nosajthing-homeMár több, mint öt éve annak, hogy a Los Angeles-i kiadó, a Brainfeeder elkezdte az instrumentális hip hop megreformálására törekvő misszióját. Az azóta tucatnyi kísérletező producert felkaroló város, Flying Lotus mellett hasonlóan sokat köszönhet a Low End Theory klubsorozatot is elindító független-kiadó óriás Alpha Pupnak is. Innen indult Nosaj Thing karrierje, akinek 2009-es debütáló albuma a kiadó legnagyobb dobása, az új beat szcéna hangadó kiáltványa volt. Jason Chung három év elteltével tér vissza, haza.

Három év pedig épp elég ahhoz, hogy a művészt olyan változások érjék, hogy új irányba vigyék zenéjét. Bár konkrétumot nem tudni, egy turnéhalasztásról szóló blogbejegyzés és szűkszavú interjúválaszok utalnak arra, hogy magánéleti problémák, lelki bajok irányították Nosaj Thing több éves sodródását, míg otthonra lelt.

Amíg a Drift dinamikus, karakán basszus- és szintifutamaival bólogatásra késztető, mégis melodikus ütemei a táncparkettre íródtak, addig a Home személyes mentsvár, egy öntisztuló folyamat végső menedéke (Safe), a 27 éves fiú személyes útkeresése (Distance), Szaturnusz visszatérése. A jellegzetesen vinnyogó, funky szinti már alig szólal meg (kivéve a korábbi albumot legjobban megidéző Snapet), visszafogott, álomszerű idm-zenék sorjáznak és percről-percre mélyebbre ringatnak – mintegy álomszerű utazás, ahol már nem J Dilla a kalauz, sokkal inkább a nyugodt Aphex Twin, vagy a merengő Boards Of Canada (Prelude, Phase III), és még a záró, visszatérő motívum (Light) harmadik része is, annak ellenére, hogy drum and bass ütemekkel lep meg, nem lóg ki.

Érezhető Nosaj törekvése a komplexebb, strukturáltabb zenék felé, mégis a Home egyetlen szépséghibája, hogy gyorsan elhalad mellettünk, a háromperces track-ek nem engedik a teljes azonosulást, többet akarunk. A két főszám, a gyönyörű dalokká formált Eclipse/Blue (a New York-i indie trió Blonde Redhead japán énekesével, Kazu Makinoval) és a Try (a szintén a napokban nagylemezzel visszatérő chillwave pionírból soul-pop előadóvá magát kinövő Toro Y Moi-jal) viszont erős, megingathatatlan támfalai a Home-nak.

Előbbihez készített videóklipet a korábbi cikkünkben is bemutatott FaltyDL videó spéci megoldásaiért is felelős tokiói Daito Manabe médiaművész, a szintén neves Mikiko koreográfus és két táncművész közreműködésével. A Holdat és a Napot jelképező előtérben, illetve a vászon mögött, árnyékként megjelenő alakok mozgása és a rájuk vetített installáció lenyűgöző példája annak, hogyan is kell kinéznie egy kortárs tánczenei (!) produkciónak 2013-ban.

Nosaj Thing – Home (Innovative Leisure / Timetable – IL2010TT)
1. Home
2. Eclipse/Blue feat. Kazu Makino
3. Safe
4. Glue
5. Distance
6. Tell
7. Snap
8. Prelude
9. Try feat. Toro Y Moi
10. Phase III
11. Light #3

 

Share.

About Author

Leave A Reply