tshabee epA Chi Recordings az évek alatt bizonyította, hogy a változó zenék tengerében stabilan álló kőszikla, de erről a kiadó tizedik születésnapjának apropóján Kevinnel készített interjúnkban már részletesen olvashattatok. Az igazi apropója cikkünknek nem más, mint a CHI039-es katalógusszámmal érkező EP, melyet ezúttal tshabee prezentál. Négy zenéjével szemlélteti, hova is jutott a producerek nehéz és rögös útján. Igazán nem szeretnék hazabeszélni, de tény, hogy tshabee (nem Nemecsek-szindróma, szándékosan kis betűvel) egészen egyedi, néhol már-már groteszk hangzása korábban is megfogott, egy-egy zenéje egészen brutálisan szól, és ötleteiben legalább annyira zseniális, mint a megvalósítás terén.

Korábbi munkái engem teljes mértékben meggyőztek, külön élvezettel hallgatom meg a Brains Remix The Style EP-jén helyet kapó Blazin’-újrát, de legalább ilyen brutális az ingyenesen letölthető Kempi remix, amely – a soundcloud-os kommentek alapján is – bőven elnyerhette volna a hivatalos újragondolás címét. A Packet From Far címre keresztelt EP-vel – úgy gondolom – emberünk szintet lépett. Négy egyedi hangzású zenével örvendezteti meg a glitch(step?) műfaj rajongóit. Korábban már találkoztam AMB Tipsy Wings-ének tshabee által megreformált változatával, akkor is és most is arcon csapott, ugyanis az eredetihez képest jóval agresszívabb, rámenősebb, egyben jóval egyenesebb is. Megemelt BPM, jól eltalált váltások, jól megszerkesztett hangok, egy tánctér-orientált változatát kaptuk az eredeti trekknek amolyan tshabee-féle módon. A Breathing World többszöri meghallgatás után is abszolút filmszerű hatást kelt, mintha csak az esőerdőben kóborolnánk, szinte látni a bennszülöttek kunyhóját, és hallani törzsi táncukat. Érdekes folyamat, ahogy egyre sötétebbé, egyre súlyosabbá válik a zene, részben a szigorúan kimért doboknak, részben pedig a le-lesújtó lead-eknek köszönhetően. Első osztályú szerzemény, ezt érzem a legjobban sikerültnek. Abszolút képes elrepíteni egy egészen más helyre. A Message From You már nehezebb falat, többszöri hallgatás után is nehéz megbarátkozni az elején található váltással, ráadásul – a korábbiaktól eltérően – elég lassan építkezik a trekk, és mire igazán belelendülnénk, megint törés következik, és beúszik az elejéről ismerős szintidallam. A Not A Hit Not A Shit vérbeli grime, kitűnően szelektált hangkészlettel és ízlésesen megszerkesztett, aljasul morgó bassline-nal. Van ebben a zenében valami rocksztár-fíling, ami időről időre átlengi a zenét, bár a korábbi tshabee nótákhoz képest jóval visszafogottabb.

Bár nem vagyok kifejezett rajongója a grime/glitch műfajnak (már amennyire van értelme még zenei kategóriákról beszélni manapság), de azt hiszem, ez az EP méltó a Chi Recordings nívójához, és természetesen jár a hatalmas pacsi tshabee-nak az anyagért! Big up!

Share.

About Author

Leave A Reply