Mielőtt befutnának 2022 első nagy zenéi, barátkozzunk 2021 utolsó két hónapjának termésével! Az év vége szokás szerint csúcsidőszak a drum&bass és jungle világában, ezért a lent szöveges formában, kiemelten ajánlott húsz track mellett még közel 130 erős darabbal frissült az IPC Spotify playlist; szóval van bőven miből csemegézni!


Detroit’s Filthiest – Motor City Blues (Defrostatica)

A Detroitban élő sokoldalú producer újabb néhány különleges törtet adott ki, ezúttal a német Defrostatica címkénél. A Fight To The Finish EP legfinomabb darabja a Motor City Blues, egy komor nagyvárosi hangulatot árasztó, jazzes szám, ami garantáltan kisimítja a hallgató idegeit.

Marcus Intalex & Spirit – Crackdown (Metalheadz

Bár maga a zene nem feltétlenül ezt az érzést közvetíti, mégis érthető okokból torokszorító a Crackdown-t hallgatni (és kézben tartani a gyönyörű, egyoldalas lemezt, melynek B oldalán a két legendához fűződő kiadók logói szerepelnek a Metalheadz embléma mellett). Egy lecsupaszított és mély roller a Crackdown, amin érezhető mindkét idő előtt elveszített producer kézjegye.

Battery & Flight – Overture (Carbon Music

Örömteli sok-sok év kihagyás után Flight nevét egy zene szerzőjeként látni! A visszatérés erős lett: a Battery-vel közös Overture egy lassan kibontakozó, több hallgatás után is valami újat mutató darab, aminek kiemelkedő része a karakteres, magával sodró bassline.

Breakage – Lickshots For Headtops (Index

Idén főleg Shy FX kollabokon keresztül hallatott magáról Breakage, de év végére robbantott egy szóló anyaggal is, az At The Controls második részével. Az első EP-hez hasonlóan itt is hibátlan rollerekkel van dolgunk, amik közül kiemelt figyelmet érdemel a nyers, savas és eszméletlenül dub-os Lickshots For Headtops. Hihetetlenül sok energia lakozik ebben a zenében.

Alexx A-Game – Braver (Satl rmx) (The North Quarter

Lenzman kiadója egy izmos válogatással zárta 2021-et, amiben hemzsegnek a különféle al-műfajokat és hangulatokat érintő gyöngyszemek. A második NQ State Of Mind albumon felbukkanó Satl újragondolás egyszerű, de hatásos: a szelíden gördülő liquid funk szám vokálja egy pillanatra sem kerül ki a reflektorfényből, így gyorsan fülbe mászik. Ha a tél közepén kell valami szívmelengető, nem nagyon kell tovább keresni, csak újra és újra elindítani ezt a remixet.

Coco Bryce – Cloud Busting (FFF

Özönlenek a Coco Bryce zenék, és amíg olyan magas a színvonal, mint például a Cloud Busting esetében, addig nem is baj ez, sőt. Klasszikus jungle elemekkel variáló zenével van dolgunk, az amen és reese bass jó alapul szolgálnak, melyekre idővel bekúsznak a jellegzetes, vérpezsdítő szinti-futamok és vonósok.

Satl & FD – LIN001 (The North Quarter

A megjelenés napjáig nem lehetett tudni, hogy kik állnak ezen EP mögött, de a zenék magukért beszéltek már a titkolózás időszakában is. Satl és FD egy kifejezetten táncparkett-orientált anyaggal színesítette tovább a North Quarter zeneileg egyre szélesedő palettáját, melyről az egyes sorszámú track földöntúli effektjei és folyton tekergő basszusai egy hűvös sci-fi környezetbe kalauzolnak.

J:Kenzo – Guilty (Kid Drama rmx) (Artikal)

Elegáns remixet tett J:Kenzo asztalára az Instra:Mental-ból is ismerős Kid Drama. A könnyedén elegyedő dub, techno és soul elemek meditatív állapotot kreálnak, melyet egy-egy öblös bassline kavar fel néha. Mesteri és időtlen track.

4am Kru – Stay Puffed (Embrace The Real

A 4am Kru hamar azzá a formációvá nőtte ki magát, aminek ha új zenéje jön ki, az garantáltan mosolyt csal az ember arcára, vagy beindítja a végtagjait. A londoni jungle csapat most valamelyest rave-esebbre vette a figurát a szokásosnál: az eufórikus vokálhoz csatlakozó zongorafutam egy az egyben egy happy hardcore zenébe illik, egyedül a breakek emlékeztetnek arra, hogy melyik műfajban járunk.

Kid Lib – Look Around (Deep Jungle

Az utóbbi évek megbízható jungle-forrása, a Deep Jungle novemberben egy szuper Kid Lib maxival jelentkezett, melyről a Look Around egy részben atmoszférikus, részben tánctér-romboló amen-őrület.

Nia Archives – 18 & Over (Hijinxx

A lo-fi jungle koronázatlan királynője, Nia Archives egy újabb laza zenével rukkolt elő, amiben drum&bass és reggae összetevők vegyülnek a jungle alappal és persze a művésznő imádnivaló vokáljával. A 18 & Over lehet nem szól úgy, mint egy Noisia, de tele van eredeti megoldásokkal.

Sam Binga, Particle & OneDa – Rude Girl (Critical

A Dope Dragon kiadványok előtt tisztelgő Skrrrrr EP húzózenéje a Rude Girl, ami a girl power mozgalom drum&bass-indulója is lehetne. OneDa tökéletes orgánuma és ügyes rímei remekül illenek Sam Binga és Particle lecsupaszított, kissé bristolos alapjaihoz.

Paul T & Edward Oberon – Rockin Me (V Recordings

Hosszas várakozás után végre megjelent decemberben Paul T és Edward Oberon debütáló albuma a V Recordings-nál, ami elsősorban a klubok megtöltésére alkalmas bombákat tartalmaz. Természetesen jutott hely másféle hangulatoknak is, és az összképet a rengeteg közreműködő is tovább színesíti. A Strange Days LP-ről leginkább ajánlott darab a Rockin Me, melyen kivételesen nem egy vendég, hanem Edward Oberon énekel, nem is akárhogyan. Az intro, Ed hangja és a track összhatása két régi klasszikust, a How You Make Me Feel-t (M.I.S.T.) és a The End-et (Special Forces) idézi meg, persze a producerpáros mostani keményebb stílusában.

John Tejada – Night Transit (Commercial Suicide

Bár nem ez az első drum&bass megjelenése, a techno-ban és house-ban ismerős(ebb) John Tejada új maxija nagyon kellemes meglepetés. Klute kiadóján jött ki a mérsékelt fordulatszámú, inkább otthoni hallgatásra ajánlott Night Transit, amiben bőven akadnak techno/house-utalások.

Le Lutin – Da Ruckussss (36 Hertz

DJ Vapour hamarosan 14 éves kiadója elérkezett a századik megjelenéshez, melyet egy különleges albummal ünnepelnek. A 36 Hundred Hertz LP-n a korábbi száz megjelenésről sok ismerős előadó köszön vissza, de az itt ajánlott producer éppenséggel újonc a rostában. Az árulkodó című Da Ruckussss központi eleme egy jól ismert minta, amit anno Technical Itch is felhasznált már. Maga a track is hasonlóan a kövér basszusokról és az amen-zúzdáról szól… a recept működik bő tizenöt évvel később, Le Lutin értelmezésében is!

Stunna, Kolya & Lailah Reich – Laws Of Motion (Flight Pattern

Stunna és Kolya (korábbi nevén Calculon) általában a drum&bass kísérletező oldalán mozognak, de ezzel a számmal bizonyítják, hogy jó érzékkel művelik a stílus lélekkel teli oldalát is. Egy igazán aranyos dal a Laws Of Motion, melynek központjában a kissé melankolikus zongorafutam áll.

Sharda – No Fear (Local Action

Murlo főként UK Garage-ért felelős alteregója a No Fear-rel elkalandozik a jungle irányába. Ahogyan azt a UKG-vonalon teszi, dzsungelben is fősodortól eltérő, egyedi hangzást villant Sharda. A basszusok és a dobtéma elsőre szokatlanok, de – szigorúan pozitív értelemben véve – nagyon érdekesek. A vokálfoszlányok és az érzelmes zongora riff segítenek gyorsan túllendülni a különös megoldáson.

Voltage – Hornz (Philly Blunt

A Kings Of The Rollers tagjaként valamivel durvábbhangvételben alkotó Voltage 2017 óta először visszatért a Philly Blunt kiadóhoz két lazább felvétel erejéig! Enyhén múltidéző hatása van a Hornz-nak, a bristoli hangzás hőskorát eleveníti meg a játékos bassline és a nyers dobtéma.

Flava D – Bandicoot (Hospital

Egyszerre feszes és funky Flava D új rollere. Semmi sincs túlbonyolítva benne, mégis hallható, hogy nagy odafigyeléssel készült a végtelenül egyszerű, egymásnak válaszolgató téma.

Low:R – Stuck Inside (Galacy

A Liquicity és Galacy címkék világából eredeti hangzásával jócskán kiemelkedő Low:R egy újabb változatos EP-vel jelentkezett, melynek egyik húzódarabja a bugizós Stuck Inside. A track egy sajátos szintitémával lopja be magát az ember szívébe, melyet a producer ügyesen tol és teker majdnem a végletekig, majd kezdi előröl pont egy pillanattal azelőtt, hogy túlságosan megőrülne. Trükkös darab.

A fenti húsz számot és még rengeteg kiváló novemberben és decemberben megjelent zenét az alábbi IPC Spotify playlistben is megtalálod!

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply