Sokan sokfelé zengték már a vinyl halálát, de az utóbbi időben nemhogy visszaesett volna a kereslet, épp ellenkezőleg: nőtt a bakelitvásárlók száma. A HMV, Anglia egyik legnagyobb zenebolt-hálózata, az év elején bejelentette, hogy növeli a boltok vinylállományát, mert a CD-kkel és DVD-kkel ellentétben a jó öreg fekete korongok iránt fellendült a kereslet, és elsősorban a legfrissebb megjelenések fogynak a legjobban.

Kicsiny hazánkban viszont nagyon kevés bakelit kerül ki a vágógépek alól, így még inkább büszkék lehetünk arra, hogy egy új, limitált sorozat lát napvilágot szeptember elején, melynek a története is egészen egyedülálló, hiszen a világhírű Tipton napszemüvegmárka közbenjárásának köszönhetően veheti kézbe a nagyérdemű a – minden tekintetben – kuriózumnak számító megjelenést. 

A történet valahol a Tipton-nál kezdődik, pontosabban a manufaktúrákban kézzel készített, exkluzív napszemüvegek kereténél, ugyanis a márka védjegye nem más, mint celluloidfilmekből és bakelitből gyártott szemüvegkeretek. Ebből kifolyólag lehetetlen, hogy két Tipton keret ugyanúgy nézzen ki, mindegyik más, mindegyik egyedi. Erre az egyediségre alapozva döntött úgy a márka, hogy érdemes megalkotni a következő generáció alapanyagaként szolgáló barázdákat, és – azon kívül, hogy a későbbi szemüvegkeretek ebből születnek majd – érdemes egy ’Beat & Scratch’ összeállítást is megjelentetni. Ebből kifolyólag a Tipton 350 db bakelitlemezt jelentet meg saját, Vinylize elnevezésű kiadójának színeiben, középen minden egyes darabot kézzel rajzolt matricával ellátva.

Az Underhundred Cuts névre keresztelt megjelenés A oldalán az ütemeké a főszerep, ugyanis öt beat erejéig több magyar hip-hop előadó csillogtatja meg tehetségét, akik közt felbukkan az Akkezdet Phiai-nak is alapot szállító Slow, a Tilos rádióból és a Freakyhouse-ból ismerős In:Form, valamint a SoulClap Budapest formáció is.

A B oldal – a Tipton szemüvegek dizájnjához igazodva – tizennégy, egyenként egy perces scratch-skit-et tartalmaz, melyeket a DJ-k előszeretettel fognak használni szettjeik alatt, ugyanis a beat-ek mellett pad-ek, FX-ek, acapella-k is helyet kapnak majd olyan előadók tolmácsolásában, mint anORGANik (azaz Gabor Deutsch), a Soulclap Budapest, Illspokinn, Györemix!, Ponza, Shabaak, Bobakrome és a FrigidAir Family, csak hogy néhányat említsünk.

A megjelenést természetesen egy ingyenes buli hivatott megünnepelni szeptember 8-án, ahol az Akvárium Klub vendégei a kiadványon közreműködő zenészek és lemezlovasok produkcióit hallhatják live act-ek és DJ szettek formájában, és a helyszínen be is szerezhetik a friss kiadványt.

Az új magyar lemezkiadvány már exkluzív volta miatt is erősen ajánlott a megvételre, hanganyagában és dizájnjában is kuriózumnak számít. Abban is biztosak lehetünk, hogy jó néhány DJ fogja majd pörgetni, illetve hamarosan a Tipton szemüvegek keretein is viszont láthatjuk az ismerős barázdákat.

Szeptember 8-án tehát érkezik a várva várt megjelenés, mindenki szerezze be saját példányát (az underhundred.cuts@gmail.com címen lehet érdeklődni), mert igazi gyöngyszemmel lehet gazdagabb.

Tracklist:

Side A:

A01 – Vanis – Roundnround (03:12) Produced by: Viktor Sági
A02 – Slow & Elisa – Nu (04:14) Produced by: Bálint Zsigri, vocal samples from: Eliza Köles
A03 – DopeMonks – Blackpitch (01:36) Produced by: Dániel Lángh, Krisztián Laki, scratch: Direct
A04 – Soleil & In:Form feat. Elisa – Dream girl (03:07) Produced by: Dániel Lángh, Krisztián Laki, vocals: Eliza Köles, Guitar: Burucs Marci
A05 – Ykzn – Morse massage from Jupiter (01:49) Produced by: László Mihály Naske

Side B:

B01 – DopeMonks – Burglar (01:03) Produced by: Dániel Lángh, Krisztián Laki
B02 – Flashback (01:05) Produced by: DJ Slow, Szabolcs Bognár.
B03 – Vanis x Sabaak – Sichuan take-away (01:12) Produced by: Viktor Sági, Péter Sabák.
B04 – DopeMonks – Gratiskit (01:02) Produced by: Dániel Lángh, Krisztián Laki, scratch: Direct
B05 – Hmad – LaLaLaLa….. (01:04) Produced by: Zoltán Molnár
B06 – anORGANik – Beat4 (00:59) Produced by: Gábor Deutsch
B07 – Gábor Deutsch – Danger beat (01:11) Produced by: Gábor Deutsch
B08 – The SoulClap Budapest Sample Tape (01:00) samples from: Fanni Zahár, Szabolcs Bognár, Fatime Songoro, Eliza Köles,
B09 – Clapin’ (01:03) Produced by: DJ Slow, István Tanka.
B10 – Like a drum machine (01:00) Produced by: DJ Slow
B11 – Scratch tool 1. (01:01) samples from: Bobakrome, FrigidAirFamily
B12 – Scratch tool 2. (01:01) samples from: Ponza, Illspokinn, Ready, Vasartz, Györemix!
B13 – Scratch tool 3. (01:01) samples from: Ready, Györemix!, Apáciens

Share.

About Author

Leave A Reply