Új elektronikus EP Cadik-tól, egy jóféle remix Rene LaVice-tól, mély és dubos anyag Thing-től, egy jól sikerült Boston maxi Break kiadóján és friss Friction kollabok is helyet kaptak mostani villámhíreinkben. Ha ennyi nem lenne elég, olvass tovább, hiszen szóba kerül még Random Movement, Fanu, Grooverider, Digital & Spirit, és DJ Fresh is.

META025D

  • Keddtől már hallható és megvásárolható Cadik Bandcamp oldalán a Color EP-sorozat második része, a Green. Az egy évvel ezelőtt megjelent Blue EP-n a jungle kapta a főszerepet, jelen esetben pedig a fület simogató, gyakran ambientbe hajló elektronikára koncentrál Cadik. A hat számot tartalmazó anyag igazi csemege lesz azoknak, akik nem vetik meg az absztrakt zörejekből, glitches dobképletekből és olykor deep house-os elemekből építkező zenéket, minőségi cucc!

  • A RAM Records válasza S.P.Y-ra, azaz Rene LaVice ismét pop / dance zenét remixelt, ami nem először történt meg, hiszen hallhattunk már tőle Usher, Chris Lake, Rudimental és Rae Morris feldolgozásokat. Most egy újabb nagyágyú, A-Trak zenéjét ültette át drum&bass környezetbe, melynek eredménye egy harapós basszussal megáldott jóféle vokális roller.

  • Az Észtországból származó Thing nevével találkozhattatok már Blu Mar Ten kiadóján és a 31 Records-ön is, legutóbbi EP-jét viszont a Dubthing-en, azaz jól bejáratott saját címkéjén keresztül tette közzé március végén. A Jammin’ Box EP neve árulkodik arról, hogy mit is tartalmaz az ötszámos anyag: természetesen központi elem a dub. A meditatív, 170-es (és 140-es) tempójú zenéket nagyon jó érzékkel hozta össze Thing, szóval aki kedveli a halfstepes autonomic hangzást, annak erősen ajánlott ez az EP.

  • A Break és Kyo vezette Symmetry Recordings már a huszadik megjenenésnél tart. A kerek számot Boston zenéivel ünnepli a címke. A fiatal basszgitár-virtuóz (akit tavaly okóberi debütáló rilíze kapcsán kicsit részletesebben is bemutattunk) hangzása igen rövid idő alatt sajátossá vált, hiszen elég kevesen használják mélyeikhez a klasszikus hangszert. A Catch Your Breath mély hangzása, pumpáló basszusa, az intró hangszerei igazán emberközelivé teszik a trekket. A Zero 7 és Air által inspirált For Grace egy még zeneibb darab, egy fokkal dzsesszesebb, finomabb, mint A-oldalas társa. Panasza senkinek sem lehet a megjelenésre, hiszen zenéi DJ-szettekben éppen olyan jól működnek, mint az otthoni lejátszóban.

  • A legújabb Shogun Audio kiadványban a kiadófőnök is megjelenik, ráadásul kétszer. A rilíz egyik felén Icicle mellett tevékeny, a B-oldalon pedig a Technimatic oldalán aktívkodik. A második ‘Vs’ megjelenés nem kevésbé jól sikerült, mint a tavalyi, amelybe a Total Science és a Fourward & Jakes csapat mellett tette bele ötleteit. Az Icicle-lel közös Crucifix a szikár tech/neuro hangzást elkötelezettjeit elégíti ki, a Technimatic-kal összehozott Floating Frames pedig a modern, lendületes likvid pártfogóinak okoz kellemes perceket.

  • Ritka az, hogy egy élvonalbeli drum & bass előadó cikkírásra szánja el magát, ezért örömmel számolunk be arról, hogy március elejétől lemezajánlókat olvashattok Random Movementtől a dnbvault.com oldalon! Mivel Mike alapvetően egy nagyon pozitív figura, ne számítsatok szaftos beszólásokra, kizárólag olyan zenéket ajánl minden olvasó figyelmébe, amikért őszintén lelkesedik. A két hete megjelent első részt ide kattintva olvashatjátok, ebben szó esik Celsius, Blu Mar Ten és Shogun Audio kiadványokról. A folytatásban DJ Chap & Andrezz, Seba, Ivy Lab és az Intrigue címke újdonságai kerülnek fókuszba, de további finomságokról is értesülhettek a harmadik és negyedik részben is.
  • Március 20-án ünnepelte 35. születésnapját a drumfunk és leftfield drum & bass egyik nagy mestere, Fanu. A szokásostól eltérően most az ünnepelt adott ajándékot egy remekül sikerült album formájában, melyet a producer Bandcamp-oldalán lehet beszerezni. Fogyasztói szempontból nézve nem elhanyagolható tényező az, hogy a „name your price”-rendszer keretein belül tehetjük magunkévá a Strange Lights LP-t, avagy szabadon meghatározott összeget fizethetünk érte, ha akarunk, vagy egyszerűen letöltjük ingyenesen. Fanu egy hosszú blogbejegyzésben részletezi, hogy miért osztja meg ingyen az albumot. Lényegében arról van szó, hogy bízik a szájhagyomány (avagy megosztás) útján történő terjesztésben, szóval ha, tetszik amit hallasz, mindenképp tudasd a haverokkal! Magáról a Strange Lights-ról is esik szó ebben a posztban, azaz megtudhatjuk, hogy a sűrű dobképletek helyett miért a bass music és a halfstep kapták most a főszerepet.

  • Újabb drum & bass-kulcsfigura bukkant fel hosszú szünet után! A műfaj születésében is aktívan részt vevő Grooverider, avagy Codename John zeneíróként legutóbb 2002-ben hallatott magáról a szuperforró What Do You Do-val, a tizenhárom éves hallgatást pedig – elég grandiózusan – egy Metalheadz maxival töri meg. A három (plusz egy, kizárólag digitálisan kapható) tracket tartalmazó The Avenger EP fogadtatása – például ezen DOA topik alapján – eléggé vegyes, melynek oka valószínűleg az, hogy meglehetősen eltér a klasszikus ’headz hangzástól. A kiadó történetében nagyjából először ugyanis jump-up zenéket hallhatunk, melyek közül mi a John & Tony-t ajánljuk a figyelmetekbe.
  • Digital 2014/2015-ben meghódítja az összes létező drum & bass kiadót! A közelmúltbeli Ingredients, Horizons, Function, Horrific, V Recordings kiadványok után már felröppent a hír egy közelgő C.I.A. megjelenésről is, de most örvendjünk annak, hogy Spirittel karöltve májusban a Metalheadz-nél is felbukkan három zenével. Klasszikus Digital & Spirit hangzás dominál mindhárom track esetében, tehát ismét lánccsörgésbe hajló dobképleteket, sötétséget, dubot és nehéz basszusokat prezentál a két producer. Nincs hiba a The Wolf EP-ben, a valódi dnb hangzás rajongóinak erősen ajánlott zenei anyag, melyhez ráadásul a régi idők Metalheadz borítóit felelevenítő grafika készült.
  • Annie Mac BBC-s műsorában (kb. a 61. perctől) debütált nemrég DJ Fresh új zenéje, melynek két különlegessége is van. Egyrészt az, hogy a legendás Adam F-fel közösen készült a Believer, másrészt az, hogy most nem trap vagy house számmal, hanem egy korrekt jungle zenével igyekszik meghódítani az ex-Bad Company-tag a slágerlistákat. A popos hangzás még így is uralja a június elején megjelenő dalt, mégis jobb lesz ezt a Renegade – Terrorist előtt tisztelgő számot hallani a rádiókban, mint bármi mást, ugye?

Share.

About Author

Leave A Reply