Októberben tizedik alkalommal jelentkezik – minden túlzás nélkül – Európa egyik legnagyobb odafigyeléssel összerakott fesztiválja, melyen kizárólag minőségre fókuszáló zenészek kapnak helyet. Az Elevate Festival azok számára igazi mennyország, akik műfajtól függetlenül érdeklődnek a friss, előremutató irányzatok iránt és nem bánják, ha néhány napon belül találkoznak a house-tól kezdve a jungle-ön át a zajzenékig mindennel, ami jó. Az országunk nyugati határától mindössze másfél órára található hangulatos egyetemváros, Graz már 2005 óta ad otthont ennek a különleges eseménysorozatnak, melynek idén olyan vendégei lesznek, mint Motor City Drum Ensemble, Kode 9, Mala, Source Direct, Ikonika, Tessela, Scratcha DVA, Fracture és még sokan mások. Lentebb találtok egy rövid, hivatkozásokkal teli és lényegre törő összefoglalót mindenről, amit az Elevate Festival kapcsán tudnotok kell. Nem érdemes kihagyni!

elevate2014

 • Dátum? 2014. október 23-26. (nemzeti ünnep miatt itthon hosszú hétvége)
 • Helyszín? Ausztria, Graz. A Schlossberg Graz legfőbb látványossága, egy közel 500 méteres várhegy, melynek gyomrában egy régen óvóhelyként működő rendezvényközpontot alakítottak ki több teremmel (Dom Im Berg). Annak ellenére, hogy gyakorlatilag egy barlangban zajlanak az események, a nagy belmagasság, tágas terek és kiváló szellőzés miatt nem tör az emberre a bezártság érzete.
 • Belépő? Elővételben a napijegy 20 EUR, bérlet 44 EUR, katt ide a jegyvásárláshoz.
 • Programok? A fesztivál programjai két részre bontva, napközben illetve este zajlanak. Napközben érdekes előadásokon és diskurzusokon lehet részt venni, este pedig a zenéé a főszerep.
  A fesztivál napi bontású zenei programját ide kattintva böngészheted, idén lesz Hypberdub est (Kode9, Mala, Ikonika, Scratcha DVA, Cooly G,), Fracture, Source Direct, Tessela, Motor City Drum Ensemble, Fred P, Elektro Guzzi, Tin Man, Torn Hawk, Traxx, Aux 88 és további rengeteg izgalmas művész. A line-up-ban érdemes a nevekre kattintani, mindegyik név alatt látható a fellépés időpontja és némi biográfia hallgatnivalóval.
  Az Elevate másik fontos alappillére a társadalmi problémákat, digitális kultúrát, környezetvédelmet és további érdekes témaköröket körüljáró előadások és diskurzusok, melyekre a világ több pontjáról hívnak meg előadókat. A workshop-ok részleteiről itt olvashatsz (ugyancsak érdemes rákattintani bővebb infókért a workshopok neveire)
 • Utazás? Megoldható kocsival (Budapestről nagyjából 4 óra), de vonattal is nagyon egyszerű, mert van közvetlen járat (Tatabányán, Győrön, Szombathelyen és Körmenden át) naponta, 6 órás menetidővel. A retúr, 4 napig érvényes kirándulójegy 39 EUR, amit előre kell megvásárolni, bővebb információ itt. Graz-on belül gyalogosan érdemes közlekedni, nincsenek nagy távolságok.
 • Szállás? A Couchsurfing és Airbnb mellett ajánlott az Ibis Budget Hotel, alig pár perc sétára a fesztivál helyszínétől, egy éjszaka két főnek 40-50 EUR
 • Árak? Nem túl magasak, sem a fesztivál területén belül (alkoholmentes italok 2-3 EUR, sörök 4-5 EUR, rövidek 8 EUR), sem azon kívül (átlagos éttermekben 10-15 EUR-ból jól lehet lakni)
 • Mit érdemes napközben csinálni? Aludni. Megmászni a Schlossberget (fentről gyönyörű a kilátás), sétálni a Mura folyó partján, elveszni a Hauptplatz körüli hangulatos utcákban vagy a Stadtpark-ban, finomakat enni a Lendplatz-on található termelői piacon, meglátogatni a különlegesen kinéző Kunsthaus-t és beülni a Mura folyón található, szintén nem mindennapi külsejű Murinsel-be. Hajnalban buli után (vagy este buli előtt) pedig kötelező a Bratwurst és Curry Wurst a Hauptplatz-on!
Share.

About Author

Leave A Reply