Sokan újoncnak vélik a belga The Untouchables párost, pedig a Discogs szerint az első megjenésük 2008-ban jött ki. Egyebek mellett volt rilízük a szuper-experimentális Alphacut címkéjével (amelynek többek között Martsman, Fanu vagy Sinistarr is öregbítette hírnevét), a Loxy vezette Cylonnál vagy a Samurai Musicnál, most pedig (2013 után ismét) a washingtoni Translation színeibe öltöznek. 27 perc halfstep, sötétség, kreativitás és persze mélység fémjelzi a pénteken érkező Separate Reality EP-t, amelyre két szám erejéig Resound is felugrott.

translation_629

A Translation kiadóval amúgy érdemes tenni egy próbát mindenkinek, aki szereti a kísérletező-deep-intelligens zenét. Akiket nevekkel lehet meggyőzni, azok talán könnyebben rákeresnek a címkére, ha megemlítem, hogy többek között ASC, Fre4knc, Jaybee vagy a DBR UK is adott már ki zenét az USA-beli cégnél.

Ami pedig a The Untouchables-féle EP-t illeti, természetesen senki ne számítson partibombákra (bár erre a bevezető olvasása közben bizonyára rájöttetek). Az otthoni lemezhallgatók ellenben örülhetnek, hiszen a City of Thieves kivételével minden zene vinilre kerül. Nehéz (és felesleges is) lenne minden trekkről külön-külön írni, annyira egységes az anyag. Azért körül lehet írni: kicsit törzsi, helyenként őserdei, néhol ipari, másutt félelmetes, itt-ott szigorú. Egyszerre melankolikus, vészjósló és zaklatott, szóval kell hozzá egyfajta hangulat (vagy speciális zenei beállítódás). Sokaknak nyilván nem lesz a kedvence, de ha egy kicsit szeretnétek kitekinteni a körülöttünk zajló világból, és mondjuk kinyitnátok egy sci-fi regényt (én valami disztópikus-utópisztikushoz ajánlanám), akkor ne keressetek más háttérzenét.

Share.

About Author

Leave A Reply