszont az első szóló megjelenése az elmúlt két évben. A Kuku EP-ben az a szép, hogy nehezen lehet egy műfaj alá besorolni a rajta szereplő darabokat. Az viszont biztos, hogy a zenék 80/160 bpm-körüli tempója miatt a bevállalós, kísérletezni szerető drum&bass DJ-k szettjeiben jól mutat, főleg a címadó dal. Az Exit Records / autonomic sound kedvelői biztosan szeretni fogják ezt az EP-t, melyet egyébként hamarosan egy teljes album is követ majd!

Zero T régi stúdiópartnerével, Beta 2-val is összehozott egy EP-t, ez a Metalheadz-en kapott helyet. Egészen sokszínű háromzenéssel állunk szemben, hiszen az A oldalon szereplő, remek amoszférájú, szigorú-egyenes kollab mellett jól megfér Beta 2 sunrise szettekbe illő mélysége és a C oldal mély dubstepje.

Manapság nem létezhet drum&bass remix nélkül egy valamire való rádió kompatibilis dance zene sem. Valószínűleg pont emiatt alakult úgy, hogy a főleg „hipster house” stílusban otthonos Alex Adair új slágerének a dnb rollereket magabiztosan szállító S.P.Y készített egy remixet. A Make Me Feel Better 170-körüli átirata amellett, hogy egészen felemelő és likvides, rendelkezik annyi erővel is, hogy alaposan megmozgasson egy táncteret. Tehát ahogyan az esetek túlnyomó részében, úgy most is elmondható, hogy S.P.Y ismét valami jót hozott össze. Megjelenés március 1-én az EMI-on!

Share.

About Author

Leave A Reply