A második legnagyobb osztrák városban, Grazban rendezett Springfestival tizenharmadik éve kínál izgalmas zenei programokat négy egymást követő napon, valamint érdekes előadásokat a digitális művészet, dizájn, vizuális kultúra és további hasonló, előremutató témákban. Mi az éjszakai eseményekre koncentrálva látogattuk meg Graz több neves klubját, melyek mindegyike olyan tökéletes hangrendszerrel van felszerelve, amivel itthon maximum az A38 tudja felvenni a versenyt. Az itthon megszokott fesztiválokhoz képest itt szabadtéri helyszín nem igazán szerepelt a programban, ami a szinte egész hétvégén át tartó eső (és a kiválóan szellőző klubok) miatt egyáltalán nem hiányzott. A klubok (Dom Im Berg, PPC, Postgarage, Niesenberger, stb.) a város központjában, kb. 10-15 perces sétára voltak egymástól, nagyjából fél Hajógyári-szigetnyi területen, így könnyen lehetett ingázni a több, párhuzamosan futó party között.

springfestival2013A szerda estét, például Mykki Blanco fellépését, valamint Joy Orbison és Jackmaster back 2 back szettjét fájó szívvel hagytuk ki, ám csütörtökön már volt szerencsénk Oneman többféle irányzatot körbejáró játékát átélni a grazi Disko404 label estjén. Előtte a címke két embere, Feelipa és Simon/Off gurított egy tökéletes bass music szettet, amiben érintették a house és techno különféle szegleteit, illetve a szárazabb, törtebb középtempós darabok is nagy szerephez jutottak. Az este folyamán belecsöppentünk még a BBC legendás műsorvezetőjének és egyben Benji B mentorának, azaz Gilles Petersonnak eklektikus szettjébe is, aki érkezésünkkor épp a Hackney Parrottel rombolta a Dom Im Berg tágas táncterét, pár perccel később pedig latinos világzenével forrósította a hangulatot. Bármi megtörténhetett a szettje közben. Ugyanitt pár órával később már a detroiti legenda, Carl Craig osztott minőségi négynegyedeket a hajnalig kitartóknak.

Pénteken a fesztivál egyik fő attrakciója a Shogun Audio est volt, melyen olyan line-up verbuválódott össze, amit a magyar határokon belül – érthető pénzügyi korlátok miatt – nem igazán van esélyünk megtapasztalni. Az általában slágerdiszkóként üzemelő PPC-ben egy éjszaka alatt fellépett Icicle, Spectrasoul, Alix Perez, Friction, Rockwell, Technimatic, SP:MC és Linguistics. Mi a mostanában szárnyaló Alix Perez és Rockwell szettjét hallgattuk meg némi ámulattal. Szinte teljes mértékben mellőzték a „szokványos” drum&bass-t mindketten, főként a juke, footwork, glitch-hop és trap által inspirált felezett tempójú dnb-k szóltak. Kettejük közül is kiemelendő Alix Perez, aki remekül szelektált és egy pillanatig sem volt unalmas – elmondható, hogy nem csak az albuma, hanem DJ-tudása miatt is az év egyik megkerülhetetlen embere a drum&bass-ben. A fesztivál zárónapján George Fitzgerald okozott némi csalódást egysíkú house-szelekciójával, majd Justin Martin mentette meg az estét a dnb-inspirálta zord basszusú négynegyedes hangzásával, ám a Springfestival hőse számunkra így is Alix Perez maradt. Jövőre – remélhetőleg hasonlóan színes felhozatallal – ugyanitt!

Feelipa b2b Simon/Off

Oneman

Carl Craig

Alix Perez & SP:MC

Rockwell & MC Linguistics

Share.

About Author

Leave A Reply