Liquid funk, jungle, hip-hop által inspirált dnb, kísérletezés és tengermély, dubos zenék… sokféle megjelenés kerül nagyító alá a hét lemezajánlójában.

Total Science – Turn Around EP (C.I.A.)

Örömteli azt látni, hogy ilyen sűrűn jelentkezik a Total Science új, minőségi zenékkel (a pár hete kiadott Goldie szám remixe megvolt?). Legutóbbi EP-jük, a Turn Around annyira jól sikerült, hogy hetek óta a különféle, például Juno, Beatport vagy Redeye eladási listák előkelő helyein szerepel. Különösen a Breakkel közös, erősen Headzes, öregsulis Big Time Winners az, ami – teljesen érthető módon – belopta magát temérdeknyi dnb rajongó szívébe. A másik három számot is érdemes ugyanekkora lelkesedéssel pörgetni, hiszen a DLR-rel közös Too Close To Comfort a Big Time Winners-hez hasonlóan remekül merít a régi idők hangzásaiból, Calibre Walk The Same Lines átirata az eredetihez képest egy fokkal még finomabban simogatja az ember lelkét, a címadó felvétel pedig az utóbbi idők egyik legjobb jungle felvétele.

Mad Zach – Fortress EP (Plasma Audio)

Mad Zach neve drum&bass körökben talán nem cseng túl ismerősen, de a Plasma Audio-nál megjelent Fortress EP-je egy határozott lépés annak irányába, hogy ez az állapot változzon. A melbourne-i kiadó a kezdetek óta bátran prezentál olyan számokat és előadókat, amik/akik eltérnek a dnb-sablonoktól; jelen esetben Mad Zach öt rendkívüli alapossággal megformált glitch-es, hip-hop-os basszus-orgiát zúdít ránk. Az analóg kütyüket nagy szeretettel alkalmazó amerikai producer mind az öt track esetében földöntúli hangulatot teremt apró, sci-fi filmekbe illő effektjeivel és mintáival, emellett könnyedén csavargatja, torzítgatja extrém szélsőségekig a basszusokat a 160/170-es, de valójában felezett tempón cammogó zenékben. Ha bírod azt, amit például a 20/20 címke művel, akkor erre a lemezen is kapható megjelenésre érdemes odafigyelned.

Submorphics – Without You EP (SGN:LTD)

A 2015 nyarán megjelent, fülsimogató The Divine EP után Submorphics újabb négy liquid funk darabbal tért vissza februárban Friction kiadójához, a Shogun Audio-hoz. A San Franciscoban élő zenész egy ideje már nem igazán hibázik: a „gyengébb” zenéi is kellően kiforrottak, érettek, és szerencsére egyre többször tesz le az asztalra olyan számokat, amik ellenállhatatlanul jók. Az utóbbi esetre akad két remek példa a Without You EP-n is. A Lost In The Lights tökéletes zene lehet egy késő esti autókázáshoz Friscoban az óceánparton – a trackben hallható elnyújtott, álomszerű szinti futamok és Christina Tamayo angyali vokálja teljes mértékben megteremti a hangulatot ehhez. Hasonlóan laza és első osztályú lélekbéz a Stratospheres, amiben a keleti part legjobb drum&bass MC-je, T.R.A.C. sorakoztatja egymás után a rímeket. E két zenéhez képest a Without You és az Arcata kevésbé karakteresek, de tulajdonképp ezeken sincs mit szégyellnie Submorphics-nak, hiszen nagyjából ugyanannyira kellemesek ezek is.

Dyl – Numbers, Words, Shadows EP (Translation Records)

Meglehetősen mélyre visz Dyl március elején kiadott Numbers, Words, Shadows névre keresztelt EP-je. A romániai producer merészen kísérletezik mindenféle szokatlan, javarészt komor hangulatot árasztó mintával 170-es tempón. Egyszerre játékos, meditatív és véresen komoly anyag.

Tim Reaper – All Right / Innerspace (feat. Parallel) (Blu Mar Ten Music)

Továbbra is elképesztő mértékben tombol a jungle / uk hardcore láz, igaz, nem a Beatport eladási listáján vagy RAM és Let It Roll bulikon, hanem annál picit nehezebben észrevehető helyeken, kevésbé ismert kiadók és előadók által. Ha végigpörgeted a Redeye friss megjelenéseinek utolsó néhány oldalát, láthatod, hogy egymást érik a kis címkék friss (gyakran vinyl only) kiadványai, melyek hűen idézik meg a ’90-es évek elején taroló rave-hangulatot. Ezen megjelenések közt biztosan összefutsz egy fiatal producer, Tim Reaper nevével, aki semmilyen szinten nem volt jelen e műfajok kialakulásánál, csak az előző évtizedben találkozott a dzsungellel, de zenéin hallatszik, hogy az ilyen esetben szükséges házi feladatot elvégezve behozta lemaradását. Új, Blu Mar Tennél kiadott korongja 100%-osan autentikus, a könnyed All Right ’92 nyarához, a hűvös Innerspace pedig ’94 teléhez utaztatja vissza képzeletben a hallgatót.

Satl – From Time EP (Soul Trader)

Satl nevével találkozhattatok már Innerground, Shogun Audio és Integral megjelenéseken is, ezúttal viszont egy kisebb címke, a likvidekre szakosodott Soul Trader ad otthont négy zenéjének. Nem történik világmegváltás, de a húszéves lengyel producer okoz néhány kellemes percet, például egy Roy Ayers újragondolással (Sunshine), vagy a melankolikus vonósokkal és őrült amen képletekkel tűzdelt Let’s Fall In Love-val – ami egyébként a From Time EP csúcsa. A Harlanddal közös Untitled nem túl izgalmas, de jó látni, hogy Satl a minimalista vonalon is próbálgatja szárnyait, a címadó track hasonmásait pedig már sokszor hallhattuk például Med School kiadványokon, szóval inkább koncentráljunk az előbbiekre. Ettől függetlenül kétségtelen, hogy jó úton jár Satl ahhoz, hogy A-listás producerek közt jegyezzék nevét hamarosan.

Invadhertz – Burn / Killa Sound (The Dreamers Recordings)

Folytatja áldásos tevékenységét az olasz Dreamers Recordings és megalkuvás nélkül ontja magából a különleges megjelenéseket, ezúttal már a tizediket! Most egy három tagot számláló olasz csapaton, az Invadhertz-en a sor, hogy megmutassák, mennyire egyediek. Mindkét zene meglehetősen sötét és baljós hangulatot áraszt, ugyanakkor nem hiányzik belőlük a funk. A Killa Sound egy picit törtebb és elvontabb, míg a Burn egyenesebb és ezért táncparketten jóval életképesebb.

Imanzi – Ragga / Broken Sight – Witchcraft (Skalator Music)

A néhány évvel ezelőtt Portugáliában alapított Skalator Music egyelőre úgy tűnik, hogy nem tervez letáborozni egy adott hangzásnál, hiszen eddigi megjelenéseik közt egyaránt előfordulnak dubstep, liquid funk, minimál dnb, halftstep és veretősebb darabok is. Hetedik kiadványukon a jungle kap szerepet két track erejéig. Az egyik zenéért az Anglia keleti csücskében, Norwichban élő Imanzi felel, aki egy finoman gördülő, kicsit raggás dzsungelt hozott össze, a másik, ennél sokkal vadabb, néha drumfunkba hajló tracket pedig a portugál Broken Sight hozta össze. Ígéretes maxi, különösképp az Imanzi szám!

Share.

About Author

I came to hear the band today, I ain't thinkin' 'bout u

Leave A Reply