Bármily hihetetlen is, a Subtitles tizenhat éves történelmének első válogatásalbumát köszönthetjük. 1997 óta ugyan több „VA” megjelölésű EP látott napvilágot (például az 50. release alkalmából) és készült néhány mixalbum is, kifejezetten olyan anyag viszont még nem került ki a műhelyből, amely ilyen sokféle zenésztől ilyen sok teljes trekket tartalmazott volna. A négylemezes vinilmegjelenés és a 25 számos digitális pakk (természetesen mixelt verzióval együtt) szeptember 23-án landol. A Sine Language LP-n a nagy nevek mellett több fiatal tehetség is feltűnik, közülük Brain Crisis és Stealth vállalta, hogy válaszol kérdéseimre.

sinelanguage

Az albumom hallható zenék egy része tökéletes múltidézésre. Ebbe a kategóriába tartozik például a Teebee-féle Human Reptile Calyx & Teebee remixe, amely éppen csak annyira lett modern, hogy az eredeti, 2000-es trekk hangulata még megmaradjon. Teebee ugyancsak 2000-ben készült, újramasterelt Let Go-ja is felkerült az albumra, és egy trip-hop szám erejéig Polar is reaktiválta magát, hogy Calyxszal és Teebee-vel megírja a Pensile Dream Part One-t. Optiv & CZA Hindgisht című zenéje hangzásában a kilencvenes éveket idézi, dobja és atmoszférája a drum & bass kezdeteinek idejét juttatja eszünkbe.

Hazánkat Chris.SU és Fedora képviseli a Guardian Angellel. Krisztián a szokásos minőséget szállítja, Fedora hangja pedig tökéletesen egészíti ki a trekket, amely a tánctereken biztosan sok öngyújtóláng fellobbanását okozza majd.

Az albumon többféle minimalizmus is képviseli magát ASC kvázi-ambientjétől a Brain Crisis-féle nyomasztó, vagy éppen muzikális okoskodásig. Kiemelkedő darab az albumon két trekkel is megjelenő Mark System zenéje, a Goodbye For Now My Love, mely epikus intrójával, visszafogott, pici dobjaival-cinjeivel és gyomorszaggató basszusával az LP egyik legemlékezetesebb zenéje. Xtrah és az Ulterior Motive is két zenét szállít a Sine Language-re, utóbbi duó Gang Rule című zenéje a korai neurofunk stílusjegyeit viseli magán. Mocskos, sötét darab, mely a kilencvenes évek végét juttatja eszünkbe. Seba kicsit trancy, kicsit zongorás, kicsit vokális Under The Sun-ja a dallamos vonalat erősíti, csak úgy, mint a Blocks & Escher duó. Az albumon természetesen nagy nevek is feltűnnek, hiszen Ed Rush, Gridlok és a megunhatatlan Break is kiveszi a maga részét az anyagból.

collage2

Az LP egyik legszigorúbb, tánctereket robbantó darabja a Stealth & Cold Fusion-féle Frontin’. Stealth már korábban is megjelent a Subtitles címkén, ráadásul a ProgRAM, a Critical és a Renegade Hardware neve is szerepel a megjelenéseit gondozó kiadók között. Joggal merül fel tehát a kérdés: kicsoda ő?

Az első megjelenésed óta olyan neves kiadóknál hallattál magadról, mint a Critical, a Renegade Hardware, a V Recordings, a ProgRAM és a Subtitles. Mit gondolsz, mi a viszonylag gyors sikereid titka?

A kemény munka. A folyamatos minőség-ellenőrzés is nagyon fontos. Néha elég nehéz, de elengedhetetlen dolog az ötletediet megvalósítani, fejlődni, menni előre és előre a következő mérföldkőig. Hajlamos vagyok arra, hogy az elképzeléseimhez romantikus módon vonzódjak, pedig néha nem kellene, mert ez megrekeszthet a fejlődésben. Mostanában már jobb vagyok abban, hogy a nem megfelelő munkáimat észrevegyem, elfelejtsem az ötletet vagy átdolgozzam azt. Minden azon múlik, hogy higgyen magában az ember, tudja, hogy menne jobban is. Ha valami jó, de csak a gond van vele, akkor tovább kell rajta finomítani, a legjobb részeket megtartani belőle, a többit mélyre elásni, és így, felfrissítve dolgozni rajta. Ez kemény munkát, sokkal több időt és erőfeszítést, tanulást követel, mint a könnyebb utat választani vagy feladni, de nálam az elmúlt években ez jelentette a különbséget. Szerintem nem kell zenei tálentumnak lenni és nem szükséges naponta kiadni valami „partihimnuszt” ahhoz, hogy ismertebb lehess. Manapság majdnem minden kiadóval könnyen kapcsolatot tudsz teremteni, csak keményen kell dolgoznod és törekedni kell arra, hogy jó zenét írj. Ettől fognak felfigyelni rád. Szóval, ez vagyok én. Próbálom magam fejleszteni, igyekszem a tőlem telhető legjobb zenéket megírni, miközben élvezem, amit csinálok, és nem követek semmilyen trendet vagy hangzásbeli divatot.

Mit tervezel a jövőre?

Elég sok mindent. Mindenekelőtt jobb zenéket írni. Sok számom jön majd ki a következő hónapokban, például a Critical-nél, az Uprise Audiónál és a ProgRAM-on. 2014-re egy halom cuccom van, amelyek miatt elég izgatott vagyok, szóval elfoglalt év lesz a következő. Remélem, sokat utazhatok majd, hogy játsszam a zenémet az embereknek, akik kíváncsiak rájuk. Aztán lassan elkezdek majd gondolkozni egy saját albumon is. A távolabbi jövőben kiadót szeretnék alapítani, klubesteket rendezni, étteremtulaj akarok lenni, meg akarok ismerkedni egy lánnyal, akivel családot alapítok. Mindezek után pedig hátralépek, segítek megoldani a világunkat érintő globális problémákat, végül pedig a földi testvéreimmel felfedezem a világűrt. Semmi megerőltető…

Melyik a kedvenc Subtitles megjelenésed?

Nehéz kérdés! Nagyon sok jó zene jött ki itt a hosszú évek során, így nem is tudok egyet választani közülük. Íme egy kisebb lista a személyes kedvenceimről:

A fiatal Brain Crisis Oroszországot képviseli az albumon, és bár ő nem volt olyan bőbeszédű mint kollégája, elárulta, hogy önálló albumon dolgozik, amely a Subtitles-nél lát majd napvilágot.

Újabb orosz producer a növekvő megbecsülés útján, gratulálunk! Az albumon két zenéd is helyet kapott. Mit érzel ezzel kapcsolatban?

Nagyon hálás vagyok, hogy megkaptam ezt a lehetőséget. Hat éve dolgozom a zenéimen, rengeteg időt és energiát fordítottam rájuk. Most pedig boldog vagyok, hogy sikerült elérni a korábban kitűzött célomat.

Oroszországban rengeteg kreatív, fiatal producer tűnik fel (mindenképpen említésre méltó például az AndyPain & Z Connection páros vagy Twisted Facts). Mit gondolsz, mi az „orosz titok”?

Szerintem az, hogy nagyon összetartóak vagyunk, egy igazi közösséget alkotunk az elmúlt kb. öt évben. A szcéna egyre növekszik, így újabb és újabb zenészek emelkednek ki.

Mit tervezel a jövőre?

Pillanatnyilag keményen dolgozok egy szólóalbumon, amely szintén a Subtitles címkéjével jelenik majd meg. Napjainkban ez a legfontosabb tennivalóm.

Melyik a kedvenc megjelenésed a Subtitles 13 éves történelméből?

A Sine Language LP hétfőtől kapható 4×12”, CD és digitális formátumban!

Share.

About Author

Leave A Reply